Praktisch over duurzaam

Een dagje groen

Geen kleren kopen

Shop jij regelmatig voor iets nieuws? Doe mee met een dagje groen en koop een tijdje helemaal geen kleding.

Start jouw actie

De impact van kleding

Mode is steeds betaalbaarder geworden, maar de prijs daarvoor wordt vaak betaald door het milieu én door arbeiders in de kledingfabrieken. Doe dus zo lang mogelijk met je kleren en koop slim en duurzaam. Ontdek welke kwesties een rol spelen in kledingproductie en wat de verschillen zijn tussen kledingmaterialen.

Minder kleding kopen, meer klimaatwinst

Nederlanders kopen ieder jaar gemiddeld 20 kledingstukken en 6 paar schoenen. Minder nieuwe kleding kopen scheelt tonnen CO2. Als iedere Nederlander één kledingstuk per jaar minder koopt, heeft dat nog meer klimaatimpact dan een jaar lang vegetarisch eten door alle Rotterdammers. Met drie kledingstukken per jaar minder, bespaar je ongeveer 57 kg CO2. Voor heel Nederland komt die besparing op 975 kiloton CO2 uit. Dat is net zo veel als 2,1 miljoen mensen een jaar lang vegetarisch eten. 

Wat is de impact van kleding op het milieu? Verschil tussen materialen zoals wol, katoen en leer

Omdat bij ieder soort kledingmateriaal andere milieufactoren een rol spelen, is het lastig om iets te zeggen over de totale impact van kledingstoffen. De ene stof is klimaatvriendelijker in productie van de ruwe vezels, maar draagt bij het wassen bij aan de plastic soep. De andere stof vraagt veel bestrijdingsmiddelen, maar is goed recyclebaar. Lees meer over kledingstoffen en het milieu. 

Welke stof je kiest hangt vaak af van het gebruik. Je gaat bijvoorbeeld niet hardlopen in een zijden jurkje of binnen dansen in een wollen trui. Daarom is het niet altijd mogelijk om kleding te kopen van jouw voorkeursmateriaal. Koop het liefst tweedehands kleding en anders kleding van gerecyclede materialen. Kies je voor stoffen van nieuwe vezels? Weet dan dat wol en zijde het meest milieubelastend zijn.

Eerlijke kleding kopen

Je kunt niet zien aan kleding onder welke arbeidsomstandigheden het is gemaakt. Verreweg de meeste kleding wordt gemaakt onder gebrekkige arbeidsomstandigheden. In Aziatische lagelonenlanden maken mensen vaak lange uren, onder soms slechte arbeidsomstandigheden. Steeds meer kledingmerken en modeketens doen hun best om 'eerlijke kleding' in te kopen. 

4 lastige keuzes voor kledingmaterialen

 • 1: Nooit meer zijde of wol kopen?

  De productie van wol heeft in bijna alle categorieën een gemiddelde tot hoge impact op het milieu: de boeren en scheten van herkauwers als schapen zorgen voor een hoge uitstoot van broeikasgassen. Ook is er veel land nodig om de schapen te laten grazen en er worden vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarnaast staat het dierenwelzijn in de wolindustrie ter discussie. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor dit aspect. 

  Tegenover de milieu impact bij de productie van wol staat dat wol over het algemeen minder vaak en op lagere temperaturen gewassen wordt, waardoor er minder energie gebruikt wordt tijdens de gebruiksfase.

  Zijde heeft een hoge klimaatbelasting en is (per kilogram stof) de meest milieuverontreinigende kledingvezel van alle kledingmaterialen. 

  Mogen we dan helemaal geen zijde of wol meer kopen?

  Jawel, maar kies dan voor een duurzame of zelfs een gerecyclede variant. Bij gerecyclede vezels hoeft geen nieuwe wol of zijde gewonnen te worden. De milieubelasting van het recyclingproces is vele malen lager dan het produceren van stof uit nieuwe vezels. Als je toch kiest voor nieuwe vezels, kies dan voor biologische wol (bv. EKO, Demeter of Global Organic Textile Standard).  Biologische wol geeft de garantie dat schapen een goed leven hebben en dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. 

 • 2: Natuurlijk of synthetisch?

  Natuurlijke vezels hebben vóór- en nadelen ten opzichte van synthetische vezels.

  De nadelen van natuurlijke vezels zijn het hoge land- & watergebruik. Om de gewassen te verbouwen en de schapen te laten grazen is veel grond nodig. Water is vooral een milieurisico in gebieden waar water schaars is, omdat bij slecht watermanagement tekorten aan schoon drinkwater ontstaan. Bij dierlijke vezels speelt ook dierenwelzijn een rol.

  Groot voordeel van natuurlijke vezels ten opzichte van synthetische vezels is dat zij biologisch afbreekbaar zijn. Ze zorgen dus niet voor vervuiling van het zeewater, de zogeheten plastic soep. Omdat ons zeewater een belangrijke voedingsbron is voor veel mensen en dieren heeft vervuiling van zeewater grote gevolgen.

  Met uitzondering van wol en zijde is de impact van beide typen stof op het klimaat per kilo ongeveer even groot. Deze wordt namelijk voor een groot deel bepaald door het (fossiele) energieverbruik dat nodig is om van de vezels stoffen doeken te maken. Voor het synthetische vezel fleece dat gemaakt is uit gerecyclede PET flessen is de klimaatbelasting laag, omdat er alleen de stoffabricage bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast wordt de klimaatimpact van kleding natuurlijk bepaald door wassen en drogen (in een wasdroger). Minder vaak en op lagere temperaturen wassen van kleding en beperkt gebruiken van de wasdroger verlaagt de klimaatimpact van kleding.

 • 3: Katoen of biokatoen?

  De milieu-impact van de productie van katoen en van biologische katoen is sterk afhankelijk van de regio waar de katoen verbouwd wordt. Voor de milieu-impact is de regio belangrijker dan het feit of de katoen wel of niet biologisch geteeld is. Omdat je als consument echter lang niet altijd weet waar de katoen vandaan komt, kun je je keuze daar dus niet op baseren.  

  Bij de biologische verbouw mogen in de biologische teelt geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest gebruikt worden. Ook wordt geprobeerd om waterverspilling te voorkomen. De opbrengst per hectare is in de biologische teelt lager, waardoor er meer land nodig is ten opzichte van de gewone katoenteelt. Het land dat gebruikt wordt behoudt een betere kwaliteit.

 • 4: Gerecycled of tweedehands?

  Hoewel het recyclingproces zelf ook energie kost, het klimaat belast en water verbruikt, ligt de totale milieu-impact van de productie van stoffen van gerecyclede vezels over het algemeen lager dan die van de productie van stoffen uit nieuw materiaal. In winkels vind je kleding van deels gerecyclede stoffen zoals katoen, wol, polyester en nylon. Fleece is bijvoorbeeld gemaakt van gerecyclede PET flessen. Dat betekent niet dat er geen milieurisico is want bij het wassen van fleece kan microplastic in zee eindigen. Let dus ook op het effect bij gebruik. 

  Als kleding echt hergebruikt wordt (bijvoorbeeld via de tweedehands markt) in plaats van gerecycled op vezelniveau, is dit nog beter voor het milieu. De fabrieksprocessen om de vezels weer tot doek te weven of breien zijn dan uiteraard niet meer nodig. De eerste keuze voor het milieu is dus tweedehands,  koop je toch iets nieuws dan is gerecycled beter dan stoffen van nieuwe vezels.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.