Vakantie met de elektrische auto

Klimaatwijs op reis

Advies op maat Wat scheelt een vakantie met de elektrische auto? Check het met Klimaatwijs op reis! Doe de check
Met de elektrische auto kun je prima op vakantie. Het netwerk van laadpalen in Europa wordt groter. Steeds meer nieuwe modellen kunnen bovendien een caravan trekken of fietsenrek of dakkoffer dragen. Milieu Centraal helpt je op weg naar jouw vakantiebestemming.

Een vakantie met de elektrische auto vraagt iets meer planning dan met een brandstofauto. Zo moet je zorgen dat je regelmatig langs laadpunten komt, zeker weten dat je laadpas werkt in jouw vakantieland en rekening houden met het effect van caravan, fietsdrager of dakkoffer op de actieradius van de auto.

Check je vakantiebestemming

Binnen Europa groeit het aantal laadpalen snel. Er zijn ruim 460.000 oplaadpunten buiten Nederland. Bij 70.000 oplaadpunten is snelladen mogelijk (cijfers eind 2022). Vooral in Noordwest-Europa is de afgelopen jaren veel geld uitgegeven aan openbare laadpalen voor elektrische auto’s. Ook in andere Europese landen groeit het aantal oplaadpunten op dit moment snel.

Toch is het verstandig om goed voorbereid op reis te gaan, om laadpaalstress te voorkomen. De dekking van laadpalen in bepaalde landen en regio’s vraagt om het uitstippelen van een goede route. Door de route zo te plannen dat je regelmatig langs laadpunten komt, weet je zeker dat je op je vakantiebestemming aankomt. Je vindt een overzicht van oplaadpalen in heel Europa op Oplaadpalen.nl. Op ANWB.nl staan de mogelijkheden voor verschillende Europese landen op een rijtje.

Routeplanners

Er zijn verschillende routeplanners die je kunnen helpen met het plannen van je route.

  • De ANWB biedt een routeplanner aan (voor binnen- en buitenland) waarbij je het merk en type van je auto, het batterijpercentage en het gewenste percentage bij aankomst op kunt geven. De routeplanner houdt dan rekening met het bereik van je auto bij het plannen van de route. Let op: de ANWB-routeplanner gaat uit van snelladen onderweg, check dus of je auto kan snelladen.
  • Wil je op je route en ter plekke genoeg oplaadpunten vinden, dan kun je een route plannen via Abetterrouteplanner.com.

Opladen in het buitenland

Het netwerk van laadpunten in Europa groeit snel. Maar bij de ruim 460.000 oplaadpunten (en zo’n 70.000 snellaadpunten, cijfers eind 2022) kun je niet altijd zomaar terecht. Check vooraf goed of je de juiste laadpas en stekker hebt.

Laadpas in het buitenland

Niet alle laadpassen werken in het buitenland. Soms moet je het laden in het buitenland eerst activeren voordat je de pas kunt gebruiken. Check daarom voor je op reis gaat bij je laadpasaanbieder of je met de pas kunt laden in het buitenland en wat je daar eventueel voor moet doen. Op laadpastop10.nl kun je zoeken naar laadpassen die goed te gebruiken zijn in verschillende Europese landen (kies rechtsboven '>80% dekking in').

Met welke stekker laad ik in het buitenland?

De Europese Unie heeft één stekker aangewezen als de Europese standaard. Dit is de type 2-stekker, ook wel bekend als de Mennekes-stekker. Bij snellaadstations zijn laadkabels met de juiste stekkers aanwezig. Vrijwel elke elektrische auto kan daarom bij een snellaadstation

In Frankrijk en Italië is de type 3-stekker een tijdje de standaard geweest. Deze is nog te vinden bij verschillende oplaadpunten. Ze worden vaak vervangen door de Mennekes type 2-stekker, maar dit gaat niet overal even snel. Als je naar Frankrijk of Italië reist, is het slim om voor de zekerheid een laadkabel met een type 3-stekker of een verloopstuk mee te nemen.

Vakantie met waterstofauto

Een vakantie met een waterstofauto vraagt (nog) meer voorbereiding. Net als in Nederland zijn in een aantal Europese landen slechts enkele plekken waar je waterstof kunt tanken. In Duitsland is er een uitgebreider netwerk van waterstoftankstations. Lees meer over tankmogelijkheden voor de waterstofauto.

De uitzonderingen zijn de elektrische auto’s van Smart en twee modellen van Renault: de Kangoo Maxi ZE 33 en Twingo ZE.

Wist je dat... ...in de Europese Unie één type stekker de standaard is? Met een type 2-stekker kun je in de hele EU laden.

Caravan, fietsendrager en bagage

Steeds meer elektrische auto’s kunnen een caravan trekken of een dakkoffer of fietsenrek dragen. Controleer vooraf goed of jouw auto datkan. Voor een fietsendrager heb je verschillende opties:

  • Een speciale fietsendrager-trekhaak monteren. Deze kan niet trekken, maar wel dragen. De meeste fietsendragers passen hierop. Let op: bij sommige automerken vervalt fabrieksgarantie na montage.
  • Een fietsendrager die op de achterklep bevestigd kan worden.
  • Een dakdrager. Niet alle elektrische auto’s zijn hiervoor geschikt, dus check of jouw (gewenste) auto die mogelijkheid heeft. De fiets achterop vervoeren is gunstiger dan op het dak. Een dakdrager zorgt voor meer luchtweerstand, wat ongunstig is voor de actieradius van je elektrische auto.

Let op: verminderd bereik

Met een fietsendrager, dakkoffer of caravan/aanhanger aan je elektrische auto kun je minder ver rijden. De grotere luchtweerstand zorgt ervoor dat de actieradius af neemt. Houd hier rekening mee in je planning van de (vakantie)route.

Door zuinig te rijden, kun je – ook met extra belasting – meer kilometers uit je accu halen. Op de pagina Accu en bereik lees je de tips om zuinig te rijden met je elektrische auto.

Pechhulp in het buitenland

Sta je onverwachts in het buitenland met een lege accu langs de weg, dan kan de Wegenwacht je batterij bijladen. De Wegenwacht heeft een mobiele batterijlader, waarmee in ongeveer een kwartier een actieradius van zo’n 10 kilometer kan worden bijgeladen. In veel gevallen is dat genoeg om de auto naar de dichtstbijzijnde laadpaal te rijden. Ook als je problemen hebt met een laadkabel die niet los wil komen van de laadpaal, kan de Wegenwacht bijspringen.

Veelgestelde vragen over vakanties met de elektrische auto