Vind een energieadviseur

Verbeter je huis

Doe voor je gesprek met een adviseur een woningcheck op Verbeterjehuis.nl. Zo weet je precies welke vragen je moet stellen. Doe de check
Wil je energie besparen maar weet je niet goed hoe? Met welke maatregelen begin je en wat sluit het beste aan op jouw situatie? Je kunt daarvoor onafhankelijk advies vragen van een energieadviseur of bij een energieloket.

Energie besparen in huis is op zich niet ingewikkeld: isoleren, zuinig verwarmen en zonnepanelen plaatsen. Maar iedereen start vanuit een andere situatie. Het ene huis is bijvoorbeeld al goed geïsoleerd, het andere heeft nog helemaal geen isolatie. Uiteraard speelt ook je budget een belangrijke rol in je keuzes. Hoe bespaar je het meest met jouw beschikbare budget? In de meeste gemeentes kun je hiervoor advies inwinnen bij een energieloket. Je kunt ook een onafhankelijke energieadviseur vragen om advies op maat.

Bereid het gesprek voor

Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken, kun je aan de hand van de kenmerken van je huis een indicatie krijgen van vervolgstappen. Je kunt ook spelen met alle mogelijke verbeteringen: wat kosten ze en wat leveren ze op? Al doende kun je je vragen voor de energieadviseur helder krijgen

Energieloket

Bijna alle gemeenten in Nederland hebben een energieloket. Daar kun je terecht met vragen over energiebesparing en het energiezuinig maken van jouw huis. Sommige energieloketten hebben ook energiecoaches, die bij je thuis kunnen komen voor advies.

Op Verbeterjehuis.nl vind je het energieloket bij jou in de buurt

Wil je een nieuw energieloket aanmelden? Mail dan naar energieloket@milieucentraal.nl.

Maatwerkadvies energiebesparing

Wil je advies op maat? Vraag dan een . Een energieadviseur komt bij jou langs voor een persoonlijk advies. De adviseur is onafhankelijk: hij werkt niet voor een leverancier of isolatiebedrijf en verkoopt geen energiebesparende maatregelen.

De adviseur bekijkt wat in jouw huis mogelijk is: kun je dak, gevel, vloer of ramen (beter) isoleren? Zijn zonnepanelen of een warmtepomp een optie? Het geeft voor jouw woning aan welke maatregelen energiebesparing opleveren, het comfort verhogen en het binnenklimaat verbeteren.

Je krijgt een rapport waarin alle maatregelen die voor jou interessant zijn op een rij staan. In het rapport staat ook wat het je kost, hoeveel je bespaart en hoe snel je je investering terugverdient. Vraag altijd om heldere uitleg en toelichting op het rapport. Voor de uitvoering van de klus en specificaties daarvan, kun je vervolgens een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.

Prijskaartje

Een maatwerkadvies kost geld. Het is verstandig om 2 of 3 offertes te vragen van gecertificeerde adviseurs. Adviseurs mogen zelf de prijs bepalen voor hun maatwerkadvies.

Geef op voorhand duidelijk je wensen aan. Wil je alleen advies over isolatie, of ook over duurzame energie? En wil je begeleiding van de adviseur bij het uitvoeren van de maatregelen? De adviseur kan je informeren over de mogelijkheden.

Adviseur Maatwerkadvies vinden

Je kunt een vakbekwame en betrouwbare energieadviseur vinden via maatwerkadviesvoorwoningen.nl of via centraalregistertechniek.nl. Kies altijd een adviseur van een bedrijf met een BRL9500-02-certificaat.

Ook maatwerkadvies voor VvE

Het maatwerkadvies is bedoeld voor particuliere woningeigenaren. Maar ook een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan namens de leden een Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Hiervoor gelden wel aparte voorwaarden.

Het maatwerkadvies heette vroeger Energieprestatieadvies (EPA).

Klaar voor de offerte? Laatste check!

Heb je een of meer bedrijven op het oog om maatregelen uit te voeren? Vraag of ze langskomen om je huis te bekijken en te meten. Je kunt het gesprek voorbereiden met de handige checklists van Milieu Centraal. Download (pdf) de checklists voor dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, isolatieglas en zonnepanelen.

Meer informatie

  • Energiebesparende verbouwingen kosten geld, maar er zijn vaak subsidies en/of aantrekkelijke (groene) leningen beschikbaar. Zie voor meer informatie Energiesubsidies en leningen, of ga naar de Energiesubsidiewijzer.
  • Energielasten verlagen en wooncomfort verbeteren? Kijk op Verbeterjehuis.nl.
  • Heb je na het Maatwerkadvies maatregelen laten uitvoeren en ga je je huis verhuren of verkopen? Dan adviseert Milieu Centraal je om een nieuw energielabel aan te vragen. Op Energielabel.nl/woningen vind je alles over het verkrijgen en verbeteren van het energielabel voor jouw huis.