Btw op zonnepanelen terugvragen

Zonnepanelencheck

Advies op maat Nog geen panelen op je dak, maar wel geïnteresseerd? Ontdek hoeveel zonnepanelen op je dak passen, wat ze kosten en hoeveel het oplevert. Onafhankelijk advies voor jouw dak.
Tot en met 2022 zat er btw op zonnepanelen. Die btw kon je terugvragen bij de Belastingdienst. Vanaf 2023 zit er geen btw meer op zonnepanelen. Heb jij zonnepanelen eerder gekocht dan 2023 en nog geen btw teruggevraagd? Milieu Centraal legt stap voor stap uit hoe je de btw kan terugvragen.

Let op: de btw op zonnepanelen is op 1 januari 2023 afgeschaft. Je betaalt nu geen btw meer, en hoeft dus ook niets terug te vragen. De factuurdatum is bepalend. Is dat een datum in 2023? Dan betaal je geen btw. Staat op de factuur een datum in 2022? Dan betaal je wel btw. Die kun je via het stappenplan hieronder terugvragen.

Goed in te weten: ook in 2023 ben je met zonnepanelen in feite een kleine ondernemer, want je levert stroom aan je energiebedrijf. Maar als het totale opwekvermogen van jouw zonnepanelen niet meer is dan 15.000 Wattpiek (wat voor de meeste particulieren zo is), hoef je je niet als btw-ondernemer aan te melden bij de Belastingdienst. Lees meer op de website van de Belastingdienst.

Terugvragen btw: hoe werkt het?

Heb je in 2022 zonnepanelen gekocht en wil je de btw over het aankoopbedrag terugvragen? Dat kan. Volg het stappenplan en ga naar Stap 1.

Voordat je begint, let op:

 • Zorg dat de factuur van de zonnepanelen én het energiecontract op dezelfde naam staan. Staat de factuur op jouw naam en het contract op naam van je partner, of andersom? Dan kan je de btw niet terugvragen.
 • Het stappenplan hieronder geldt alleen voor particulieren die voor de eerste keer de btw op zonnepanelen terugvragen. Heb je al eerder btw op zonnepanelen teruggevraagd? Kijk dan bij Ik heb al eerder btw op zonnepanelen teruggevraagd.
 • Werk je al als zzp’er of ondernemer? Lees dan het antwoord op de vraag Hoe zit het als ik al ondernemer / zzp’er ben? 
 • Koop je een nieuwbouwwoning met zonnepanelen en betaal je de factuur in een ander kalenderjaar dan waarin je de zonnepanelen in gebruik neemt? Lees dan het antwoord op de vraag Ik koop een nieuwbouwwoning met zonnepanelen.
 • Als particulier kán je de btw terugvragen, maar het hoeft niet altijd. Als je ervan afziet, hoef je je niet bij de Belastingdienst aan te melden. Kijk voor de voorwaarden bij de vraag Ben ik verplicht om me bij de Belastingdienst te melden?

Stap 1: Verstuur het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders'

Om de btw terug te kunnen vragen, moet je je eerst als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst. Voor de wet ben je namelijk ondernemer, omdat je zonnestroom levert aan een energiemaatschappij.

Je kan daarbij gebruik maken van de kleine ondernemers regeling (KOR). De meeste particulieren kiezen ervoor om mee te doen aan de KOR. Het voordeel is dat je dan geen omzetbelasting (btw) hoeft af te dragen aan de Belastingdienst en dat je maar 1 (soms 2) keer btw-aangifte hoeft te doen. Het nadeel is dat je daarna 3 jaar lang geen btw meer kunt terugvragen, bijvoorbeeld als je extra panelen koopt of als je een eigen bedrijfje begint. Lees meer over de voor- en nadelen van de KOR.

Met het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders kan je je aanmelden als ondernemer. Je kan het formulier digitaal invullen (inloggen met DigiD) of uitprinten en per post versturen. Op het formulier vul je in:

 • je naam, telefoonnummer en burgerservicenummer
 • het adres waar de zonnepanelen zijn geplaatst
 • de factuurdatum
 • correspondentieadres (dat kan een ander adres zijn dan het adres waar de zonnepanelen zijn geplaatst)
 • of je wel of niet mee wil doen aan de KOR
 • of je eerder geregistreerd bent met een btw-nummer (alleen digitaal)
 • Verstuur je het formulier per post? Vergeet dan niet om je handtekening te zetten.

Reactie Belastingdienst afwachten

Binnen 10 werkdagen nadat de Belastingdienst jouw formulier heeft ontvangen, stuurt zij de brief 'Vaststelling belastingplicht' terug. Daarin staat je btw-nummer (omzetbelastingnummer) en dat je geregistreerd bent als ondernemer. Daarnaast krijg je nog een brief met je inloggegevens voor de digitale aangifte.

Let op de termijnen

 1. 01

  Binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen kocht, moet je aangifte doen. Anders kun je een boete krijgen. Zorg dus dat je het proces op tijd start. Heb je enkele weken na je aanmelding nog geen brief of inloggegevens ontvangen? Bel dan de Belastingdienst (0800-0543) om te vragen wat er aan de hand is.

 2. 02

  Waarschijnlijk moet je digitaal aangifte doen, maar het kán zijn dat je een papieren aangiftebiljet ontvangt via de post. Vul die papieren aangifte dan in en stuur hem op tijd terug met de post.

Stap 2: Geef je rekeningnummer door

De Belastingdienst wil graag weten op welke bankrekening zij de btw kan uitbetalen. Je kan het rekeningnummer doorgeven via Mijn Belastingdienst Zakelijk (inloggen met DigiD).

Tips rekeningnummer

 1. 01

  Je kan het rekeningnummer pas doorgeven nadat je de brief 'Vaststelling belastingplicht' hebt ontvangen van de Belastingdienst. Daarin staat namelijk jouw omzetbelastingnummer en dat heb je nodig.

 2. 02

  Je moet het rekeningnummer altijd doorgeven, óók als de Belastingdienst al een rekeningnummer van je heeft voor de inkomstenbelasting of toeslagen. 

 3. 03

  Geef je rekeningnummer door voordat je aan stap 3 begint (dus voordat je de btw-aangifte doet), dan gaat de uitbetaling sneller.

 4. 04

  Handig om te weten: heb je géén boekhouder of andere contactpersoon? Vul bij 'contactpersoon’ dan je eigen gegevens in. 

Stap 3: Dien je btw-aangifte in

Heb je de brief en inloggegevens ontvangen van de Belastingdienst? Dan kun je starten met de btw-aangifte. Het bedrag dat je terugkrijgt, is de btw die je betaald hebt min een vast bedrag (dat noemen we het forfait).

Meestal ontvang je per post een papieren aangifte van de Belastingdienst. Ontvang je die niet, dan moet je digitaal btw-aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Klik na het inloggen bovenaan op 'Omzetbelasting'. Vul de aangifte in die de Belastingdienst voor je heeft klaargezet. Let op: de aangifte wordt meestal pas klaargezet in de laatste week van het kwartaal waarover je aangifte doet (maart, juni, september of december).

Hoe vul je het formulier in?

Je hoeft alleen de rubrieken 1 en 5 in te vullen. Bij rubriek 2, 3 en 4 vul je niets in (in de digitale aangifte klik je op 'Akkoord').

 • Vraag 1a: Vul bij 'Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend' het cijfer '0' in. Bij 'omzetbelasting' vul je het forfait in dat hoort bij het opwekvermogen van jouw zonnepanelen. Dit forfait vind je in de tabel hieronder. Bijvoorbeeld: voor een systeem van 3.700 Wattpiek (10 zonnepanelen) is het forfait € 80. Let op: deze tabel geldt voor zonnepanelen die op het dak liggen of staan (dit komt het meest voor). Er is een aparte tabel voor zonnepanelen die geïntegreerd zijn in het dak (dit komt weinig voor).
 • Vraag 5a: Vul nogmaals dit forfait in (bij de online aangifte wordt dit bedrag automatisch ingevuld).
 • Vraag 5b: Vul de btw in die je hebt betaald voor de aankoop en installatie. Dit bedrag staat op de factuur. Voor een systeem van 3.700 Wattpiek zal dit ongeveer € 900 zijn.
 • Vraag 5c en 5e: Vul het verschil tussen de bedragen in (in dit voorbeeld: € 820). Door het forfait krijg je dus niet de hele betaalde btw terug.
 • Vraag 5d: Deze vraag kun je leeg laten.

Tabel: forfait voor zonnepanelen die op het dak liggen of staan

Opwekvermogen in Wattpiek Forfait (omzetbelasting)

1 - 1000

€ 20
1001 - 2000 € 40
2001 - 3000 € 60 
3001 - 4000 € 80 
4001 - 5000 € 100
5001 - 6000 € 120
6001 - 7000 € 140 
7001 - 8000 € 160 
8001 - 9000  € 180
9001 - 10000 € 200


Hebben je zonnepanelen een opwekvermogen van meer dan 10.000 Wattpiek? Daarvoor is geen forfait, je moet het bedrag zelf berekenen. Op de site van de Belastingdienst vind je een voorbeeldaangifte zonder forfait.

Eén keer aangifte meestal genoeg

Normaal gesproken moet je als ondernemer elk kwartaal btw-aangifte doen. Maar als je deelneemt aan de kleine ondernemersregeling is 1 keer aangifte doen voldoende. Soms komt het voor dat je na de 1e aangifte toch nog een 2e aangifte van de Belastingdienst ontvangt. Die móét je dan ook invullen, anders krijg je een boete. Houd je e-mail of post dus in de gaten: de Belastingdienst stuurt als het goed is een herinnering.

Tip: check aan het begin van het nieuwe kwartaal online of er een tweede aangifte voor je klaar staat. Kies in de aangifte bij de vraag ‘Hebt u iets aan te geven’ voor ‘Nee’. Daarna kun je de aangifte ondertekenen en versturen.

Voor- en nadelen kleine ondernemers regeling

De meeste particulieren die zonnepanelen kopen, maken gebruik van de kleine ondernemers regeling (KOR). Dat betekent dat je geen omzetbelasting (btw) hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. Je kan hiervoor kiezen als je omzet niet meer dan € 20.000 per jaar is.

Het voordeel is dat je maar 1 keer btw-aangifte hoeft te doen en daarna nooit meer (in plaats van elk kwartaal). Dat scheelt administratie en geld: je hoeft geen btw over de opgewekte stroom te betalen aan de Belastingdienst. Het nadeel is dat je de btw die je betaalt (bijvoorbeeld voor onderhoud van je panelen) ook niet kunt verrekenen.

Wanneer is deelnemen een slimme keuze?

Meedoen aan de KOR is een slimme keuze als je niet van plan bent om de komende 3 jaar extra zonnepanelen te nemen of in die periode als ondernemer te starten. De KOR geldt namelijk voor 3 jaar en gaat het kalenderjaar na aankoop van de zonnepanelen in. Je kunt je deelname pas na 3 jaar beëindigen. Dat betekent dat je 3 jaar lang geen btw kunt verrekenen of terugvragen. Ook niet voor het onderhoud van je panelen, een extra set panelen, of investeringen die je voor je nieuwe bedrijf doet.

Een voorbeeld: je koopt in februari 2022 zonnepanelen. In april 2022 vraag je de btw terug en meld je je aan voor de KOR. De KOR gaat dan op 1 januari 2023 in. Vanaf dat moment kun je 3 jaar lang geen btw meer terugvragen. Als je vóór eind 2022 nog extra zonnepanelen koopt, kun je die btw in 2022 nog wél terugvragen.

Er is één uitzondering: zodra je omzet boven de € 20.000 uitkomt, moet je dat aan de Belastingdienst doorgeven en eindigt de KOR.

Voor jezelf beginnen of extra panelen kopen

Heb je plannen om in de komende 3 jaar een extra set panelen te kopen of voor jezelf te beginnen? Check dan op belastingdienst.nl/kor of deelname aan de KOR voor jou een verstandige keuze is.

En als je niet meedoet aan de KOR?

Als je niet meedoet aan de KOR, ben je voor de Belastingdienst een gewone ondernemer. Dat betekent dat je ieder kwartaal btw-aangifte moet doen. In die aangifte geef je op hoeveel btw je daadwerkelijk van het energiebedrijf hebt ontvangen voor de teruggeleverde stroom. Dat btw-bedrag moet je afdragen aan de Belastingdienst. Wil je niet ieder kwartaal aangifte doen? Dan kunt je een schriftelijk verzoek indienen bij jouw belastingkantoor met de vraag of je 1 keer per jaar aangifte mag doen.

Het voordeel van 'gewone ondernemer zijn', is dat je de btw voor onderhoud, reparatie of vervanging van panelen (of de omvormer), of voor extra panelen, mag verrekenen met de btw die je moet betalen.

Veelgestelde vragen over btw terugvragen

Handige links

 • Kijk op de site van de Belastingdienst bij btw-aangifte door eigenaren van zonnepanelen.
 • Bekijk het antwoord op veelgestelde vragen van de Belastingdienst.
 • Ben je vergeten om kwartaalaangifte te doen en heb je daarom een naheffing (€ 5000) en boete (€ 161) van de belastingdienst gekregen? Die naheffing (en een deel van de boete) wordt je normaliter kwijtgescholden als je alsnog aangifte doet. Hier lees je wat je kunt doen aan een naheffingstoeslag.
 • Vragen over de aangifte kan je stellen via de Belastingtelefoon: 0800-0543 (bijvoorbeeld hoe je de formulieren moet invullen).

Wil je meer weten de voordelen van zonnepanelen? Kijk eens bij Kosten en opbrengst  zonnepanelen. Onder Zonnepanelen vind je nog veel meer informatie, van zonnepanelen kopen en installeren tot zonnepanelen op een huurhuis.