Checklist voor offertes voor zonnepanelen

Man staat op dak met zonneboiler en zwaait naar de verte.

Vind een goed installatiebedrijf

Kies jij voor zonnepanelen? Hoe sneller je begint met offertes opvragen, hoe sneller je kan profiteren van je eigen zonne-energie! Op Verbeterjehuis vind betrouwbare installatiebedrijven bij jou in de buurt. Bedrijf vinden
Wil jij zonnepanelen aanschaffen? Dan is het handig om te weten wat je precies vooraf bespreekt met een leverancier en hoe je offertes beoordeelt. Deze checklist helpt je om de juiste vragen te stellen, zodat je weet wat je kunt verwachten van een installatiebedrijf.

Waar moet je vooraf goed over nadenken?

Handige vragen voor tijdens een gesprek

Zo controleer je of de offerte klopt

Vooraf over nadenken

  1. 01

    Kies als je zonnepanelen koopt altijd voor een vakbekwame leverancier. Het is namelijk belangrijk dat de panelen en omvormer goed worden geïnstalleerd. Daarmee heb je de beste stroomopbrengst, voorkom je schade aan de dakconstructie en gaat het systeem minder snel kapot.

  2. 02

    Vergelijk aanbiedingen van minimaal drie bedrijven, want in de prijzen en garanties kunnen grote verschillen zitten.

  3. 03

    Het is interessant om te kijken of meerdere mensen in jouw buurt zonnepanelen willen (veel bedrijven geven in dat geval korting).

  4. 04

    Het kan ook handig zijn om aan een collectieve actie mee te doen (zaken als prijs, kwaliteit en garanties zijn dan meestal al goed uitgezocht).

  5. 05

    Vraag altijd om een vrijblijvend adviesgesprek (telefonisch of bij je thuis) en vrijblijvende offerte.

Bedrijf vinden via je energieloket

Tip Het energieloket in jouw gemeente kan je in contact brengen met bedrijven bij jou in de buurt en je helpen met vragen over offertes. Je vindt het energieloket in jouw woonplaats op verbeterjehuis.nl. Een andere optie om vakbekwame installateurs te vinden, is via de site van Centraal Register Techniek (kies 'Duurzaam'). Vind je energieloket

Ook belangrijk om vooraf te bedenken

Voor zonnepanelen op het dak heb je geen omgevingsvergunning nodig als de plaatsing aan de voorwaarden voldoet. Een vergunning kan wel noodzakelijk zijn als je in een monument of beschermd stadsgezicht woont of als je zonnepanelen op een andere plek dan het dak wilt plaatsen. Vraag dit na bij jouw gemeente of kijk op www.omgevingsloket.nl.

Voor tijdens het gesprek

Hieronder vind je aandachtspunten en vragen die je kunt stellen bij het (telefonisch) contact met een leverancier.

Over het kiezen van de zonnepanelen

Over het installeren voor de zonnepanelen

Overige vragen die je kunt stellen

Zo ziet een goede offerte eruit

Vraag om een gratis en vrijblijvende offerte. Je kunt vragen om in de offerte prijsopgaves te doen voor systemen met verschillende grootte, bijvoorbeeld voor 6 en 10 panelen.

Vraag de leverancier om de volgende punten in de offerte op te nemen:

  • Erkenningen en certificeringen van het bedrijf, bijvoorbeeld SEI erkenning.

  • Het aantal zonnepanelen met een opgave van het vermogen van de installatie in Wattpiek.

  • Een overzichtelijke omschrijving en merk/type van de te plaatsen onderdelen (zonnepanelen en omvormer) en bevestigingsmaterialen, levertijden en vermelding van de Europese kwaliteitsnormen waaraan de onderdelen voldoen.

  • Een omschrijving van alle werkzaamheden van start tot schoonmaak.

  • De kosten voor installatie, panelen, omvormer, overige materialen en alle overige werkzaamheden. Het gaat om een totaalofferte met alle bijkomende kosten en werkzaamheden, zoals de kosten voor een eventuele steiger, aansluiting op de meterkast, monitoring en het afvoeren van afval.

  • De garanties, waarbij duidelijk is voor welke onderdelen en hoeveel jaar ze gelden. En eventueel ook een vermogensgarantie voor 10 en 25 jaar.

  • Een plaatje of schets hoe de panelen op het dak komen te liggen.

  • Beschrijving van de locatie van de omvormer en stroomkabel in huis.

Let ook hierop

Garantiecertificaten

Let erop dat je alle garantiecertificaten hebt gekregen van de installateur. Op de producten moet een garantie zitten van de producent en niet van de leverancier. De garanties moeten ook overdraagbaar zijn als je de woning met zonnepanelen verkoopt aan een ander. Lees meer over garanties op Zonnepanelen kopen en installeren.

Controleer je verzekering

Zonnepanelen vallen niet automatisch onder de opstalverzekering. Controleer of jouw opstalverzekering eventuele schade aan zonnepanelen dekt en wijzig zo nodig de verzekering. Lees meer over de opstalverzekering op Zonnepanelen kopen en installeren.

Overweeg een energieverbruiksmanager

Met een energieverbruiksmanager kun je jouw energie­verbruik en -productie goed volgen. Dat maakt energie besparen en stroom opwekken leuker en makkelijker. Je kunt van dag tot dag jouw energieverbruik volgen via je computer, tablet of smartphone.

Aan de slag: offertes opvragen

Checklist bekeken? Bedrijf vinden!

Met deze tips bij de hand lukt het je om een goede offerte te krijgen voor zonnepanelen. Aarzel dus niet langer en start met vrijblijvende offertes opvragen! Hoe sneller je het doet, hoe sneller je kan profiteren van je eigen zonne-energie. Op Verbeterjehuis vind betrouwbare installatiebedrijven bij jou in de buurt.

Bedrijf kiezen