Praktisch over duurzaam

Btw op zonnepanelen terugvragen

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen (2.700 wattpiek) voor 4.400 euro levert dit 750 euro op. Hieronder lees je een eenvoudig stappenplan.

Wie zonnepanelen op zijn dak legt, wordt in feite een mini-energiebedrijfje en daarmee ‘ondernemer’. Dat heeft als voordeel dat je de btw die je voor je zonnepanelen betaald hebt, kunt terugvragen. Het terugvragen van de btw is eenvoudig en kun je goed zelf doen met behulp van onderstaand stappenplan. De procedure is in 2018 vereenvoudigd waardoor terugvragen nóg makkelijker is geworden.

Let op: het stappenplan dat hieronder staat, geldt alleen voor particulieren. Werk je al als zzp’er of ondernemer, lees dan het antwoord op de vraag Hoe zit het als ik al ondernemer / zzp’er ben.

Stap 1: Vul het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders' in

Op de website van de Belastingdienst vind je het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Je kunt dit uitprinten, invullen en opsturen naar de Belastingdienst. Bij vraag 1 vul je jouw naam, adres en burgerservicenummer in, en de datum waarop de zonnepanelen zijn geplaatst. Bij vraag 2 (‘Ben je al ondernemer voor de btw’) kruis je ‘nee’ aan (tenzij je al wél ondernemer bent, dan kruis je ‘ja’ aan). Bij vraag 3 (‘Wil je vanaf volgend jaar ontheffing van de administratieve verplichtingen’) kruis je ‘ja’ aan: je hoeft dan in volgende jaren geen btw-aangifte meer te doen.

Stap 2: Reactie Belastingdienst afwachten

Binnen 5 werkdagen na de ontvangst van jouw formulier stuurt de Belastingdienst jou een brief. Daarin staat een bevestiging van jouw registratie als ondernemer en een persoonlijk btw-nummer. In deze brief legt de Belastingdienst ook uit hoe je aangifte kunt doen (digitaal of met een papieren aangifteformulier). Voor een digitale aangifte krijg je enkele dagen later per post een inlognaam en weer een paar dagen later een wachtwoord. Daarmee ben je klaar om digitaal btw-aangifte te doen en jouw rekeningnummer door te geven.

Heb je na enkele weken nog geen brief of inloggegevens ontvangen? Bel dan de Belastingdienst (0800-0543) om te vragen wat er aan de hand is. Als je namelijk niet op tijd aangifte doet riskeer je een boete. Het kan zijn dat het erg druk is bij de Belastingdienst en het daardoor wat langer duurt. Het kan ook zijn dat je geen (nieuwe) inloggegevens ontvangt als je in het verleden al ondernemer bent geweest (maar nu niet meer).

Stap 3: Btw-aangifte doen

Heb je de brief en inloggevens ontvangen (of een papieren formulier)? Dan ben je klaar om btw-aangifte te doen over het kwartaal waarin je de zonnepanelen hebt gekocht. Het bedrag dat je terugkrijgt, is de btw die je betaald hebt min een vast bedrag (dat noemen we het forfait).

Hoe vul je het formulier in?

Op het formulier moet je bij vraag 1a de btw invullen over de stroom die je met jouw zonnepanelen opwekt. Dit bedrag hoef je niet zelf uit te rekenen. De Belastingdienst heeft het gemakkelijk gemaakt door standaardbedragen (´forfaits´) te geven. In de tabel hieronder zie je welk bedrag je bij vraag 1a van je btw-aangifte moet invullen. Het bedrag hangt af van het opwekvermogen van je systeem.

Let op: deze tabel geldt voor zonnepanelen die op het dak liggen of staan (dit komt het meest voor). Er is een aparte tabel voor zonnepanelen die in het dak zijn geïntegreerd (komt weinig voor).

Tabel voor zonnepanelen die op het dak liggen of staan

Opwekvermogen in Wattpiek Omzetbelasting ('Forfait')
1 - 1000 € 20
1001 - 2000 € 40
2001 - 3000 € 60
3001 - 4000 € 80
4001 - 5000 € 100
5001-6000 € 120
6001-7000 € 140
7001-8000 € 160
8001-9000 € 180
9001-10000 € 200

Bijvoorbeeld: voor een systeem van 2.700 Wattpiek (10 panelen) geldt een jaarlijks forfait van 60 euro. Dit vul je in bij vraag 1a. Bij vraag 5a vermeld je nogmaals dit bedrag. Bij vraag 5b vul je de btw in die jij voor de aankoop en installatie van jouw zonnepanelen betaald hebt. Voor een systeem van 2.700 Wattpiek zal dit ongeveer 800 euro zijn. Bij de laatste vraag vul je in hoeveel je terugkrijgt (5b min 5a, in dit geval 800 min 60 is 740 euro). Bij de andere vragen hoef je niets in te vullen.

 • Tabel voor zonnepanelen die in het dak geïntegreerd zijn

  Zijn jouw zonnepanelen meteen ook dakbedekking (dit noemen we geïntegreerde zonnepanelen)? Dan mag je slechts een deel van de btw terugvragen. Dat komt doordat dat deze geïntegreerde zonnepanelen naast de functie voor het opwekken van elektriciteit ook een functie als dakbedekking hebben. Voor die laatste functie heb je geen recht op btw-aftrek. Daarom is er voor geïntegreerde zonnepanelen een andere tabel voor het bedrag dat je bij vraag 1a (forfait) van je btw-aangifte moet invullen.

  Opwekvermogen in Wattpiek Forfait
  1-1000 € 5
  1001-2000 € 10
  2001-3000 € 20
  3001-4000 € 30
  4001-5000 € 40
  5001-6000 € 50
  6001-7000 € 60
  7001-8000 € 70
  8001-9000 € 80
  9001-10.000 € 90

  Stel: jouw zonnepanelen hebben een vermogen van 2.700 Wattpiek. Bij vraag 1a en 5a vul je dan 20 euro in. Bij vraag 5b moet je opletten: je mag hier niet het hele btw-bedrag voor het dak invullen, maar slechts 1/3 deel daarvan. Bijvoorbeeld: de btw voor de aanschaf en installatie van geïntegreerde zonnepanelen was 1.500 euro: dan vul je bij 5b 500 euro in. Bij de laatste vraag vul je in hoeveel je terugkrijgt (5b min 5a, in dit geval 500 min 20 is 480 euro). Bij de andere vragen hoef je niets in te vullen.

Eén keer aangifte doen is (meestal) genoeg

Normaal gesproken moet je als ondernemer elk kwartaal btw-aangifte doen. Maar op het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders heb je al aangegeven dat je ontheffing wilt van deze verplichting. Dat betekent dat je géén verdere aangiftes meer hoeft te doen.

Let op: Soms wel meer aangiftes nodig!

Het kan gebeuren dat formulieren elkaar kruisen en er toch een tweede aangifteformulier voor jou klaargezet wordt in de digitale omgeving (of per post wordt toegestuurd als je op papier aangifte doet). Die moet je invullen, anders krijg je een boete. Houd je e-mail of post dus in de gaten: de Belastingdienst stuurt als het goed is een herinnering. Twijfel je wat je moet doen, neem dan contact op met de Belastingdienst.

Vragen over btw terugvragen

 • Waarom kan ik de btw eigenlijk terugvragen?

  De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom aan het net leveren als ondernemers: in feite ben je een heel klein energiebedrijfje. Ondernemers in Nederland moeten btw over hun omzet afdragen aan de Belastingdienst. Als zonnepaneelhouder moet je formeel dus btw afdragen over de stroom die je opwekt. Maar je mag óók de btw die je betaald hebt voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Daardoor kun je honderden euro’s terugkrijgen van de Belastingdienst.

  Als particuliere zonnepaneelhouder val je onder een regeling voor kleine ondernemers. Die houdt in dat je niet elk kwartaal btw-aangifte hoeft te doen. Zonnepaneelhouders krijgen vanaf 2018 automatisch een ontheffing van de btw-aangifteplicht.

 • Ben ik verplicht om me bij de Belastingdienst te melden?

  Nee, je mag ook niets doen. Particuliere zonnepaneelhouders die niets doen, krijgen van de Belastingdienst automatisch ontheffing van btw-aangifte op grond van de regeling voor 'kleine ondernemers'. Dat scheelt je wat rompslomp. Maar nietsdoen heeft ook een nadeel: je krijgt dan geen btw terug over de aanschaf en installatie. Dat scheelt je honderden euro’s.

 • Hoe zit het als ik al ondernemer / zzp’er ben?

  Werk je al als ondernemer, dan gelden voor jou de normale btw-regels. Als je de zonnepanelen op je privéhuis legt, kun je wel het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders' invullen en opsturen. Je kruist bij vraag 2 aan dat je al ondernemer bent. Maar de procedure die hierna volgt, is anders. Vraag bij de Belastingdienst of je belastingadviseur hoe het zit of kijk op belastingdienst.nl

 • Ik heb in 2013 of eerder zonnepanelen laten plaatsen. Kan ik nog btw terugvragen?

  Ja, als je in 2013 of eerder zonnepanelen hebt laten plaatsen en nog geen btw hebt teruggevraagd, kun je dat alsnog doen. Dat volgt uit een uitspraak van de rechter van december 2017. Kijk op www.belastingdienst.nl hoe het zit of bekijk de antwoorden in deze pdf van de Rijksoverheid.

Zonnepanelen iets voor jou?

Op Zonnepanelen kopen lees je nog veel meer over zonnepanelen. Bijvoorbeeld: Kunnen ze op je dak? Hoe leg je ze mooi neer? En waar moet je na aankoop nog meer aan denken?

Tot (in elk geval) 2020 kun je de stroom die je aan het net levert wegstrepen tegen de stroom die je afneemt (dit is salderingsregeling). Vanaf 2020 of 2021 komt daar waarschijnlijk een terugleversubsidie voor in de plaats.

Wist je trouwens dat het financiële rendement van zonnepanelen vergelijkbaar is met een rente van 6 procent op een spaarrekening?

Advies op maat over zonnepanelen

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? En wat leveren ze je op? Je ontdekt het met dit Advies op maat!

Advies op maat

Meer informatie

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.