Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Zilvervisjes en papiervisjes

Zilvervisjes en papiervisjes lijken veel op elkaar. Het papiervisje wordt vaak aangezien voor een zilvervisje. Helaas, want het papiervisje veroorzaakt meer schade en vraagt om andere maatregelen. Zoek daarom eerst uit om welk beestje het gaat. Beide soorten kun je milieuvriendelijk buiten de deur houden.

Zowel zilvervisjes als papiervisjes hebben fijne, glanzende schubben. Kenmerkend voor de kruipende insecten zijn drie staartachtige draden en twee lange antennes. Ook zijn de beestjes allebei actief in het donker. Als je 's avonds plotseling het licht aandoet, kun je ze als een klein slangetje zien wegschieten.

Tips

 • 1

  Zilvervisjes houden van een warme en vochtige omgeving. Papiervisjes kunnen ook in een iets drogere omgeving overleven. Je maakt het de beestjes moeilijk door je huis goed te ventileren: daarmee zorg je dat het huis niet te vochtig wordt.

 • 2

  Maak kieren en naden dicht met kit. Zo kunnen de visjes zich niet door het huis verspreiden.

 • 3

  Papiervisjes zitten vaak op zolders waar een cv-ketel hangt. Berg boeken en papieren daar op in afsluitbare plastic boxen.

 • 4

  Als boekenkasten en schilderijen op warme plaatsen staan, kijk dan regelmatig of ze geen vraatschade hebben.

 • 5

  Ga je behangen? Breng het behang dan naadloos aan. Papiervisjes kruipen graag achter loszittende stukken behang.

 • 6

  Twijfel je of het om zilvervisjes of papiervisjes gaat, laat de insecten dan onderzoeken door het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen.

Wat zijn de verschillen?

Je moet wel goed kijken, maar de visjes verschillen in lengte en kleur. Zilvervisjes zijn iets kleiner, zo'n 7 tot 12 mm. Ze danken hun naam aan hun zilveren kleur. Papiervisjes worden ongeveer 15 mm lang en zijn grijsachtig met wat spikkels.

Zilvervisje 654x360.jpg

Zilvervisje

papiervisje 2 654x360.jpg

Papiervisje

Vochtige en warme gebouwen

Zilvervisjes en papiervisjes gedijen allebei goed in vochtige en warme gebouwen. Maar zilvervisjes hebben een sterkere voorkeur voor vochtige ruimtes dan papiervisjes. Je vindt ze dan ook vaak in afvoerleidingen, aanrechtkastjes en badkamers. Ook onder de vloerbedekking of in een boekenkast kun je zilvervisjes aantreffen.

Papiervisjes: in nieuwbouwwoningen...

Op papiervisjes moet je extra alert zijn in nieuwbouwwoningen waar nog wat bouwvocht in het beton en cement zit. Dit geeft net de extra luchtvochtigheid waar papiervisjes van houden.

... en op zolders of in kasten...

Papiervisjes doen hun naam eer aan: ze leven graag op warme plaatsen waar veel papier ligt opgeslagen. Een zolder waar de cv-ketel staat bijvoorbeeld, of kasten waar cv-leidingen doorheen lopen. 

... maar niet in de kou

Papiervisjes houden niet van kou. Beneden de 20°C komen de eitjes niet meer uit (maar ze overleven mogelijk wel), beneden de 18°C kan het papiervisje zich niet meer goed ontwikkelen. Probeer de temperatuur op zolder en in kamers die je weinig gebruikt dus laag te houden. Echt uitroeien is op deze manier wel lastig: papiervisjes kunnen 100 dagen zonder voedsel, en pas beneden de 16°C nemen ze geen voedsel meer op. Maar je kunt er misschien wel voor zorgen dat het geen plaag wordt.

Hoe voorkom je deze vraatinsecten?

Papiervisjes en zilvervisjes verspreiden zich via naden en kieren door jouw huis. Maak die dan ook goed dicht met kit: zo bespaar je bovendien op je gasverbruik. Boeken, tijdschriften en andere kwetsbare materialen kun je beter niet in een kartonnen doos op zolder zetten, maar in goed afgesloten kunststof boxen.

Ventileren, ventileren, ventileren

Als de temperatuur én de vochtigheid laag zijn, is je huis onaantrekkelijk voor beide insecten. Ventileer je woning goed, dat gaat de vochtigheid tegen. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid in huis goed in de gaten houden. En isoleer cv-leidingen die door kasten en holle ruimtes lopen, zodat het daar niet te warm wordt.

Vochtwerende maatregelen tegen zilvervisjes

Zilvervisjes gaan dood bij een luchtvochtigheid van minder dan 50 procent. En hun eitjes komen pas uit als de luchtvochtigheid een maand lang 75 procent blijft. Vochtproblemen aanpakken is dan ook de beste remedie tegen deze insecten. Repareer lekkende afvoeren op tijd. Heb je een vochtige kruipruimte, overweeg dan vloer- of bodemisolatie; dat levert ook nog een lagere energierekening op.

Huismiddeltjes tegen zilvervisjes

Als je een enkel zilvervisje in je huis ziet, hoef je geen groots bestrijdingsplan op te stellen. Eenvoudige huismiddeltjes voldoen dan. Leg bijvoorbeeld een halve aardappel in een open plastic zak: daar komen zilvervisjes op af. Of maak witte katoenen doeken vochtig en strooi er wat gipspoeder op. Ook hier komen zilvervisjes op af, die je dan buiten kunt uitschudden of met doek en al in een pan kokend water kunt gooien. De huismiddeltjes werken helaas niet tegen papiervisjes.

Chemische bestrijding

Blijf je overlast houden van de insecten, dan kan een chemisch middel nodig zijn. Maar welk bestrijdingsmiddel je ook kiest: als de omstandigheden in huis gunstig blijven voor zilvervisjes of papiervisjes, lost de bestrijding niets op. Het allerbelangrijkste is dus om goed te ventileren.

Spuitbus? Dek je aquarium goed af

In spuitbussen tegen zilvervisjes of papiervisjes zitten meestal pyrethroïden als werkzame stoffen. Deze zijn echter ook giftig voor bijen en andere insecten. Bovendien breken de stoffen niet snel af in het milieu en zijn ze zeer giftig voor vissen en waterinsecten. Heb je een aquarium, dek dit dan goed af als je zo'n middel gebruikt.

Er zijn ook sprays op basis van vetzuren (vaak verkocht als biospray), maar die werken alleen als je ze direct op de beestjes spuit. Het is dus niet goed mogelijk om hiermee een plaag te bestrijden.

Papiervisjes professioneel bestrijden

Let vooral goed op of je papiervisjes ziet, omdat ze veel schade kunnen aanrichten. Zodra ze een plaag vormen, kun je het beste professionele bestrijders inschakelen. Zij weten hoe de beestjes veilig bestreden kunnen worden. Betrek dan meteen je buren erbij: besmetting met papiervisjes beperkt zich meestal niet tot één huis. De insecten kunnen heen en weer kruipen via kieren en spleten. Professionele bestrijders gebruiken middelen met pyrethroïden die voor particulieren niet toegestaan zijn.

 

Terug naar boven