Zilvervisjes en papiervisjes

Houd vraatinsecten buiten de deur

Ventileren Door te ventileren maak je je huis onaantrekkelijk voor vraatinsecten. Ventileren biedt ook andere voordelen. Lees ze hier!
Zilvervisjes en papiervisjes lijken veel op elkaar. Toch zijn er een aantal verschillen. Zilvervisjes zijn over het algemeen niet schadelijk. Papiervisjes kunnen wel veel schade veroorzaken en kun je het beste zo snel mogelijk aanpakken. Zoek daarom eerst uit om welk beestje het gaat. Beide soorten kun je milieuvriendelijk buiten de deur houden.

Als je de beestjes in een vochtige ruimte vindt, dan zijn het waarschijnlijk zilvervisjes. Papiervisjes leven ook graag in vochtige woningen, maar zijn vooral liefhebbers van ruimtes met hoge temperaturen. Een ander verschil is de hoeveelheid schade die ze veroorzaken. Zilvervisjes zijn vaak niet schadelijk, alleen in grote aantallen kunnen ze kleding of papier aantasten.

Papiervisjes zijn, zoals de naam doet vermoeden, dol op papier. Ze kunnen al snel voor grote problemen zorgen in je archief. Ook eten ze bepaalde soorten lijm, waardoor ze behang kunnen aantasten. Van zowel papier- als zilvervisjes wordt over het algemeen aangenomen dat ze in kleine aantallen niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

Tips tegen zilvervisjes en papiervisjes

  1. 01

    Berg boeken en papieren goed op in afsluitbare plastic boxen, zo hebben papiervisjes geen toegang tot voedsel. Als boekenkasten en schilderijen op warme plaatsen staan, controleer dan regelmatig of ze geen vraatschade hebben.

  2. 02

    Je maakt het zilvervisjes en papiervisjes moeilijk door goed te ventileren. Zo zorg je dat je huis niet te vochtig wordt. Vooral zilvervisjes houden er niet van als je de vochtigheid laat dalen.

  3. 03

    Maak kieren en naden dicht met kit, zeker als je last hebt van papiervisjes. Zo kunnen de visjes zich niet door het huis verspreiden. Papiervisjes zitten vaak op zolders waar een cv-ketel hangt. Controleer naden en kieren daar dus goed.

  4. 04

    Houd de temperatuur waar mogelijk laag. Door niet te hoog te stoken kun je de ontwikkeling van de visjes tegengaan, vooral die van papiervisjes. Verwarm daarom niet onnodig ruimtes waar veel papier of boeken staan.

  5. 05

    Het huis schoon en opgeruimd houden helpt ook tegen de visjes. Voorkom vrije toegang tot voedsel en kruimels.

  6. 06

    Als je gaat behangen, breng dan het behang naadloos aan. Papiervisjes kruipen graag achter loszittende stukken behang.

  7. 07

    Ben jij niet bang voor spinnen? Papier- en zilvervisjes wel. Spinnen zijn een natuurlijke vijand. Overweeg dus om een paar webben te laten zitten.

  8. 08

    Heb je alles geprobeerd en wil je toch overstappen op chemische bestrijding? Gebruik dan alleen toegelaten middelen. Die zijn te herkennen aan een toelatingsnummer van het Ctgb.

Wat zijn de verschillen?

Zilvervisjes en papiervisjes lijken veel op elkaar. Ze hebben beide fijne, glanzende schubben. Kenmerkend voor deze kruipende insecten zijn de drie staartachtige draden en de twee lange antennes. Ook zijn de beestjes allebei actief in het donker. Als je 's avonds plotseling het licht aandoet, kun je ze als een klein slangetje zien wegschieten. Ondanks deze overeenkomsten verschillen de visjes in lengte en kleur: je moet alleen goed kijken om de verschillen te zien.

Zoek de verschillen

Zilvervisje

Zilvervisjes zijn zo'n 7 tot 12 mm. Ze hebben een donkere zilveren kleur en hun staart is korter dan hun lichaam. Zilvervisjes en papiervisjes leven allebei graag in vochtige en warme gebouwen, maar zilvervisjes hebben een duidelijke voorkeur voor vochtige ruimtes. Je vindt ze dan ook vaak in afvoerleidingen, aanrechtkastjes en badkamers. Ook onder de vloerbedekking of in een boekenkast kun je zilvervisjes aantreffen. Zilvervisjes eten vooral zetmeel en suikers, maar ook bepaalde lijmsoorten, schimmels en kleine insecten.

Papiervisje

Papiervisjes worden ongeveer 15 mm lang en zijn dus iets groter dan zilvervisjes. Ze zijn grijsachtig met wat spikkels. In tegenstelling tot zilvervisjes is de staart van papiervisjes net zo lang als hun lichaam. Papiervisjes doen hun naam eer aan: ze leven graag op warme plaatsen waar veel papier ligt opgeslagen. Een zolder waar de cv-ketel staat bijvoorbeeld, of kasten waar cv-leidingen doorheen lopen. Naast papier eten ze ook zetmeel en suikers.

Zilvervisjes- of papiervisjesplaag voorkomen

Voorkom toegang tot voedsel

Boeken, tijdschriften en andere kwetsbare materialen kun je beter niet in een kartonnen doos op zolder zetten, maar goed afgesloten in plastic dozen. Zo hebben de visjes geen vrije toegang tot voedsel. Laat bijvoorbeeld ook geen stapels kranten op de vloer liggen. Als boekenkasten en schilderijen op warme plaatsen staan, controleer dan regelmatig of ze geen vraatschade hebben.

Ventileren, ventileren, ventileren

Als de temperatuur én de vochtigheid laag zijn, is je huis onaantrekkelijk voor beide insecten. Ventileer je woning goed, dat gaat de vochtigheid tegen. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid in huis in de gaten houden. Isoleer cv-leidingen die door kasten en holle ruimtes lopen, zodat het daar niet te warm wordt.

Ventileren

Goed ventileren helpt niet alleen tegen zilver- en papiervisjes, maar zorgt ook voor minder last van tocht en kou én genoeg schone en gezonde lucht. Alles over ventileren

Dicht naden en kieren

Papiervisjes en zilvervisjes verspreiden zich via naden en kieren door jouw huis. Maak die dan ook goed dicht met kit: zo bespaar je bovendien op je gasverbruik.

Vochtwerende maatregelen tegen zilvervisjes

Zilvervisjes gaan dood bij een luchtvochtigheid van minder dan 50 procent. Vochtproblemen aanpakken is dan ook de beste remedie tegen deze insecten. Repareer lekkende afvoeren op tijd. Heb je een vochtige kruipruimte, overweeg dan vloer- of bodemisolatie; dat levert ook nog een lagere energierekening op.

Lage temperatuur tegen papiervisjes

Papiervisjes houden niet van kou. Beneden de 20°C komen de eitjes niet meer uit en beneden de 18°C kan het papiervisje zich niet meer goed ontwikkelen. Probeer de temperatuur op zolder en in kamers die je weinig gebruikt dus laag te houden. Echt uitroeien is op deze manier wel lastig: papiervisjes kunnen 100 dagen zonder voedsel, en pas beneden de 16°C nemen ze geen voedsel meer op. Maar je kunt er misschien wel voor zorgen dat het geen plaag wordt.

Huismiddeltjes

Op internet vind je allerlei huismiddeltjes tegen de visjes. Sommige kunnen helpen als je een enkel zilvervisje in huis tegenkomt, maar zullen ze niet volledig uitroeien.

  • Zilvervisjes houden van vocht, dus leg bijvoorbeeld een vochtige witte katoenen doek neer en bestrooi die met wat gipspoeder. Als je er zilvervisjes in gevangen hebt, schud je de doek buiten uit.
  • Of rol een vochtige krant stevig op met een elastiek eromheen, en laat die een nacht liggen. Die kun je de volgende dag buiten uitschudden.
  • Je kunt zilvervisjes en papiervisjes ook met de stofzuiger opzuigen.
  • Een andere optie is om zelf een val te maken door een glazen potje te omwikkelen met tape. Je kunt er suikerwater in doen, maar zonder lokaas werkt het ook. De diertjes kunnen er wel van de buitenkant in klimmen, maar eenmaal in de pot is de wand te glad om er weer uit te komen.
  • Een andere oplossing is om een natuurlijke vijand van zilver- en papiervisjes de ruimte te geven. Laat daarom spinnenwebben in de hoek van de kamer en bij de plinten zitten, spinnen eten de zilvervisjes en papiervisjes op.

Lokdozen en lijmvallen

Er zijn verschillende soorten lokdoosjes en lijmvallen in de handel tegen zilvervisjes. Deze kun je gebruiken om erachter te komen of je zilvervisjes in huis of in bepaalde ruimtes hebt. Maar je zal zilvervisjes er niet mee uitroeien: daarvoor planten ze zich te snel voort.

Chemische bestrijding

Heb je alles geprobeerd, maar heb je nog steeds last van zilver- of papiervisjes? Dan kun je overwegen om chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Vanwege de belasting voor het milieu raden wij het af, maar in het geval van een echte plaag is het soms de enige oplossing. Vooral voor papiervisjes kan zelfs het inschakelen van professionele hulp soms nodig zijn. Het is belangrijk om de omstandigheden in huis ook aan te pakken, anders zal de plaag blijven terugkomen.

Infographic over gebruik bestrijdingsmiddelen (Klik om te zoomen)

Tegen zilvervisjes en papiervisjes zijn chemische bestrijdingsmiddelen te koop. Koop alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'. Lees meer over toegelaten middelen. Welk middel je mag gebruiken tegen zilver- of papiervisjes kun je ook vinden op de toelatingslijst van het Ctgb.

Bestrijdingsmiddelen zijn vaak toegelaten voor specifieke (plaag)dieren. Twijfel je of je met papier- of zilvervisjes te maken hebt? Dan kun je het Kennis- en adviescentrumdeterminatie (KAD) inschakelen om erachter te komen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing

Dat een middel is toegelaten betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of voor andere dieren dan zilver- en papiervisjes. Volg daarom altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van een bestrijdingsmiddel. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk.

Negeer vage claims

Soms zie je termen als 'plantaardig', ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket staan. Dit soort vage kreten zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel: gif is gif. Dat geldt ook voor 100% natuurlijke middelen. Laat je dus niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket.

Klein chemisch afval

Laat na gebruik de spuitbus of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.

Professionele bestrijding

Heb je alles geprobeerd en heb je nog steeds last van zilver- en papiervisjes? Schakel dan professionele bestrijders in. Erkende bestrijders kijken eerst samen met jou wat je aan preventie kunt doen. Pas als laatste redmiddel gebruiken ze gif. Erkende professionele plaagdierbestrijders kun je vinden via het KAD, of via brancheverenigingen NVPB of PLAN.