Deze site plaatst standaard noodzakelijke cookies om de site goed te laten werken en anoniem te meten. Accepteer alle cookies om ook functies van derden te gebruiken, je bezoek is dan niet meer anoniem.
Uit uranium kan elektriciteit opgewekt worden: kernenergie. Bij de opwekking van kernenergie komt ongeveer evenveel CO2 vrij als bij wind- of zonne-energie, vele malen minder dan bij fossiele brandstoffen. Toch is over kernenergie veel discussie: over de noodzaak, kosten, kans op ongevallen en het radioactieve afval.
Voorstanders beschouwen kernenergie als veilig, duurzaam en noodzakelijk om klimaatverandering tegen te gaan. Tegenstanders vinden de technologie niet noodzakelijk en onveilig: vanwege het radioactieve afval en het risico van ernstige ongevallen, zoals het ongeval in 2011 in het Japanse Fukushima na een aardbeving.
Vijf vragen over kernenergie
Bij de opwekking van elektriciteit in een kerncentrale wordt geen CO2 uitgestoten. Tijdens de bouw en ontmanteling van de centrales, tijdens de winning en het vervoer van de grondstof (uranium) en bij het transport, de verwerking en opslag van kernafval ontstaat wel CO2-uitstoot. Het internationale panel van klimaatwetenschappers IPCC rapporteert dat over de hele levenscyclus bezien ten opzichte van aardgas de totale broeikasgas-uitstoot van kernenergie zo’n 40 keer lager is. Dit is volgens het IPCC ongeveer vergelijkbaar met de uitstoot die bij windenergie komt kijken en zelfs lager dan die bij zonne-energie.
Omdat de voorraad van uranium dat bij kernenergie als splijtstof wordt gebruikt eindig is, valt kernenergie niet onder de hernieuwbare energiebronnen, zoals dat voor windenergie en zonne-energie wel geldt. Lees meer over de opwekking van kernenergie.
Kernenergie zorgt voor radioactief afval. Dit afval vormt een risico voor de volksgezondheid en het milieu wanneer dit niet op correcte wijze wordt afgeschermd en geïsoleerd. De straling van dit afval is erg gevaarlijk voor levende wezens. Bepaalde soorten radioactief afval zijn nog enkele tientallen jaren actief, ander radioactief blijft honderdduizenden jaren radioactief. Het is dus belangrijk dat dit afval veilig wordt opgeslagen. Hier is (nog) geen definitieve oplossing voor.
In Nederland wordt radioactief afval opgeslagen in speciale gebouwen in dezelfde gemeente waar de enige kerncentrale van Nederland staat. De opslaglocatie is verstevigd en bestand tegen bijvoorbeeld natuurrampen en gasexplosies. Lees meer over de opslag van kernafval.
In Nederland hebben we op dit moment één kerncentrale, die in 2020 zo’n 3 procent van de elektriciteit in Nederland opwekte. Er komen nog twee kerncentrales bij, waarschijnlijk in Borssele.
In Nederland groeit het aandeel zonne- en windenergie in de energiemix. Hierdoor wordt de energielevering ook meer afhankelijk van het weer. Er zijn daarom energiebronnen nodig die elektriciteit leveren, ongeacht de weersomstandigheden. Kernenergie kan zo’n energiebron zijn. Een andere oplossing is de opslag van zonne- en windenergie op momenten van overproductie. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van waterstof. Deze opgeslagen energie kan worden ingezet op momenten dat de productie van zonne- en windenergie niet aan de vraag kan voldoen. Aan dit soort oplossingen zijn echter hoge kosten verbonden.
Experts verschillen sterk in mening over of kernenergie noodzakelijk en wenselijk is in onze toekomstige Nederlandse elektriciteitsvoorziening. Ze verschillen ook sterk van mening over of kernenergie goedkoper of duurder uitpakt dan andere oplossingen. Lees meer over de noodzakelijkheid van kernenergie.
De techniek die wordt gebruikt om kernenergie op te wekken heet kernsplijting. Het erts uranium wordt hiervoor gebruikt. De zware atoomkernen van uranium worden gesplitst, waarbij grote hoeveelheden energie vrijkomen. Bij die splijting schieten kleine atoom-onderdeeltjes, genaamd neutronen, met hoge snelheid weg, die tegen andere uraniumatomen aanbotsen. Hierdoor splijten ook deze atoomkernen, waar weer energie en neutronen bij vrijkomen. Dit heet een kettingreactie. De operatoren van de kerncentrale moeten deze kettingreactie nauwkeurig onder controle houden. Lees meer over hoe kernenergie wordt opgewekt.
Er wordt gewerkt aan nieuwe technieken om kernenergie op te wekken. Kernfusie is hier één van; hierbij versmelten atomen juist met elkaar in plaats van dat atomen gesplitst worden. Ook hierbij komt veel energie vrij.
Een andere mogelijke toekomstige techniek betreft de zogeheten thorium-gesmoltenzoutreactor. Deze worden ook wel thorium-MSR genoemd. Hierbij wordt geen uranium, maar het metaal thorium gebruikt. In het gesmolten zout vinden de kernreacties plaats en dit zout functioneert ook tegelijk als koelstof. Bij deze techniek wordt minder zeer langlevend kernafval geproduceerd.
Voor zowel kernfusie als thorium-MSR geldt dat er nog flinke technische uitdagingen overwonnen moeten worden om deze technieken te kunnen gaan toepassen. Lukt dit, dan zal het vervolgens nog tientallen jaren duren voordat de technieken voor elektriciteitsproductie gebruikt kunnen worden. Lees meer over de toekomstige technieken van kernenergie.