Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Winnaar receptenwedstrijd

Hoe vaak spelen groenten een hoofdrol in jouw keuken? Milieu Centraal organiseerde een receptenwedstrijd in het kader van de campagne Groente in de Hoofdrol. Dit is het winnende recept van Jutri Herman!

Gevulde vleestomaat met Arabisch gekruide gierst (2-3 personen)

Ingrediënten:

  • 750 gr vleestomaat
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 1/2 stengel bleekselderij, fijn gesneden
  • 3 middelgrote meiraapjes (150 gr), fijn gesneden
  • 10 wilde tomaten, doormidden gesneden en 30 minuten in oven geroosterd
  • 125 gr gekookte kikkererwten
  • 100 gr gierst
  • handvol gewelde sultana rozijnen
  • 50 gr verse tuinbonen (gedopt)
  • 1 volle theelepel baharat kruiden
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • verse koriander, fijngesneden
  • chilivlokken

Bereiding:

Gevulde vleestomaat met Arabisch gekruide gierst.

1. Kook de gierst en tuinbonen gaar.
2. Verwarm oven voor op 240°c.
3. Snij tomaten in breedte doormidden op ongeveer 1/3 vanaf het kroontje naar beneden en lepel het vlees eruit. Houd een rand van ongeveer 2 cm aan voor de grote tomaten en 1.5 cm voor de kleinere. Zo voorkom je dat de tomaat instort.
4. Plaats tomaten (ook deksel) ongeveer 5 minuten in een voorverwarde oven.
5. Fruit rode ui en bleekselderij in de olie. Voeg meiraapjes toe en laat 5 minuten sudderen met deksel op de pan. Voeg baharat toe en sudder nog 2 minuten. Voeg tomaten pulp toe en laat nog eens 10 minuten sudderen.Voeg als laatste de kikkererwten, gierst en sultanas toe aan het mengsel en roer goed door.
6. Vul de tomaten met het gierstmengsel en plaats voor ongeveer 15 minuten in de oven.
7. Haal de tomaten uit de oven, plaats ze op een mooi bord en versier met tuinbonen, verse koriander, wilde tomaten en chilivlokken. Eet smakelijk.

Loethe 327.jpg

De eerste prijs is een kookworkshop met Loethe Olthuis (culinair journalist bij de Volkskrant) voor 2 personen! Drie andere winnaars krijgen het boek ´Groenten in de hoofdrol´ van Peter Bauwens, over het kweken van en koken met groenten. 

Terug naar boven