Eten kopen op maat

Zwangere vrouw koopt fruit op de markt. Koop eten op maat.
Slim boodschappen doen kan veel voedselverspilling voorkomen. Dat is nodig want per persoon gooien we ieder jaar gemiddeld ruim 33 kilo eetbaar voedsel in de vuilnisbak. Met een paar simpele aanpassingen doe je voortaan slimmer inkopen.

Voorkomen dat je eten weggooit is de moeite waard: met het eten gooi je namelijk ook geld en energie weg. Zonde toch? Meer over de milieubelasting van voedselverspilling staat op Hoeveel voedsel verspillen we?.

Tips voor eten kopen op maat

  1. 01

    Check wat je nog in huis hebt, en maak voor je boodschappen doet een boodschappenlijstje.

  2. 02

    Koop niet meer dan je nodig hebt. Neem alleen aanbiedingen of voordeelverpakkingen als je zeker weet dat die ook op tijd opgaan.

  3. 03

    Let op de houdbaarheidsdatum en maak verse producten op tijd op.

  4. 04

    Koop verse producten liefst niet een week vooruit, maar doe zulke boodschappen meerdere keren per week.

  5. 05

    Vervoer kwetsbare etenswaren voorzichtig. Zonder beschadigingen bederven ze minder snel.

  6. 06

    Gebruik een koeltas voor gekoelde en diepvriesproducten, en berg deze bij thuiskomst direct op in de koelkast of vriezer.

Koop vaker vers

Boodschappenlijstje en plannen helpt!

Een boodschappenlijstje kan veel verspilling van eten voorkomen. Wie geen boodschappenlijstje meeneemt naar de supermarkt blijkt 34 procent meer eten weg te gooien dan gemiddeld.

Als je niet te veel eten inkoopt, is de kans kleiner dat je voedsel moet weggooien. Te veel inkopen is een belangrijke oorzaak van voedselverspilling. Bijna de helft van de consumenten koopt liever te veel dan te weinig, uit angst om niet genoeg in huis te hebben. Aanbiedingen en grote voordeelverpakkingen verleiden nog meer om te veel te kopen. Gewone verpakkingen zijn voor mensen die alleen wonen vaak teveel, wat ook verspilling in de hand werkt. En de lage prijs van voedingsmiddelen, helpt ook niet meer tegen voedselverspilling: het verlaagt de drempel om oude spullen weg te gooien en nieuwe te halen.

Slim gepland, verspil minder

Kijk dus wat je nog aan voorraad hebt in de voorraadkast, koelkast en vriezer. Maak vervolgens een planning wat je de komende dagen wilt eten, en stem je boodschappenlijstje daarop af.

Voorgesneden groenten bederven eerder dan ongesneden groente. Eet dus voorgesneden groenten eerder op.

Voor maaltijden die je pas aan het eind van de week eet zijn groenten uit pot en blik een goed alternatief. Vaker tussendoor boodschappen doen voor versproducten kan natuurlijk ook.

Verse producten: kort voor gebruik kopen

Veel mensen doen maar één keer per week boodschappen. Met name verse producten kunnen aan het eind van de week al bedorven zijn. Koop verse en voorgesneden producten liefst niet een week vooruit, maar doe halverwege de week nog een korte boodschap voor de versproducten.

Kwetsbare producten voorzichtig vervoeren

Wees voorzichtig met het inpakken en vervoeren van kwetsbare producten zoals zacht fruit. Kneuzingen en beschadigingen versnellen het bederf.

Gekoelde en diepvriesproducten kun je het best vervoeren in een koeltas. Zet ze bij thuiskomst snel in de koelkast of vriezer. Als zulke producten opwarmen neemt de houdbaarheid snel af.

Meer informatie

  • Samen maken we Nederland verspillingsvrij. Milieu Centraal is aangesloten bij Stichting Samen tegen Voedselverspilling.
  • Het Voedingscentrum biedt informatie over eten, en tips om weggooien tegen te gaan. 
  • Met de Too Good To Go-app red je onverkocht eten bij supermarkten, bakkers en restaurants. 
  • Veel boeren maken mee dat hun verse groente en fruit worden afgekeurd omdat ze te klein of te krom voor de supermarkt zijn. No Waste Army maakt hier houdbare producten van.