Praktisch over duurzaam

Mot met de buxusmot

01 mei 2019

De buxusmot is een nachtmerrie voor mensen met buxusstruiken in de tuin. Voor de rupsen zich ontpoppen tot motten vreten ze in korte tijd buxusstruiken kaal. Je moet er vroeg bij zijn om je buxus te beschermen tegen de van oorsprong niet in Nederland voorkomende soort. Behandelen met bestrijdingsmiddelen is geen garantie op succes en gevaarlijk voor vogels en insecten.

De rups die uitgroeit tot een buxusmot is een echte exoot en opgerukt vanuit Azië. De rups van de buxusmot heeft weinig natuurlijke vijanden. Vogels vinden ze bijvoorbeeld niet lekker. Steeds meer mensen melden kaalgevreten buxusstruiken. Helaas is bestrijden dan meestal al te laat. Ook zijn eventuele bestrijdingsmiddelen gevaarlijk voor andere beesten zoals bijen.

Wees er vroeg bij

Voorbeeld rups van de buxusmot.jpg

Heb je nog geen aangetaste buxushaag of struik? Wees dan alert op de eerste signalen en zorg dat je de rups op tijd herkent. Pols bij buren met een buxus of zij al problemen hebben. Check of je kleine rupsjes ziet. Een vroege behandeling vergt minder bestrijdingsmiddel en heeft meer garantie op succes.

Kijk diep in de plant bij de onderste stammen of je spinsels, uitwerpselen of rupsen ziet. Vraatsporen van de jonge vaalgele rupsjes zie je aan de onderkant van het jonge blad van je buxus. Het ziet eruit alsof er bladhuid is weggeschrapt.

Te laat?

Zijn er dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel dan ben je eigenlijk al te laat. Verwijder in dat geval zoveel mogelijk grote rupsen en poppen met de hand en knip de spinsels eruit. Een zwaar aangetaste struik kan je het beste volledig verwijderen of zo laag mogelijk afknippen. Voer de afgeknipte takken en verwijderde struiken daarna in een afgesloten zak of container af. Gooi de aangetaste buxus niet bij het gft. De rups, of vlinder als het afval lang genoeg staat, kunnen dan namelijk ontsnappen en voor je het weet verspreid je het beestje overal.

Gif gevaarlijk voor bijen en hommels

Mensen met overlast van de mot grijpen al snel naar een middel op basis van pyrethrine. Hoewel pyrethrinen op basis is van natuurlijke stoffen is het wel giftig voor bijen en hommels. Gebruik het daarom niet in de buurt van bijvriendelijke bloemen en planten. Ook kan veelvuldig gebruik van dit middel zorgen dat plaagdieren resistent worden. Volg altijd goed de gebruiksaanwijzing van het middel op.

Alternatief voor de buxus

Teistert de buxusmot jouw tuin zo erg dat je overweegt om je buxus te vervangen. Japanse hulst (Ilex cranata) lust de buxusmot niet. Lees ook over andere plagen in de tuin. Meer weten over de buxusmot? Kijk dan ook op velt.nu/buxusmot

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.