Theezakjes en koffiepads mogen bij gft-afval

Afvalscheidingswijzer

Nooit meer twijfel over welk afval waar: De Afvalscheidingswijzer vertelt je voor al je afval in welke bak het hoort. Naar de tool
Waar laat je een gebruikt theezakje of een koffiepad? Het was in 2022 één van de meest gestelde vragen op de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. Op deze vraag is sinds 1 januari 2023 het antwoord: bij het gft-afval. Het scheiden van koffiepads en theezakjes via het gft-afval levert jaarlijks zo’n 88 miljoen kilo extra compost op.

Het nieuwe weggooiadvies is het resultaat van een initiatief vanuit de branchevereniging Koffie & Thee Nederland, bedrijven uit de koffie- en theesector de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven. In 2020 besloten zij gezamenlijk te bekijken hoe koffiepads en theezakjes kunnen worden verwerkt in het gft-afval.

Koffiedik en theeblaadjes zijn goed te composteren, maar over de gebruikte materialen in de theezakjes en pads bestond voor consumenten veel onduidelijkheid. Daardoor was lange tijd het advies om de zakjes en pads bij het restafval te gooien, zo ontstond er geen vervuiling van de gft-afvalstroom. Uit een onafhankelijke steekproef in opdracht van Rijkswaterstaat blijkt dat inmiddels 93% van de theezakjes en bijna 97% van de koffiepads ook professioneel composteerbaar is, waardoor ze bij het gft-afval kunnen worden weggegooid. Met op jaarbasis 88 miljoen kilo extra compost als resultaat.

‘Recyclen zo makkelijk mogelijk maken’

De duidelijkheid is goed nieuws, vindt staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen. ‘We willen meer en schoner compost en we willen recyclen zo makkelijk mogelijk maken voor consumenten.’ Lisanne Evers, directeur van branchevereniging Koffie & Thee Nederland, is trots op haar sector. ‘We zijn hiermee koploper in Europa.’ Ze verwacht dat volledige sector binnenkort overstapt op composteerbare pads en zakjes.

Let op: koffiecups nog bij restafval

Wie koffie maakt met cups, moet deze nog wél bij het restafval gooien. Deze zijn namelijk van aluminium of hard plastic en zelfs het biodegradeerbare plastic breekt vaak niet of onvoldoende af in de Nederlandse composteerinstallaties.

Wat hoort waar?

Afvalscheidingswijzer Heb je twijfel over de juiste afvalbak? De Afvalscheidingswijzer vertelt in welke bak het hoort. Naar de tool