Strategisch onderzoeker Energie in huis, Mobiliteit & Klimaat

Solliciteer nu!
Ben je enthousiast? Dan zien we graag je cv en motivatie tegemoet. Stuur deze naar [email protected] onder vermelding van ‘Strategisch onderzoeker Energie in huis, Mobiliteit & Klimaat’.Als strategisch onderzoeker EMK bij Milieu Centraal ben je een onmisbare schakel in het onderzoeksteam, dat toegepast impactonderzoek doet naar verschillende mogelijkheden voor het verduurzamen van de woning en energiebesparing in huis. Andere thema’s die binnen het domein van EMK vallen zijn energiebronnen, klimaat en mobiliteit. Als strategisch onderzoeker zie je toe op de prioriteiten en de borging van de kwaliteit van onze kennisbank binnen deze domeinen. Deze kennisbank moet niet alleen hoogkwalitatief en gevalideerd zijn door de Wetenschappelijke Raad van Advies, maar ook naadloos aansluiten bij de wensen en behoeften vanuit de dienstverlening. Om er zeker van te zijn dat het team op het juiste moment de juiste kennis ontwikkelt, werk je nauw samen met de onderzoekers, clustercoördinatoren en communicatieadviseurs. Met als resultaat: een betrouwbare, bruikbare en toegankelijke kennisbank op basis waarmee wij mensen thuis, gemeenten en andere stakeholders optimaal kunnen informeren en adviseren over het zetten van duurzame stappen.
Want: ‘Als Milieu Centraal het zegt, dan klopt het’. Om hét kenniscentrum voor goed doordachte adviezen en tips te kunnen zijn en blijven, doen wij continu milieutechnisch onderzoek. Zo bouwen we aan een uitgebreide kennisbank waarin energetische, technische en bouwkundige vraagstukken worden onderzocht en samengebracht. Deze kennisbank is de inhoudelijke basis voor alle adviezen en tips. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij onze gespecialiseerde onderzoekers, die in verschillende teams research doen naar specifieke domeinen. Jij vervult hierin een spilfunctie: je overziet externe ontwikkelingen (techniek, beleid, knelpunten voor bewoners), vertaalt die naar prioriteiten voor de kennisagenda en zorgt voor inhoudelijke verbinding tussen de gespecialiseerde onderzoekers.
Wat ga je doen?
Je houdt je actief bezig met de kennisagenda EMK. Hoewel er al best wat onderzoek gedaan is naar de verduurzaming van en energiebesparing in woningen, zijn er nog veel onbekende factoren en variabelen. Binnen de kennisagenda is volop ruimte om nieuwe thema’s te ontginnen; daarin krijg je een vrije rol. Waar staan we met huidige onderzoeken, welke nieuwe onderzoeken moeten we opstarten? In samenspraak met je team – voor wie je een sterk vakinhoudelijk klankbord bent – bepaal je welke thematiek in welk onderzoek aan bod komt, wie het gaat uitvoeren en welke onderzoeksmethode wordt toegepast. Tijdens het onderzoek houd je de inhoud als het proces nauwlettend in de gaten, terwijl je zelf ook onderzoek doet. Je schakelt met de manager van het team, clustercoördinatoren en communicatiestrategen om de juiste doorvertaling te maken naar een advies of een andere communicatie-uiting van Milieu Centraal. Die laatste stap is essentieel: je bent niet alleen bezig met onderzoek, maar ook met de vertaalslag naar adviezen en tips die aansluiten op de belevingswereld van de mensen thuis. Voor deze functie is aantoonbare werkervaring op dat gebied essentieel.
Taken en verantwoordelijkheden in je rol als programmaleider binnen deze functie zijn:
- Je neemt het initiatief nemen om, samen met de leden van het team, de onderzoeksstrategie op brede thema’s te ontwikkelen.
- Je stelt een thema-overstijgende kennisagenda op en werkt deze uit: je voorziet de agenda van heldere plannen van aanpak, deliverables, planningen, deadlines en budgetten.
- Je coördineert onderzoeksactiviteiten van collega-onderzoekers en stuurt daar waar nodig bij.
- Je faciliteert optimale samenwerking en kennisdeling tussen de verschillende onderzoeksdisciplines binnen het team en moedigt dit ook aan.
- Je bent het eerste aanspreekpunt voor de EMK-manager en -clustercoördinatoren als het gaat om de doorontwikkeling van de kennisbasis en de integrale visie van Milieu Centraal op meerdere thema’s.
- Je bent een klankbord voor de onderzoekers: je spart vakinhoudelijk met hen en ondersteunt hen bij het bewaken en realiseren van hun planningen en doelen.
- Je overziet en bewaakt de onderzoekscapaciteit.
Taken en verantwoordelijkheden als stakeholdermanager binnen deze functie zijn:
- Je onderhoudt en versterkt het netwerk van deskundigen bij relevante kennisinstellingen, universiteiten en brancheorganisaties. Binnen dit netwerk ben je altijd op zoek naar waardevolle strategische samenwerkingen.
- Je hebt continu een antenne naar buiten voor wat er leeft onder consumenten en stakeholders, onder andere door het volgen van maatschappelijke discussies en het bijwonen van bijeenkomsten en/of tijdig initiëren van oriënterende gesprekken.
- Je denkt proactief mee over manieren om onze kennis en ervaring met een zo groot mogelijk publiek te delen. En je treedt zelf als expert op de voorgrond.
Taken en verantwoordelijkheden als onderzoeker binnen deze functie zijn:
- Je bent eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de integrale advisering binnen de verschillende EMK- domeinen.
- Je verdiept je snel inhoudelijk in actuele thema’s die om een reactie vragen, maar waar de kennisbasis van Milieu Centraal in tekortschiet: wat kan wel of niet worden gezegd?
- Je ontwikkelt een werkwijze om zelf snel nieuwe rapporten en uitspraken te kunnen beoordelen rondom nieuwe onderwerpen, zodat je daar vervolgens toch eerste uitspraken over kunt doen.
- Je bent een klankbord voor de andere onderzoekers, blijft goed op de hoogte van hun onderzoekstrajecten en kunt hen vervangen en aanvullen daar waar nodig.
Wat neem je mee?*
Je bent een onderzoeker met een wetenschappelijke of technische achtergrond op WO-niveau, met 6+ jaar relevante werkervaring met het toepassen van wetenschappelijk onderzoek. Je gedijt niet alleen goed in onze dynamische werkwijze, je krijgt er ook veel energie van. Je werkt prettig samen met collega’s, maar ook zelfstandig opereer je uitstekend. Je technische achtergrond in combinatie met je leergierigheid stelt je in staat om (complexe) materie snel te doorgronden. Je bekijkt zaken vanuit verschillende perspectieven, verliest details niet uit het oog en behoudt altijd het overzicht.
In dit vakgebied zijn er veel nieuwe ontwikkelingen en is er steeds meer sprake van integraliteit en dynamiek. Dat zie je niet als een probleem, maar als een uitdaging om met gerichte kennisontwikkeling bij te dragen aan de versnelling van de energietransitie. Zo’n ondernemende en probleemoplossende manier van werken is in deze rol geen nice-to-have, maar een absolute must.
Je bent dus...
- ... een deskundige op het vlak van verduurzaming van woningen en het Nederlandse energiesysteem en een onderzoeker pur sang, die ervan houdt complexe vraagstukken op te lossen.
- ... een sterke, visionaire leider van het onderzoeksprogramma, die gemakkelijk draagvlak voor ideeën creëert en communicatief sterk is.
- ... een netwerker die kennisinstellingen aan zich bindt en zich ontwikkelt tot een autoriteit van Milieu Centraal op dit kennisdomein.
- ... een goede programmaleider die makkelijk overzicht bewaart en goed prioriteiten kan afwegen en stellen.
* Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen geneigd zijn pas te reageren wanneer zij aan (bijna) alle criteria voldoen. Bij ons is er ruimte voor ontwikkeling. Dus spreekt deze vacature je aan en denk je dat je een geschikte kandidaat bent, ook al voldoe je misschien niet aan alles wat wij vragen? Stuur alsnog je sollicitatie, we ontvangen deze graag!
Wat bieden wij?
Milieu Centraal is dé praktische voorlichtingsorganisatie voor energie, milieu en duurzaamheid, met een team van circa 80 intrinsiek gemotiveerde collega’s. Wij zijn een dynamische organisatie die zich dagelijks gepassioneerd inzet om de energietransitie te versnellen. Processen zijn niet in beton gegoten; zo blijven we wendbaar en innovatief. Daarnaast hechten we als organisatie enorm aan essentiële waarden als vertrouwen, open communicatie en teamspirit. Wij streven ernaar een diverse en inclusieve werkplek te zijn waar iedereen welkom is.
Bij ons gaan professionaliteit en werkplezier hand in hand. Kiezen voor Milieu Centraal betekent kiezen voor maatschappelijk relevant werk, een prettige werkomgeving en een goede balans tussen werk en privé. Wat we nog meer bieden:
- Een brutosalaris variërend van € 4.184 tot en met € 5.945 per maand op basis van een 36-urige werkweek. Dit salaris is exclusief 8% vakantiegeld. Voor de salarissen hanteren we een eigen salaristabel. Je ervaring is bepalend voor de hoogte.
- Een aanstelling voor 12 maanden, die kan worden verlengd met wederzijdse instemming.
- Een functie waarin je per direct kunt beginnen, voor 32 tot 36 uur. Bij ons telt 36 uur per week als 1 fte.
- Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder: vergoeding van ov-reiskosten, de mogelijkheid om extra vakantiedagen bij te kopen, een goede pensioenregeling, flexibele werktijden, een werktelefoon en -laptop en faciliteiten om hybride te werken.
Solliciteer nu!
Ben je enthousiast? Dan zien we graag je cv en motivatie tegemoet. Stuur deze naar [email protected] onder vermelding van ‘Strategisch onderzoeker Energie in huis, Mobiliteit & Klimaat’.Heb je vragen over deze vacature?
Voor meer informatie over deze vacature kun je een e-mail sturen naar Gwen Jansen, manager team Energie in huis, Mobiliteit en Klimaat: [email protected].
Iedereen is welkom
Wij willen een representatieve afspiegeling van de samenleving zijn. We zijn ervan overtuigd dat diversiteit en inclusiviteit bijdragen aan beter werkgeverschap en betere resultaten. Daarom geven we bij gelijke geschiktheid de voorkeur aan kandidaten die de diversiteit binnen onze organisatie versterken.
Over ons
Milieu Centraal is het kenniscentrum voor duurzaam leven, en geeft consumenten praktische tips en adviezen: van afval scheiden tot zonnepanelen kopen. Milieu Centraal garandeert onafhankelijke en betrouwbare informatie. We staan dagelijks de pers te woord, werken samen met vele andere partijen en informeren dagelijks 20.000 tot 30.000 consumenten via milieucentraal.nl, andere websites en sociale media. Lees hier meer over wie we zijn en wat we doen.