Waarom de Verwarmingstest?

Huis Man Kinderen Geisoleerd (4)
Tijdens de Verwarmingstest test je of jouw huis klaar is voor duurzame verwarming. Je zet de cv-ketel op 50 graden en gaat in een koude periode testen of het comfortabel blijft in huis. Een energiezuinig huis blijft namelijk ook lekker warm als je met lage temperaturen verwarmt. Maar hoe zit dat nou precies? En waarom is het zo belangrijk?

Wat betekent lage temperatuur verwarming?

Bij de Verwarmingstest zet je de temperatuur van de cv-ketel op 50 graden. Dat betekent dat het water dat door de verwarming stroomt minder warm is dan normaal. Veel cv-ketels staan namelijk standaard ingesteld op een temperatuur van 60 tot 80 graden. 

Wil je je huis warm krijgen met verwarmingswater van 50 graden, dan moeten je afgiftesysteem (dat zijn je radiatoren, convectoren of vloerverwarming) groot genoeg zijn. Ook moet je huis goed geïsoleerd zijn. 

Let op: verlaag alleen de temperatuur van het verwarmingswater, maar niet van je warme tapwater! Dat moet namelijk altijd tot 60 graden of hoger verwarmd worden om legionella-besmetting te voorkomen.

Nieuwsgierig naar de test?

Kijk op Verwarmingstest: doe jij mee hoe de test werkt en waarom jij mee zou doen.

Op Hoe werkt de Verwarmingstest lees je hoe de test precies in zijn werk gaat.

En op Instructies verlagen cv-ketel vind je foto's en een video met aanwijzingen hoe je de temperatuur van je ketel verlaagt.

De Verwarmingstest doen

Leuk dat je mee wil doen! Meld je aan via de knop hieronder. Je ontvangt van ons een bevestigingsmail. Zodra het koud genoeg wordt, sturen we je een mail dat de test gaat starten. 

Meld me aan!

Waarom duurzame verwarming?

Nederland wil in de toekomst geen aardgas meer gebruiken voor de verwarming van woningen. Bij de verbranding van aardgas komt namelijk CO2 vrij, een gas dat bijdraagt aan het klimaatprobleem. We gaan dus overstappen op duurzame energie. Dat gaat stapje voor stapje, voorlopig hebben we namelijk nog niet voldoende duurzame energie beschikbaar: ongeveer 11 procent van alle energie werd in 2020 duurzaam opgewekt. 

Waarom is lage temperatuur verwarming duurzaam?

Veel van de verwarmingstechnieken op duurzame energie werken met een minder hoge maximum temperatuur van het verwarmingswater dan nu met aardgas. In plaats van verwarmingswater van 60 tot 80 graden, levert een warmtepomp bijvoorbeeld een temperatuur van tussen de 35 en 50 graden. En dat scheelt energie! In veel huizen is er daarom nog veel werk te doen om ze geschikt te maken voor lage temperatuur verwarming.

Nu starten is op tijd klaar

Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn en, dat duurt natuurlijk nog even. Maar het is belangrijk om nu al te starten. Er is namelijk bij zo’n 6 miljoen woningen flink wat verbetering nodig. Gemiddeld zijn dat 200.000 woningen per jaar, zo’n 1.000 woningen per werkdag! 

Jouw huis nu al voorbereiden op een toekomst zonder aardgas, betekent dat je ook nu al profiteert van de voordelen. Een duurzaam huis is namelijk goed geïsoleerd, waardoor het energieverbruik laag is en je minder last hebt van schommelende energieprijzen. Ook blijft zo’n huis in de zomer lekker koel en in de winter aangenaam warm. En je hebt geen last van schimmel of vocht, doordat er continu frisse, gezonde lucht wordt aangevoerd.