Verwarmingstest: is jouw huis klaar voor een warmtepomp?

In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het aardgas af zijn. Steeds meer mensen bereiden zich hier al op voor en stappen over op duurzame manieren van verwarmen, bijvoorbeeld met een volledig elektrische of een hybride warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt je woning met een lagere temperatuur dan de cv-ketel. Wil je weten hoe dit precies werkt en waarom dit zo belangrijk is? Kijk bij Veelgestelde vragen over de verwarmingstest.
Doe komende winter (2023-2024) mee
Afgelopen winter hebben weer veel mensen meegedaan met de Verwarmingstest en zo ontdekt of ze hun huis ook met lagere cv-temperaturen makkelijk warm krijgen. Omdat er de komende tijd geen koude periode meer verwacht wordt, is de Verwarmingstest 2022-2023 ten einde. Je kunt je nu alvast aanmelden voor de Verwarmingstest van 2023-2024. Dan krijg je een e-mail met instructies als de test van start gaat.
Had je je al voor een eerdere editie van de Verwarmingstest ingeschreven, en wil je volgend jaar (weer) meedoen? Ook dan kun je je alvast aanmelden!
Wat is de Verwarmingstest?
Hoe ver ben jij al met de voorbereiding van jouw huis? Kun jij al afscheid nemen van je cv-ketel en hem inruilen voor een warmtepomp? Of verliest jouw huis nog ongemerkt veel warmte en is het verstandig om eerst beter te gaan isoleren? Bij de Verwarmingstest verlaag je de temperatuur van je cv-ketel tijdens het stookseizoen naar 50 graden. Een energiezuinig huis blijft namelijk ook lekker warm als je met lage temperaturen verwarmt. Blijft jouw huis warm? Dan weet je dat je huis goed genoeg geïsoleerd is om een warmtepomp aan te schaffen.

Waarom meedoen aan de Verwarmingstest?
- Omdat je de isolatie van jouw woning op de proef wilt stellen. Is het écht zo goed geïsoleerd als je denkt, of verliest jouw huis toch ongemerkt veel warmte?
- Omdat jouw cv-ketel aan vervanging toe is en je wilt weten of je al kunt overstappen op een warmtepomp.
- Omdat je wilt weten of je huis geschikt is voor een warmtepomp.
- Omdat je jouw huis wilt verduurzamen en wilt weten hoe goed je al op weg bent.
- Omdat je met een lagere temperatuur direct gaat besparen op aardgas.
Het maakt niet uit welke reden je hebt gekozen: met de Verwarmingstest ga je ervaren hoe energiezuinig jouw huis nu al is, en krijg je advies voor vervolgstappen.
Dit zeggen deelnemers van vorig jaar!
Henk Jansen
"Om er achter te komen of ons huis geschikt was voor een hybride warmtepomp had ik mij aangemeld voor de verwarmingstest. De test geeft in duidelijke stappen aan wat je moet doen en is zeer eenvoudig uit te voeren. Na afloop ontving ik goed onderbouwd advies en inmiddels zijn we nu voorzien van zonnepanelen en een hybride warmtepomp.”
Hanneke Wijnen
“Een energiecoach uit de buurt raadde me aan de test te doen om de verwarmingsketel omlaag te zetten. Nou dat heb ik afgelopen winter gedaan en gemerkt dat mijn kamer gewoon goed warm bleef zoals ik dat gewend was. Nu wachten op een leverancier die me een warmtepomp kan/wil aanleggen.”
Ervaringsvideo: Truus en David

Hoe werkt de test?
- Aanmelden en testen
Meld je aan via dit aanmeldformulier. Je ontvangt vervolgens een e-mail om je inschrijving te bevestigen. In de winter van 2023-2024 ontvang je een e-mail met instructies. Hiermee kun je je cv-ketel op 50 graden zetten en meteen ervaren wat er gebeurt: hou je het warm of wordt het bibberen? Let op: verlaag alleen de temperatuur van je verwarmingswater, niet van je . - Seintje bij een koude periode
Wij geven je een seintje als er een koude periode start. Dat doen we als de weersvoorspelling aangeeft dat het de komende twee weken minstens twee nachten kouder is dan min 5 graden. - Resultaat
Na afloop van het stookseizoen krijg je een e-mail met een link naar onze online tool. Daar vul je in wat jouw ervaring is geweest. Op basis daarvan krijg je advies op maat voor de best passende vervolgstap. - Vervolg
Met het advies op maat kun je nu aan de slag. Is jouw woning al helemaal klaar of ga je eerst nog ergens isoleren? Kan jij overstappen op een volledige warmtepomp, of is hybride een betere tussenstap?
Goed om te weten: jouw mailadres wordt alleen gebruikt voor e-mails over de Verwarmingstest.
Wil je meer weten over de test? Kijk op Hoe werkt de Verwarmingstest.
Handige instructies voor het aanpassen van de cv-temperatuur vind je op Instructies instellen cv-ketel.
Tapwater is het water dat uit de kraan en douche komt. Dit moet altijd tot minstens 60 graden worden verwarmd om legionellabesmetting te voorkomen.
Hr-ketel nodig om mee te doen
Heb je een hr-ketel? Dan kan je meedoen met de test. Het maakt niet uit in wat voor huis je woont (koop of huur).
Je kunt niet meedoen als je:
- een vr-ketel hebt. Een vr-ketel is namelijk niet geschikt om te verwarmen op lagere temperatuur. Vr-ketels hangen vooral in appartementen zonder goed rookgaskanaal. Lees meer over hr-ketels en vr-ketels.
- stadsverwarming hebt. Bij stadsverwarming kan je namelijk niet zelf de temperatuur aanpassen van de warmte die je huis in komt.
Veelgestelde vragen over duurzaam verwarmen
Tijdens de Verwarmingstest verlaag je de temperatuur van de cv-ketel naar 50 graden. Een energiezuinig huis blijft namelijk ook lekker warm als je met lage temperaturen verwarmt. Maar hoe werkt dat nou precies? En waarom is het zo belangrijk?
Twijfel je nog?
Dick Sunnotel
“De verwarmingstest heeft mij zeker geholpen om inzicht te krijgen in hoeverre mijn woning geschikt was om een warmtepomp te installeren. Ik had al gedurende de jaren diverse maatregelen genomen om mijn huis te isoleren, maar behalve het teruglopen van het energieverbruik had ik geen zekerheid of de aanschaf van zo'n pomp mijn huis goed kon verwarmen."
Richard
“De test is simpel en snel in te vullen. De uitslag geeft een goed beeld in volgorde van aanpak.”
Meer over de Verwarmingstest
Hoe werkt de Verwarmingstest?
Meedoen aan de Verwarmingstest is heel makkelijk. Voorafgaand aan de test stel je je cv-ketel en nachtverlaging in. Tijdens de test beoordeel je het comfort...
Instructies instellen cv-ketel
Als je meedoet aan de Verwarmingstest, zet je tijdens het stookseizoen de temperatuur van je cv-ketel op 50 graden. De onderstaande instructies helpen...
Wonen zonder aardgas
Energie besparen doen we al, maar vanaf nu gaat het een stapje verder: we gaan wonen zonder aardgas. De alternatieven voor je vertrouwde hr-ketel zijn...