Check je isolatie

Isolatie-zelfscan

Advies op maat Zijn je dak en vloer geïsoleerd, en welk glas zit er in de ramen? Met de praktische uitleg van de zelfscan, een aansteker en meetlint ontdek je het zelf. Aan de slag!
Is het tijd om je huis (beter) te isoleren? Hoe kom je er achter waar al isolatie zit en wat je kunt verbeteren? Geen zorgen! Milieu Centraal helpt je op weg met de handige Isolatie-zelfscan. Vul de vragen in en je krijgt een compleet advies op maat: het beste startpunt voor een goed geïsoleerd huis.

Van bouwjaar tot breinaald

In een goed geïsoleerd huis is het lekker warm en heb je een lage energierekening. Het is ook dé manier om je huis klaar te stomen voor aardgasvrij wonen. Stap voor stap verdwijnt aardgas en gaan we over op andere manieren van verwarmen. Je kan maar beter voorbereid zijn. En dát begint bij goede isolatie.

Bouwjaar

Maar hoe weet je of je huis al geïsoleerd is en wat je kunt verbeteren? Het bouwjaar van je huis zegt veel over de mate van isolatie. Huizen van voor 1975 zijn bijvoorbeeld niet of nauwelijks geïsoleerd bij de bouw. Daar valt vaak nog veel te verbeteren. Terwijl huizen van ná 2000 redelijk tot goede isolatie hebben: daar hoef je weinig meer aan te doen. Kijk op Alles over isoleren om te zien wat het bouwjaar zegt over de mate van isolatie.

Meten is weten

Hand en rolmaatje waarmee omvang vloerisolatie gemeten kan worden. Check je vloerisolatie.

Het bouwjaar zegt ook weer niet alles, want soms hebben eerdere bewoners al na-geïsoleerd. Het is dus ook een kwestie van ouderwets meten. Bijvoorbeeld door een breinaald in het isolatiemateriaal te prikken om te meten hoe dik het is. Of de dikte van je muur op te meten om te achterhalen of er een spouw in zit.

Simpele tool

Gelukkig hoef je dat niet allemaal zelf te bedenken. De tool van Milieu Centraal staat vol met handige tips, instructies, foto’s en video’s, zodat je makkelijk zelf kan checken of (en hoe goed) jouw dak, buitenmuren, ramen en vloer zijn geïsoleerd. Tijd om te beginnen!

Isolatie-zelfscan

Advies op maat Hoe goed is jouw huis geïsoleerd? Ontdek het zelf met een meetlint en aansteker. Met de praktische uitleg van de Isolatie-zelfscan kan je meteen aan de slag. Naar de scan

Stapje verder? Op naar een energiezuinig huis

Heb je je isolatie gecheckt? En ben je nieuwsgierig wat je nog meer kunt doen om je huis energiezuinig te maken? Kijk dan op Verbeterjehuis.nl en vul de Verbetercheck in. Op basis van de kenmerken van jouw huis krijg je advies op maat: je ziet wat je kunt verbeteren en krijgt inzicht in de kosten, subsidie en besparing.  

Verbetercheck

Onafhankelijk advies Met de Verbetercheck krijg je inzicht in jouw huis: wat kan je nog verbeteren, wat zijn de kosten en wat levert het op? Het advies laat ook zien wat handige verbetermomenten zijn. Start de Verbetercheck