De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen Op Plat Dak 10
Advies op maat Zonnepanelen op jouw dak? Hoeveel panelen passen er op jouw dak? Doe de zonnepanelencheck en ontdek welke voordelen zonnepanelen voor jou opleveren.
26 miljoen zonnepanelen gebruiken we al in Nederland. Ze liggen op ruim 1 miljoen huizen, maar bijvoorbeeld ook op bedrijfspanden en geluidswallen. Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op het dak, omdat het zo aantrekkelijk is. Milieu Centraal zet de voordelen op een rij.

Zonnepanelen zijn niet alleen aantrekkelijk voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat. De panelen wekken immers elektriciteit op zonder CO2-uitstoot. 

Wist je dat Met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je 1.400 kilo CO2 per jaar.

Zonnepanelen: goed voor je portemonnee

Met zonnepanelen kun je honderden euro’s besparen op je energierekening. 

Een rekenvoorbeeld:

Een set van 10 zonnepanelen produceert jaarlijks 2.900 kWh. Bij het energiebedrijf zou je daar op dit moment zo’n € 650 voor betalen (prijspeil 2021). Door het zelf op te wekken, spaar je dat bedrag elk jaar uit! En misschien wel meer, want stroom van het energiebedrijf wordt elk jaar duurder.

Zo’n set van 10 panelen kost ongeveer € 5.000 (prijspeil 2020). Dat is inclusief installatie, omvormer en btw. Maar de btw – in dit geval een kleine € 900 – kun je grotendeels terugvragen van de Belastingdienst. Daarmee wordt het aankoopbedrag ongeveer € 4.200.

Deze panelen heb je dus na 7 jaar terugverdiend. Gemiddeld gaan ze 25 jaar mee, dus de overige 18 jaar wek je gratis stroom op.

Op Kosten en opbrengst zonnepanelen vind je meer berekeningen voor een set van 6, 10 of 18 panelen.

Wist je dat De winst van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 4% op een spaarrekening.

Salderen: vergoeding voor stroom die je levert aan het net

Er is nog een financieel voordeel. De stroom die je opwekt, maar niet meteen zelf gebruikt, lever je aan het net. Daar krijg je een vergoeding voor. Door de salderingsregeling is dat net zoveel als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf: 22 cent per kWh. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd en na 2031 stopt hij helemaal. Maar ook dan krijg je nog een vergoeding voor de stroom die je levert en blijven zonnepanelen aantrekkelijk.

Zonnepanelen goed voor klimaat

Bij het opwekken van zonnestroom komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Met een set van 10 zonnepanelen op je dak bespaar je 1.400 kilo CO2 per jaar.

Er komt wel wat CO2 vrij bij de productie van zonnepanelen, want daar is energie voor nodig en die komt meestal nog uit fossiele brandstoffen. Maar na 2 jaar zonnestroom opwekken, heb je net zoveel energie bespaard als er nodig was voor de productie van het systeem. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee; de rest van de 23 productieve jaren is elke opgewekte kWh netto milieuwinst.

4 Redenen om panelen te kopen

01

Zonnepanelen kopen wordt steeds aantrekkelijker. De prijs is de afgelopen 10 jaar gehalveerd.

02

Door zelf stroom op te wekken, word je zelf een klein energiebedrijfje. Daardoor ben je minder afhankelijk van het energiebedrijf en van import van energie uit andere delen van de wereld.

03

Over het algemeen liggen zonnepanelen binnen een dag op je dak. En het werk vindt vooral buiten plaats. Lekker overzichtelijk en weinig rommel in huis dus!

04

Zonlicht raakt nooit op, dus je kan eindeloos zonnestroom blijven opwekken. En zelfs als er wolken voor de zon schuiven, wekken zonnepanelen gewoon stroom op.

Ontdekken wat zonnepanelen opleveren

Goed idee! De Zonnepaneelcheck geeft je snel inzicht in de voordelen van zonnepanelen op jouw dak. Je beantwoordt een aantal vragen en ontdekt hoeveel panelen er op je dak passen en wat ze kosten en opleveren. 

Doe de chekc

Jantien en Arthur: liever zonnepanelen dan een dakkapel

Jantien en Arthur legden 11 zonnepanelen op hun dak en wekken daarmee 3.300 kWh stroom per jaar op.

Toekomst van zonnepanelen

Het beschikbare dakoppervlak voor zonnepanelen in Nederland is meer dan 400 km2. Dit is voor de komende decennia ruim voldoende om zonnepanelen op daken te kunnen blijven plaatsen. Er zullen ook steeds meer zonnepanelen komen op andere locaties, bijvoorbeeld op geluidswallen, oude vuilstortplaatsen en braakliggende terreinen. Het elektriciteitsnetwerk is voor de komende 20 jaar zwaar genoeg om meer zonne-energie te verwerken, zolang er niet extreem veel zonnepanelen op één plek worden geïnstalleerd.