Salderingsregeling voor zonnepanelen

Zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Je kunt die wegstrepen tegen de stroom die je op andere momenten van het net afhaalt. Dat heet salderen. Je energierekening gaat hierdoor flink omlaag. Milieu Centraal legt uit hoe salderen werkt, wat de plannen zijn voor de salderingsregeling en wat er gebeurt als je terugleverkosten moet betalen.

Zonnepanelen wekken vooral stroom op als de zon schijnt, dus in de zomer en overdag. Op dat moment heb je zelf meestal niet zoveel stroom nodig. Een groot deel van de zonnestroom gaat daarom het stroomnet op. Op andere momenten neem je juist stroom van het net af. Bijvoorbeeld 's avonds en in de winter, omdat je panelen dan weinig tot niks opwekken. Salderen wil zeggen dat je de stroom die je in de zomer overhoudt, mag verrekenen met de stroom die je in de winter van het net . Het stroomnet werkt zo eigenlijk als een grote batterij. Dat is een heel goede deal.

Het aanstaande kabinet wil de salderingsregeling in 2027 in één keer afschaffen. Dit staat in het hoofdlijnenakkoord dat ze hebben gesloten. Het is nog niet bekend hoe ze dit verder gaan uitwerken, dus Milieu Centraal weet ook nog niet welke gevolgen dit heeft voor de terugverdientijd. Daarom gaan we in de berekeningen uit van de situatie zoals die nu is (wel salderen, maar ook terugleverkosten betalen).

Er is wel een maximum aan wat je kunt salderen. Lever je meer terug dan je afneemt? Dan krijg je voor dat deel een lager bedrag. Meer hierover lees je bij de veelgestelde vragen.

Grafiek met verdeling opbrengst zonnepanelen over het jaar. De hoogste opbrengst is in de maanden april t/m augustus (11 tot 13%)..

De voor- en nadelen van salderen

Salderen is heel gunstig voor jou als zonnepaneelbezitter, maar minder voor het energiebedrijf. In de zomer leveren jouw zonnepanelen veel stroom aan het elektriciteitsnet. Door dat grote aanbod is stroom op dat moment vaak heel goedkoop: het energiebedrijf krijgt er weinig geld voor. In ruil daarvoor krijg jij in de winter dure stroom terug. Dat kost het energiebedrijf geld. Het zal het verschil op een andere manier proberen terug te krijgen. Vaak verhogen ze de stroomprijs voor iedereen, ook voor mensen zonder zonnepanelen. Die betalen dus mee aan de salderingsregeling. Daarom is er discussie of de salderingsregeling wel eerlijk is. De nieuwe regeringspartijen hebben besloten om de salderingsregeling vanaf 2027 af te schaffen.

Kosten doorberekenen aan zonnepaneelbezitters

Veel energiebedrijven kiezen er nu voor om de kosten voor een deel door te berekenen aan zonnepaneelbezitters, zodat ze minder bij al hun klanten komen te liggen. Ze rekenen bijvoorbeeld hogere vaste kosten voor zonnepanelenbezitters. Of ze geven geen loyaliteitskorting aan klanten met zonnepanelen. En steeds meer energiebedrijven brengen terugleverkosten in rekening: als zonnepaneelbezitter betaal je dan een maandelijks bedrag aan het energiebedrijf voor het terugleveren van stroom. Het is nog onduidelijk wat er met de terugleverkosten gebeurt als de salderingsregeling straks niet meer bestaat.

  • Wat zijn terugleverkosten?

    Terugleverkosten is geld dat je als zonnepaneelbezitter betaalt voor het terugleveren van stroom. Sommige energiebedrijven rekenen een vast bedrag per maand, ongeacht het aantal kilowattuur dat je teruglevert. Bij andere hangt het bedrag af van het aantal kilowattuur. Niet alle energiebedrijven brengen terugleverkosten in rekening, maar het worden er wel steeds meer.

Wat levert salderen je op?

Milieu Centraal heeft uitgerekend hoe snel je zonnepanelen terugverdient. We gaan ervan uit dat je de stroom kan salderen, maar wel terugleverkosten betaalt aan jouw energiebedrijf. In de meeste gevallen verdien je de panelen in zo'n 8 jaar terug. Als je bedenkt dat zonnepanelen 25 jaar meegaan, heb je daarna dus 17 jaar voordeel van je zonnepanelen!

Aantal panelen Aanschafkosten Terugverdientijd 
6 3.200 euro 8 jaar
10 5.000 euro 8 jaar
Wist je dat Het voordeel van zonnepanelen kopen kan je vergelijken met tot wel 6,5 procent rente op een spaarrekening

Stroom verbruiken als de zon schijnt

Stroom die je zelf gebruikt, telt niet mee voor de terugleverkosten. Doe bijvoorbeeld de was als de zon schijnt, of laad de auto op met zonnestroom. Meer tips vind je op Meer zonnestroom zelf verbruiken.

Zet overdag de wasmachine of vaatwasser aan. De stroom van jouw zonnepanelen gaat dan rechtstreeks naar het apparaat.

Heb je een elektrische auto die je thuis kunt laden? Laad de auto dan op met je eigen zonnestroom.

  • Zonnestroom zelf gebruiken heeft nog een voordeel: er komt minder stroom op het elektriciteitsnet terecht. Zo help je problemen op het net te voorkomen. 

5 vragen over salderen en terugleverkosten

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel komende winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis, of wordt het bibberen? Meer weten en meedoen