Water besparen in de tuin

Een vrouw stapelt bakstenen op, om haar regenton hoger te plaatsen. Door de regenton hoger te plaatsen, maak je het makkelijker om een gieter onder het kraantje van de ton te plaatsen.

Regenton plaatsen

Stappenplan Regenwater opvangen en gebruiken om je tuin water te geven is een goede manier om water te besparen. Een regenton plaatsen kun je heel goed zelf doen. Aan de slag!
Per jaar besproeien we onze tuin gemiddeld met zo’n 1.100 liter drinkwater. Dat is nodig om te voorkomen dat planten en bomen uitdrogen. Ontdek hoe je kraanwater kunt besparen door regenwater op te vangen en planten slimmer water te geven.

Binnenshuis breng je je watergebruik omlaag door korter te douchen en een besparende douchekop te monteren. Maar ook in je tuin kun je aardig wat liters drinkwater besparen. Vind tips om slimmer te sproeien en regenbuien beter te benutten.

Tips om water in de tuin te besparen

  1. 01

    Juiste plant op juiste plek: geef planten die goed tegen droogte kunnen een droge plek en zet dorstige planten juist niet in je zonnigste hoek. Dan hoef je minder te bewateren.

  2. 02

    Geef groen de ruimte in je tuin en bestraat zo weinig mogelijk. Laat bodembedekkers groeien of strooi boomschors zodat water minder snel verdampt uit de bodem.

  3. 03

    Geef je tuin liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo 'leer' je planten om beter tegen droogte te kunnen. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden.

  4. 04

    Gebruik een gieter of installeer een druppelsysteem om dicht bij de wortels water te geven. Gebruik een regenmeter als je je gazon sproeit.

  5. 05

    Vang regenwater op in een regenton en gebruik het opgevangen water bij droogte om je planten water te geven.

  6. 06

    Geef bij voorkeur ’s ochtends water wanneer de zon niet fel schijnt. ’s Avonds blijven de grond en jouw planten nat - en dus schimmelgevoelig.

  7. 07

    Laat je tuinslang niet vol in de zon liggen (vooral in de zomer) om legionella te voorkomen.

Richt je tuin slim in

Water besparen begint al bij de inrichting van je tuin. Ga voor zoveel mogelijk groen en zo min mogelijk stenen. Als je minder bestrating hebt in je tuin komt meer regenwater ten goede aan je tuin.

Let op of je planten goed tegen droogte kunnen. Zet geen dorstige planten in een zonnig hoekje. Planten met grote bladeren verliezen veel water; deze planten kun je het beste een plaatsje in de schaduw geven. Planten met een stevig wortelstelsel (zoals rozen) kunnen goed tegen droogte; water ze wel bij als ze nog jong zijn en geef ze een goede start door ze niet te planten in een droge periode.

Tegels eruit, groen erin

Goed plan! Tegels in de tuin vervangen door groene planten heeft veel voordelen. Je hebt minder wateroverlast omdat regenwater door je planten wordt opgenomen. Bovendien zorgen planten voor verkoeling. Als je planten kiest die van nature in Nederland voorkomen en ze op de juiste plek in je tuin zet, hebben ze niet veel onderhoud nodig.

Het stappenplan helpt je om stap voor stap de tegels in je tuin te vervangen door groene planten.

Stappenplan: tegels vervangen door groen

Bodembedekkers: een beschermend tapijt

Onbedekte aarde droogt sneller uit. Daarom beschermen bodembedekkende planten de bodem tegen uitdroging. Vooral onder grote bomen, die veel vocht aan de bodem onttrekken, kunnen bodembedekkers goed overleven. Bodembedekkende planten werken ook goed tegen onkruid.

Strooi boomschors, houtsnippers of cacaodoppen

Naast bodembedekkers kun je ook boomschors, houtsnippers of cacaodoppen strooien om te voorkomen dat onbedekte aarde uitdroogt. Deze voorkomen dat het vocht uit de grond verdampt en houden de grond koel. Boomschors dat vergaat werkt tevens goed tegen onkruid: twee vliegen in één klap! Let op: cacaodoppen zijn giftig voor honden.

Compost helpt water vasthouden

Compost is goed voor de waterhuishouding van je bodem. Als je wat compost door zandgrond schept, kan die het water beter vasthouden. Heb je juist kleigrond, dan zorgt compost voor een lossere structuur, zodat plantenwortels beter bij het water kunnen.

Gratis hemelwater in de regenton

Een regenton vind je in alle soorten, maten en prijzen in tuincentra of webshops. Je kunt ze aansluiten op een regenpijp zodat hemelwater eerst de regenton vult en daarna doorloopt in het riool of je tuin. Via een kraantje kun je dit gratis hemelwater op elk gewenst moment aftappen en in je tuin gebruiken. Een regenton kan jaarlijks honderden liters water besparen. In Nederland haalt 1 van de 6 tuinbezitters zijn tuinwater al uit de regenton.

Regenton plaatsen

Slim! Zo bespaar je honderden liters leidingwater per jaar en gebruik je regenwater op een slimme manier. In sommige gemeentes kun je zelfs subsidie krijgen voor het plaatsen voor een regenton. Check voordat je begint daarom de Groene Subsidiewijzer.

Met het stappenplan van Milieu Centraal kun je makkelijk zelf een regenton plaatsen.

Stappenplan: regenton installeren

Tips voor je regenton

  • Controleer of je in je gemeente subsidie kunt krijgen voor de aanschaf van een regenton. Check het via De Groene Subsidiewijzer.
  • Zet de ton op een verhoging. Je kunt het kraantje dan laag plaatsen, terwijl er toch een emmer of gieter onder past. Voordeel van een laag kraantje is dat je alle water kunt aftappen en in de winter de ton goed leeg kunt maken.
  • Gebruik een goed sluitend deksel op de ton, zodat de watermassa geen muggenbroedplaats wordt. Zo'n deksel wordt, net als een kraantje, meestal meegeleverd bij de regenton.
  • Bladeren houd je uit de ton met een speciale zeef of – goedkoper – met een panty.
  • Let er bij het aansluiten op een regenpijp op dat er voldoende overloop is voor extreme buien. Check bij oudere regenpijpen of deze geen asbest bevat, dan mag je er niet in zagen.
  • Wist je dat regentonwater ook heel goed is voor kamerplanten? Het bevat namelijk minder kalk en zouten dan kraanwater.

Hoeveel water heeft je groen nodig?

Zuinig omgaan met water is goed, maar je planten (en vooral het gazon) hebben 1 keer in de week flink veel water nodig. In droge periodes is het voor planten beter om soms flink onder water te staan dan iedere dag een beetje: hun wortels groeien dan dieper in de grond om water te vinden.

Planten hebben ongeveer 20 liter per vierkante meter nodig per week. Dat zijn 2 gieters (van 10 liter) of ongeveer 3 minuten op die plek sproeien met de tuinslang. Regenwater opvangen (in een regenton) om later planten mee water te geven is de milieuvriendelijkste methode. Dan heb je geen kraanwater nodig. Een gazon heeft 10-15 mm water nodig wanneer je het sproeit. Met een regenmeter kun je gemakkelijk in de gaten houden wanneer je de sproeier uit kunt zetten.

Video: 3 tips om je tuin slim water te geven

Wateroverlast

Het KNMI heeft berekend dat er nu 20 procent meer neerslag valt dan 60 jaar geleden. Er zijn ook steeds vaker hoosbuien. Het riool kan al dit water niet altijd aan. Lees meer over klimaatverandering en vind tips tegen wateroverlast in je tuin.