Water besparen in de zomer

Door klimaatverandering komen hete en droge periodes in de zomer steeds vaker voor. We douchen dan vaker, vullen zwembadjes om af te koelen en geven planten in de tuin extra water. Hierdoor kan er tijdens droge periodes een watertekort ontstaan. Daarom is het belangrijk om zuinig om te gaan met drinkwater. Lees hier tips om makkelijk en snel water te besparen in de zomer. 

Tijdens hete en droge zomers gebruiken Nederlanders veel water om af te koelen en de tuin te sproeien. Dit komt bovenop het dagelijkse drinkwatergebruik dat de laatste jaren ook is toegenomen: denk aan het water dat gebruikt wordt voor het douchen, het doortrekken van het toilet of het doen van de was. Tegelijk zijn schone drinkwaterbronnen beperkt beschikbaar. Hierdoor kan het vaker voorkomen dat drinkwaterbedrijven tijdens hete en droge zomers niet altijd voldoende water kunnen leveren.

Tips om water te besparen

 1. 01

  Wees je bewust van je watergebruik en laat de kraan niet onnodig lopen.

 2. 02

  Douche niet iedere dag en niet langer dan 5 minuten. Gebruik een waterbesparende douchekop. 

 3. 03

  Gebruik geen eigen opzet- of opblaasbadje om af te koelen. Zoek de waterpret liever op bij een zwemvijver of zwembad bij jou in de buurt.

 4. 04

  Gebruik regenwater voor het besproeien van je tuin.

 5. 05

  Geef je planten liever één keer per week veel water, in plaats van elke dag een beetje. Zo krijg je sterkere planten die beter tegen droogte kunnen.  

 6. 06

  Besproei je tuinplanten in de ochtend in plaats van overdag: dan schijnt de zon nog niet zo fel en verdampt het water niet. 

Verspil geen water

Wees je bewust van je watergebruik en verspil geen drinkwater. Dat kan al met hele simpele stappen. Laat de kraan bijvoorbeeld niet lopen tijdens het tanden poetsen. En zet de vaatwasser en wasmachine alleen aan als deze helemaal vol zitten. Was je auto tijdens droge periodes alleen als het echt nodig is. Bekijk hier meer tips om water te besparen.

vrouw stopt kleding in wasmachine

Douche korter 

Ben je na een warme zweterige dag toe aan een douchebeurt? Douche dan niet langer dan 5 minuten. Met een douchetimer houd je makkelijk zelf in de gaten hoe lang je al onder de douche staat. Ook kan je verschillende waterbesparende apparaten eenvoudig zelf installeren, zoals een waterbesparende douchekop

Wist je dat.. Je zo'n 15 liter water per persoon per dag bespaart als je 5 minuten doucht in plaats van 7,4 minuten?

Zwem in (natuur)water in de buurt 

Ben je op hete zomerdagen op zoek naar verkoeling? Zet dan liever geen opzet- of opblaaszwembadje neer.  Voor het vullen van een gemiddeld opzetzwembad heb je al snel heel veel liter water nodig. Kies daarom liever voor verkoelende alternatieven dicht bij huis. Zoek de waterpret bijvoorbeeld op bij een zwemvijver of zwembad bij jou in de buurt.

Wil je toch een zwembadje in je eigen tuin? Let dan op de volgende punten:

 • Kies voor een klein opblaasbadje en vul het met een klein laagje water.

 • Probeer zo lang mogelijk met hetzelfde water te doen. 

 • Dek het badje af en zet een voetenbadje neer zodat het water lang schoon blijft. In een groter opzetbad kan je een filter gebruiken. 

 • Gebruik je het badje niet meer en zitten er geen chemicaliën (zoals chloor) in het water? Geef het water uit het badje dan aan je (tuin)planten.

 • Zitten er wél chemicaliën in het water? Gooi het water dan niet in de tuin. Check of je een gescheiden of gemengd rioolstelsel hebt. Als je een gemengd riool hebt, kan je het water buiten door het putje spoelen. Als je een gescheiden rioolstelsel hebt, moet je het water binnen wegspoelen door de wc of het doucheputje.

Geef je tuin slim water 

Geef je tuin liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Je planten passen zich zo aan waardoor ze steeds beter tegen droogte kunnen. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden. Geef je tuinplanten het liefst in de ochtend water: dan schijnt de zon nog niet zo fel en verdampt het water niet. Gebruik een gieter of installeer een druppelsysteem om je planten dicht bij de wortels water te geven. Met bodembedekkende planten zorg je dat de grond in droge periodes minder snel uitdroogt. Ontdek hier meer tips om water te besparen in de tuin.