Zonnepanelen huren of leasen

Man verzorgt bloemetjes in de tuin van zijn huurhuis. Zonnepanelen zijn te huren of leasen.

Zonnepanelen op jouw dak?

Advies op maat Hoeveel panelen kunnen er op jouw dak? Wat kost dat en wat levert het op? Maak een eerste inschatting met de zonnepanelencheck.
Wil je zelf zonnestroom opwekken, maar vind je zonnepanelen te duur? Of koop je ze liever niet zelf, bijvoorbeeld omdat je in een huurhuis woont? Je kunt ook panelen huren of leasen. Het verhuurbedrijf regelt alles voor je. Jij betaalt maandelijks een bedrag aan huur en in ruil daarvoor gaat je energierekening omlaag. Milieu Centraal zet de voor- en nadelen op een rij.

Zonnepanelen huren: hoe werkt het?

Zonnepanelen huren of leasen begint bij het zoeken van een geschikte verhuurder. Het aantal verhuurbedrijven is wel beperkt. Op de website van de Consumentenbond vind je een overzicht van alle aanbieders.

Heb je een geschikte verhuurder gevonden? Het bedrijf plaatst de zonnepanelen op je dak en koppelt ze aan jouw meterkast. Na plaatsing kun je meteen gebruik maken van je eigen zonnestroom en gaan je energiekosten omlaag. Het zonnesysteem blijft eigendom van de verhuurder. Daar betaal je maandelijks een huurbedrag voor.

  • Zorg dat je van te voren goed uitzoekt wat de voorwaarden zijn. Als je de panelen toch wilt kopen of je gaat bijvoorbeeld verhuizen, is het goed om vooraf te weten wat er daarover is afgesproken.

Wat kost het en wat levert het op?

Hoe ziet het financiële plaatje eruit? Een rekenvoorbeeld:

Stel, je huurt een set van 12 zonnepanelen en je betaalt elke maand € 60 aan huur. De panelen wekken jaarlijks gemiddeld 3.200 kWh . We gaan er in dit voorbeeld van uit dat dit overeenkomt met je jaarlijkse stroomverbruik. Je bespaart met de 3.200 kWh aan opgewekte stroom € 700 euro per , want dat is het bedrag dat je anders zou betalen aan het energiebedrijf voor het afnemen van stroom. Omgerekend bespaar je dus € 60 per maand. Dat is gelijk aan wat je maandelijks betaalt aan huur. Let op: de salderingsregeling wordt de komende jaren afgebouwd. Daardoor ga je elk jaar iets minder besparen op je energiekosten.

Afhankelijk van de richting en helling van je dak, kan de opgewekte stroom iets meer of minder zijn. Ook het weer heeft invloed op de opbrengst.

Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 25 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op de verwachting voor 2030.

Op dit moment is voor veel mensen de stroomprijs ongeveer 40 cent (september 2023).

Milieu Centraal laat de stroomprijs van 70 cent euro voorlopig ook nog zien, omdat de prijzen de komende winter misschien weer zouden kunnen gaan stijgen. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

  • Sommige aanbieders geven een iets te rooskleurig beeld van de besparingen. Let er ook op dat de besparingen de komende jaren waarschijnlijk zullen teruglopen door het afbouwen van de salderingsregeling. Ook kan het zijn dat het energiebedrijf een heffing in rekening brengt. Lees hierover meer bij de 6 vragen op Salderingsregeling voor zonnepanelen.

De voor- en nadelen van zonnepanelen huren

De voordelen:

  • Je hebt geen eigen geld nodig voor de aankoop van de zonnepaneleninstallatie.
  • Aangezien de verhuurder alles voor je regelt, heb je als huurder heel weinig zorgen.
  • De verhuurder controleert of het systeem goed werkt. Als de panelen of de omvormer het niet goed doen, dan moet de verhuurder zorgen voor reparatie of vervanging. De gemiddelde omvormer gaat zo’n 12 jaar mee.
  • Je kan er ook voor kiezen om de panelen – na een tijdje huren - alsnog te kopen. Vaak staan daarvoor regelingen in het contract. Ook na afloop van de huurperiode kun je de panelen kopen.
  • Als je verhuist kan je het huurcontract en de panelen overdragen aan de nieuwe eigenaar van jouw woning. Als deze persoon dat wil natuurlijk. Een andere mogelijkheid is om de panelen eerst te kopen, en daarna met het huis mee te verkopen. Als je de panelen toch liever meeverhuist, dan rekent de verhuurder dat door.

De nadelen:

  • Je gaat de huur aan voor een bepaalde termijn, bijvoorbeeld 10 jaar. Als je er voor die tijd mee wil stoppen, dan kan dat hoge kosten met zich meebrengen.
  • De salderingsregeling wordt de komende jaren waarschijnlijk afgebouwd. De besparing op je energierekening wordt daardoor stapsgewijs minder. Uiteindelijk zoveel minder dat de besparing lager uitvalt dan de huurkosten. Dit geldt natuurlijk ook voor het kopen van zonnepanelen, waardoor je de zonnepanelen iets minder snel terugverdient.
  • Als je geen eigen spaargeld kan of wil gebruiken, kun je ook gebruik maken van een energiebespaarlening voor het huren van panelen. Het aflossen van zo’n lening kost minder dan het huren van zonnepanelen. Let op: je krijgt dan wel een BKR registratie, als je huurt krijg je die niet. Zie vergelijking consumentenbond.

Is zonnepanelen huren toch niks voor jou? Je kan ook meedoen aan zonnestroomprojecten. Dan wek je wel zonnestroom op, maar zonder panelen op je eigen dak.