Praktisch over duurzaam

Prijs en opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen leveren duurzame stroom. Maar wat kosten zonnepanelen en hoeveel leveren ze op? Voor een set van 10 zonnepanelen betaal je inclusief installatie en btw ongeveer 4.700 euro (prijs maart 2019). De btw kun je terugvragen van de Belastingdienst: dat levert je 760 euro op. De winst die je maakt met zonnepanelen op je dak is vergelijkbaar met 4 procent spaarrente. Een duurzame én slimme aankoop dus.

Zonnepanelen plaatsen 654x450.jpg

Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van zonnepanelen: inmiddels liggen ze op 790.000 huizen. Een set van 10 panelen (3.000 Wattpiek) levert jaarlijks 2.600 kWh stroom: bij het energiebedrijf zou je daar op dit moment zo'n 600 euro voor betalen (prijspeil 2020). Jouw panelen wekken jaar in, jaar uit gratis stroom op. Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen, vraag dan een paar offertes aan: er zijn flinke prijsverschillen, dus prijzen vergelijken loont.

Prijs voor 6, 10 of 18 zonnepanelen

Met meer zonnepanelen ben je naar verhouding voordeliger uit. Dat komt doordat de prijs per Wattpiek lager is bij een groter aantal. Een set van 6 panelen kost bijvoorbeeld 1,73 euro per Wattpiek, een set van 18 panelen maar 1,40 euro per Wattpiek (prijzen maart 2019, inclusief installatie). 

Je kunt het ook omrekenen naar een prijs per paneel: bij een set van 6 panelen kost een paneel 520 euro (inclusief installatie), bij een set van 18 panelen is dat 420 euro. In de praktijk geven verkopers van zonnepanelen meestal geen prijs per paneel.

beweeg de tabel van links naar rechts

Aantal panelen Prijs per Wattpiek Vermogen systeem Totaalprijs* Totaalprijs na btw teruggave Opbrengst per jaar**
6 € 1,73 1.800 Wattpiek € 3.100 € 2.600 € 350
10 € 1,58 3.000 Wattpiek € 4.700 € 4.000 € 600
18 € 1,40 5.400 Wattpiek € 7.600 € 6.400 € 1.050

* Gemiddelde kosten inclusief installatie en btw.
** Bedrag voor 2020. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd en gaat het bedrag omlaag. 
Bron: Milieu Centraal.

Advies op maat over zonnepanelen

Weten wat zonnepanelen jou zouden kosten en opleveren?

Doe de zonnepanelencheck

Rendement aankoop zonnepanelen

De winst van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dat maakt zonnepanelen een heel aantrekkelijke aankoop. Als je de panelen in 2020 koopt, is de terugverdientijd ongeveer 7 jaar. Bij deze berekening is rekening gehouden met de nieuwe salderingsregeling.

 • Berekening rendement

  Een systeem van 10 zonnepanelen en 3.000 watt-piek kost ongeveer € 4.700 (aankoopprijs zonnepanelen en omvormer plus de installatie). De panelen gaan zo'n 25 jaar mee. De omvormer is na ongeveer 12 jaar aan vervanging toe, dat kost zo'n € 1.000 (lees meer op Praktische zaken na aankoop). Je bespaart in 2020 zo'n € 600 op jouw elektriciteitsrekening. Vanaf 2023 verandert de salderingsregeling en krijg je elk jaar wat minder  voor de stroom die je aan het net levert. Als je in 2020 zonnepanelen koopt, kun je het totale voordeel vergelijken met een spaarrente van 4 procent. Bij deze berekening is al rekening gehouden met de btw die je kunt terugvragen op de aankoop en installatie.

 • Onzekerheden

  Het rendement van de investering in zonnepanelen kan in de loop van de jaren mee- of tegenvallen:

  • De elektriciteitsprijs is van invloed op het berekende rendement.
  • Er is een kleine kans dat jouw zonnepanelen kapot gaan, waardoor het rendement lager uitvalt.
  • De salderingsregeling voor zonnepanelen verandert vanaf 2023. Je krijgt dan elk jaar iets minder geld voor de stroom die je aan het elektriciteitsnet levert. Het financiële rendement wordt elk jaar iets lager. Als je in 2023 zonnepanelen koopt, is het rendement bijvoorbeeld 3,5 procent. Op Salderingsregeling voor zonnepanelen vind je een paar rekenvoorbeelden.
  • Als je verhuist zijn de verhuiskosten van de zonnepanelen of de mogelijk hogere verkoopwaarde van jouw huis door de zonnepanelen van invloed op het rendement.

  Zie ook de algemene Disclaimer voor de overige onzekerheden.

Stroom die je niet meteen verbruikt gaat naar het elektriciteitsnet. Tot 2023 krijg je hiervoor dezelfde prijs als die je betaalt voor stroom.

Stroom die je aan het net levert: salderen en teruglever-vergoeding

Meestal produceren zonnepanelen stroom op een moment dat jij zelf geen stroom gebruikt. Die stroom wordt dan geleverd aan het elektriciteitsnet. Het energiebedrijf verrekent de levering vervolgens met de stroom die jij afneemt van het net (dit heet salderen) en betaalt daarvoor dezelfde prijs als jij betaalt voor jouw stroom (gemiddeld 22,5 cent per kWh, prijspeil 2020).

Deze salderingsregeling geldt tot 2023 en wordt daarna afgebouwd. Lees meer over de salderingsregeling en de plannen van het kabinet.

Salderen heeft maximum

Salderen heeft wel een maximum: lever je jaarlijks meer stroom aan het net dan wat je van het net afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het overschot dat je produceert. Deze zogeheten teruglever vergoeding verschilt per energiebedrijf en ligt ongeveer tussen 3 en 12 cent per kWh.

Hoogte teruglever vergoeding verschilt 

Een voorbeeld: je neemt 2.000 kWh stroom per jaar van het net af en levert via je zonnepanelen 2.500 kWh aan het elektriciteitsnet. Het energiebedrijf moet voor 2.000 kWh geleverde stroom het geldende stroomtarief betalen (22,5 cent per kWh, prijspeil 2020). Voor de overige 500 kWh mag het een lager tarief betalen (dit wordt vaak de terugleververgoeding genoemd). Het energiebedrijf mag het lagere tarief zelf vaststellen. De vergoeding verschilt sterk per energiebedrijf en ligt ongeveer tussen de 3 en 12 cent per kWh. Als je veel stroom produceert, is het is dus de moeite waard om verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Op internet staan overzichten, zoek bijvoorbeeld op 'terugleveren stroom en salderen'. Wil je precies weten wat je krijgt, neem dan contact op met het energiebedrijf.

Vereniging van Eigenaren

Deze saldering van duurzaam opgewekte elektriciteit geldt alleen voor kleinverbruikers (naast huishoudens bijvoorbeeld scholen, verenigingen van eigenaren en sportparken). Bij een vereniging van eigenaren wordt gekeken naar het totale gezamenlijke stroomgebruik, tenzij een stroomverdeler wordt gebruikt. Deze verdeelt de geproduceerde stroom over de verschillende, individuele aansluitingen. Lees hierover meer op Zonnepanelen voor VvE.

Geschikte meter nodig

Om te weten hoeveel stroom je zonnepanelen aan het net hebben geleverd, heb je een meter nodig die kan meten hoeveel stroom je van het net afneemt én hoeveel je aan het net levert. Een slimme meter kan dat bijvoorbeeld. Heb jij nog geen geschikte meter, vraag de netbeheerder dan om de meter te vervangen.

Vanaf 2023 is het met zonnepanelen verplicht om een meter te hebben die meet hoeveel je koopt en hoeveel je teruglevert. Een ouderwetse ferrarismeter met een telwerk dat terugdraait, mag vanaf 2023 niet meer.  

Lokale of regionale subsidies

In sommige gemeentes of provincies kun je subsidie krijgen als je zonnepanelen op je dak legt. Je ontdekt eenvoudig of dat in jouw woonplaats het geval is op Energiesubsidiewijzer.nl.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Particulieren kunnen de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Lees hoe eenvoudig dit is op Btw op zonnepanelen terugvragen.

Zonnepanelen steeds goedkoper

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden, hoewel de prijs de laatste jaren wel minder snel daalt. De ontwikkeling zie je in de grafiek hieronder.

Infographic prijsontwikkeling zonnepanelen. Zonnepanelen worden steeds goedkoper.

Advies op maat over zonnepanelen

Weten hoeveel zonnepanelen in jouw situatie zouden kosten en opleveren?

Zonnepanelencheck
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.