Praktisch over duurzaam

Prijs en opbrengst zonnepanelen

Een set van 10 zonnepanelen kost inclusief omvormer, installatie en btw ongeveer 4.700 euro (prijs maart 2019). De btw kun je terugvragen van de Belastingdienst: dat levert je 760 euro op. Zonnepanelen hebben een rendement dat vergelijkbaar is met 6 procent spaarrente. Daarmee zijn ze niet alleen goed voor het klimaat, maar ook een heel slimme investering.

Zonnepanelen plaatsen 654x450.jpg

Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van zonnepanelen: inmiddels liggen ze op 790.000 huizen. Een set van 10 panelen (3.000 Wattpiek) levert jaarlijks 2.600 kWh stroom: bij het energiebedrijf zou je daar op dit moment zo'n 600 euro voor betalen (prijspeil 2020). Met je zonnepanelen spaar je dit bedrag elk jaar weer uit, want jouw panelen wekken jaar in, jaar uit gratis stroom op. Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen, vraag dan een paar offertes aan: er zijn flinke prijsverschillen, dus prijzen vergelijken loont.

Prijs voor 6, 10 of 18 zonnepanelen

Hoe meer zonnepanelen je neemt, hoe (relatief) voordeliger je uit bent. Dat komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. Een set van 6 panelen kost bijvoorbeeld 1,73 euro per Wattpiek, een set van 18 panelen slechts 1,40 euro per Wattpiek (prijzen maart 2019, inclusief installatie). Je kunt het ook omrekenen naar een prijs per paneel: bij een set van 6 panelen kost een paneel 520 euro (inclusief installatie), bij een set van 18 panelen is dat 420 euro. In de praktijk geven verkopers van zonnepanelen meestal geen prijs per paneel.

beweeg de tabel van links naar rechts

Aantal panelen Prijs (€/Wp) Vermogen systeem (Wp) Totaalprijs (€) Totaalprijs incl btw teruggave (€) Opbrengst per jaar (€)
6 1,73 1.800 3.100 2.600 350
10 1,58 3.000 4.700 4.000 600
18 1,40 5.400 7.600 6.400 1.050

Gemiddelde kosten inclusief installatie en btw; Wp = watt-piek. Bron: Milieu Centraal.

Advies op maat over zonnepanelen

Weten wat zonnepanelen jou zouden kosten en opleveren?

Doe de zonnepanelencheck

Rendement aankoop zonnepanelen

De winst van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Zo zijn zonnepanelen een heel rendabele investering. De terugverdientijd is ongeveer 8,5 jaar.

 • Berekening rendement

  Een systeem van 10 zonnepanelen en 3.000 watt-piek kost ongeveer 4.700 euro (aanschaf zonnepanelen en omvormer plus installatie). De panelen gaan zo'n 25 jaar mee, de omvormer is na 13 jaar aan vervanging toe (dat kost ongeveer 1.000 euro, lees meer op Praktische zaken na aankoop). Je bespaart jaarlijks zo'n 600 euro op jouw elektriciteitsrekening (prijspeil 2020). Dit levert je over de gehele periode een rendement op dat is te vergelijken met 6 procent rente op een spaarrekening. Milieu Centraal heeft in deze berekening geen rekening gehouden met eventuele subsidie of btw-teruggave op aankoop en installatie van zonnepanelen.

 • Onzekerheden

  Het rendement van de investering in zonnepanelen kan in de loop van de jaren mee- of tegenvallen:

  • De elektriciteitsprijs is van invloed op het berekende rendement.
  • Er is een kleine kans dat jouw zonnepanelen kapot gaan, waardoor het rendement lager uitvalt.
  • Energiebedrijven zijn wettelijk verplicht om voor de stroom die jouw panelen aan het stroomnet leveren - tot maximaal de hoeveelheid stroom die jij van het stroomnet afneemt - het geldende stroomtarief te betalen (inclusief energiebelasting en btw). Dit heet salderen. Deze verplichting geldt in elk geval tot eind 2022 en wordt daarna waarschijnlijk geleidelijk afgebouwd: dan daalt het financiële rendement. 
  • Als je verhuist zijn de verhuiskosten van de zonnepanelen of de mogelijk hogere verkoopwaarde van jouw huis door de zonnepanelen van invloed op het rendement.

  Zie ook de algemene Disclaimer voor de overige onzekerheden.

Stroom die je niet meteen verbruikt wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je dezelfde prijs als je normaal betaalt voor jouw stroom.

Stroom die je aan het net levert: salderen en teruglever-vergoeding

Meestal produceren zonnepanelen stroom op een moment dat jij zelf geen stroom gebruikt. Die stroom wordt dan geleverd aan het elektriciteitsnet. Het energiebedrijf verrekent de levering vervolgens met de stroom die jij afneemt van het net (dit heet salderen) en betaalt daarvoor dezelfde prijs als jij betaalt voor jouw stroom (gemiddeld 22,5 cent per kWh, prijspeil 2020).

Deze salderingsregeling geldt tot 1 januari 2023 en wordt daarna waarschijnlijk geleidelijk afgebouwd. Lees meer over de salderingsregeling en de plannen van het kabinet.

Salderen heeft maximum

Salderen heeft wel een maximum: lever je jaarlijks meer stroom aan het net dan wat je van het net afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het overschot dat je produceert. Deze zogeheten terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf en ligt ongeveer tussen 3 en 12 cent per kWh.

Hoogte terugleververgoeding verschilt 

Een voorbeeld: je neemt 2.000 kWh stroom per jaar van het net af en levert via je zonnepanelen 2.500 kWh aan het elektriciteitsnet. Het energiebedrijf moet voor 2.000 kWh geleverde stroom het geldende stroomtarief betalen (22,5 cent per kWh, prijspeil 2020). Voor de overige 500 kWh mag het een lager tarief betalen (dit wordt vaak de terugleververgoeding genoemd). Het energiebedrijf mag het lagere tarief zelf vaststellen. De vergoeding verschilt sterk per energiebedrijf en ligt ongeveer tussen de 3 en 12 cent per kWh. Als je veel stroom produceert, is het is dus de moeite waard om verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Op internet staan overzichten, zoek bijvoorbeeld op 'terugleveren stroom en salderen'. Wil je precies weten wat je krijgt, neem dan contact op met het energiebedrijf.

Vereniging van Eigenaren

Deze saldering van duurzaam opgewekte elektriciteit geldt alleen voor kleinverbruikers (naast huishoudens bijvoorbeeld scholen, verenigingen van eigenaren en sportparken). Bij een vereniging van eigenaren wordt gekeken naar het totale gezamenlijke stroomgebruik, tenzij een stroomverdeler wordt gebruikt. Deze verdeelt de geproduceerde stroom over de verschillende, individuele aansluitingen. Lees hierover meer op Zonnepanelen voor VvE.

Geschikte meter nodig

Om te weten hoeveel stroom je zonnepanelen aan het net hebben geleverd, heb je een meter nodig die niet alleen kan meten hoeveel stroom je van het net afneemt, maar ook hoeveel je aanlevert. Heb jij geen geschikte meter, vraag dan de netbeheerder de meter te vervangen. Daar zijn wel kosten aan verbonden.

Heb je een meter die de stroom die jij levert niet registreert, maar die wel terug kan draaien? Dan verrekent jouw meter jouw afname van elektriciteit automatisch met de geleverde elektriciteit. Zo'n meter mag voorlopig blijven zitten totdat die niet meer werkt, vanaf 2023 is dit waarschijnlijk niet meer mogelijk

Lokale of regionale subsidies

In sommige gemeentes of provincies kun je subsidie krijgen als je zonnepanelen op je dak legt. Je ontdekt eenvoudig of dat in jouw woonplaats het geval is op Energiesubsidiewijzer.nl.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Particulieren kunnen de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Lees hoe eenvoudig dit is op Btw op zonnepanelen terugvragen.

Zonnepanelen steeds goedkoper

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden, hoewel de prijs de laatste jaren wel minder snel daalt. De ontwikkeling zie je in de grafiek hieronder.

Infographic prijsontwikkeling zonnepanelen. Zonnepanelen worden steeds goedkoper.

Advies op maat over zonnepanelen

Weten hoeveel zonnepanelen in jouw situatie zouden kosten en opleveren?

Zonnepanelencheck
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.