Drinken

Drie vrouwen proosten met water. Les je dorst klimaatvriendelijk met water.

Keurmerkenquiz

Test je kennis Keurmerken helpen je duurzame keuzes te maken. Maar wat weet jij over al die plaatjes? Test je kennis en ontdek het! Speel de quiz!
Voor een duurzamer voedselpatroon maakt wat je eet meer verschil dan wat je drinkt. Maar net als bij eten kun je ook met bewust drinken je milieubelasting iets verlagen. Dit begint bij wat je drinkt: kraanwater is de beste dorstlesser voor het milieu. Zuivel heeft juist een relatief hoge milieu-impact - drink niet meer zuivel dan aanbevolen en denk ook aan de melk in je koffie. Ook sap, bier en wijn zijn een minder milieubewuste keuze dan koffie, thee of frisdrank.

Ook verspillen, van drinken en van energie, speelt een grote rol. Ga daarom bewust om met de hoeveelheid die je koopt of maakt. Zet geen pot thee als je maar een kopje drinkt en koop een halve liter melk als je geen liter op maakt. En bij verpakt drinken als wijn, bier en fris kun je op de verpakking letten: een statiegeldverpakking is een milieubewustere keuze dan een wegwerpverpakking.

Les je dorst met kraanwater

  • Heb je dorst? Drink eerst een glas kraanwater. Dat is veel beter voor het milieu.

5 keuzes voor duurzamere dranken

1. Milieubewust drinken begint bij de kraan

Van alle dranken is een glas puur kraanwater de beste keuze voor het milieu. Kraanwater in Nederland is van goede kwaliteit en het hoeft niet verpakt en over de weg vervoerd te worden. Dat maakt kraanwater veel beter voor het milieu dan verpakt water. De klimaatimpact van 1 glas fleswater is vergelijkbaar met zo'n 70 glazen kraanwater.

Tap dus water uit de kraan als je dorst hebt. Vul thuis en onderweg een meeneemfles- of beker

Kies ook eens kraanwater als lekker drankje in plaats van frisdrank. Pimp zelf je kraanwater met smaakmakers die je nog hebt liggen, zoals een schijfje komkommer en takje munt. Lekker en het ziet er ook meteen leuk uit!

Infographic over water met een smaakje. Een toegankelijke versie staat onder de afbeelding.

2. Voorkom verspilling

Verspillen speelt een grote rol op de milieubelasting van dranken. Dat kun je voorkomen door koffie en thee op maat te zetten en het juiste formaat pak of fles te kiezen, wat je daadwerkelijk drinkt. Zo bespaar je grondstoffen, energie en afval.

Na kraanwater is thee één van de meest milieuvriendelijke dranken. Net als bij koffie, wordt ook bij thee een groot deel van de klimaatimpact veroorzaakt bij de bereiding. Zet daarom zoveel koffie of thee als je daadwerkelijk drinkt, en gebruik bij het zetten niet meer koffie of thee dan nodig. Zo hoef je geen koffie en thee weg te gooien en voorkom je niet alleen verspilling van water en grondstoffen, maar ook van energie.

Schakel je apparaat na gebruik uit en check of je geen energie verspilt in standby-stand. Houd (filter)koffie en thee warm in een thermoskan. En spoel je thee-ei, herbruikbare koffiecup of -filter en kopje na gebruik met koud in plaats van warm water. Ook dat scheelt energie. Koop niet meer van een verpakte drank als frisdrank, sap en wijn dan je op kunt voor het niet meer drinkbaar is. Maar kies alleen een kleinere PET-fles met statiegeld als je een grote niet leeg krijgt. Geopende wijn is langer houdbaar als je wijn luchtdicht bewaart (gebruik een vacuümpomp) en de fles in de koelkast zet. Koeling zorgt dat sap langer houdbaar blijft.

3. Drink minder sap en zuivel – denk ook aan de melk in je koffie

Zuivel en sappen hebben een relatief hoge milieu-impact. Je kunt dus milieuwinst boeken door minder sap en smoothies te drinken. Drink ook niet meer zuivel dan de in de Schijf van Vijf aanbevolen hoeveelheid

Drink je melk in je thee of koffie? Wie op het milieu wil letten kan dus ook beter geen of weinig melk in de koffie of thee doen, of kiezen voor plantaardige zuivelvervangers.

4. Let op de verpakking: liever met statiegeld

Wist je dat de impact van een glas mineraalwater, sap, fris, bier of wijn voor een groot deel afhangt van de verpakking waar het uit komt? Koop altijd op maat, want verspilling is altijd zonde, en volg deze vuistregels om afval te verminderen en de milieu-impact te verlagen.

Sap en fris zonder prik (koolzuurvrij) kun je het beste in pakken kopen. Drink je vaak mineraalwater met prik? Uit onderzoek is niet bekend of een bruiswatermachine waarbij je prik aan kraanwater toevoegt aanschaffen beter is voor het milieu dan flessen. Het bespaart wel afval. Eenmalig glas zonder statiegeld kun je beter vermijden; een statiegeldfles (plastic of glas) of -blikje is beter voor het milieu.

Bij koffie en thee speelt verpakking een minder grote rol dan de bereiding. Ook hier geldt: koop op maat zodat je niks hoeft weg te gooien. Drink je vaak thee? Kies dan voor thee met zo min mogelijk verpakking eromheen. Drink je weinig thee? Dan zorgt verpakking dat je thee langer lekker smaakt en is het dus wel nuttig. Gebruik je koffiecups? Spoel hervulbare koffiecups af met koud water (en niet onder warm stromend water). Kijk bij merken van kant-en-klare cups of er een inleversysteem is, dat is beter dan weggooien.

Gebruik herbruikbare flessen zo lang mogelijk en let bij iedere verpakking op dat je deze goed gescheiden weggooit. Twijfel je? Check de Afvalscheidingswijzer.

  • Welk soort (fris)drank is het milieuvriendelijkst?

    Dat is lastig te zeggen doordat veel factoren zoals teelt van grondstoffen, verwerking, verpakking en vervoer, maar ook koeling en bereiding, een rol spelen. In het algemeen geldt dat voor het milieu koffie, thee en frisdrank betere keuzes zijn dan sappen, zuivel, bier en wijn. En het milieuvriendelijkst? Dat blijft toch water, zo uit de kraan!

  • Is van dichterbij beter?

    Iets wat van verder komt is niet per se slechter voor het milieu dan hetzelfde product dat minder ver gereisd heeft. Dit komt doordat niet alleen de afstand, maar ook hoe het product vervoerd wordt een rol speelt. Sap dat als concentraat per schip uit Zuid-Amerika komt heeft niet per se een hogere milieu-impact dan sinaasappels die per vrachtwagen uit Spanje komen. Hetzelfde geldt bij wijn: een glazen fles wijn die per vrachtwagen uit Italië komt is niet per se beter voor het milieu dan een wijn uit Australië die in een bag-in-box per schip komt.

5. Kies voor dranken met een Topkeurmerk

Druiven behoren tot de meest wijdverspreid geteelde gewassen ter wereld. In wijngaarden worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt en het landschap en de bodem wordt intensief bewerkt. Dit heeft impact op water, bodem en biodiversiteit. Tropische producten als thee, koffiebonen en tropische vruchten komen uit landen rond de evenaar in Zuid- en Midden-Amerika, Azië en Afrika.

Het effect van de teelt op het milieu en de omgeving van de plantages is erg verschillend. In het slechtste geval leidt de teelt tot ontbossing, watervervuiling, het wegspoelen van de bodem (erosie), aantasting van de biodiversiteit en vervuiling door gebruik van bestrijdingsmiddelen. Koop daarom het liefst milieuvriendelijk geproduceerde producten met een Topkeurmerk. Bij koffie, thee, sap, wijn en bier kun je letten op Topkeurmerken (EU keurmerk voor biologisch, EKO, Demeter) voor de gebruikte vruchten, granen en suikerbieten/-riet.

Bij producten als wijn, koffie, thee en sap met tropische vruchten kun je ook letten op Topkeurmerken zoals Fairtrade en Rainforest Alliance. Deze keurmerken kijken zowel naar arbeidsomstandigheden van arbeiders in de tropen, als naar milieuaspecten zoals ontbossing en gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Check de keurmerkenwijzer!

Twijfel jij wel eens of een keurmerk écht een verschil maakt? Op de keurmerkenwijzer kom je erachter hoe betrouwbaar en ambitieus een keurmerk is! Ga naar Keurmerkenwijzer.nl
Wist je dat... ...Er aan veel frisdrank CO2 is toegevoegd? Het zorgt voor de 'prik'. CO2 is een broeikasgas. De impact van de CO2 in je frisdrank is echter klein omdat het een bijproduct is uit de voedingsmiddelen- of energiewinningsindustrie.