Plagen in de tuin bestrijden

Tuinieren Handen Blad Plaag
Bladluizen, slakken en andere beestjes horen bij de natuur en dus ook een beetje bij jouw tuin. Maar hoe voorkom je dat ze uitgroeien tot een plaag?

Je kunt de natuurlijke vijanden van plagen uitnodigen, zorgen dat de beestjes jouw tuin geen aantrekkelijke plek vinden of ze in de val lokken. Zorgen de plaagdieren toch voor overlast, dan zijn ze meestal goed te bestrijden met milieuvriendelijke middelen.

Tips

01

Maak je tuin aantrekkelijk voor de natuurlijke vijanden van plagen, zoals egels en vogels.

02

Als je sterke planten kiest die goed bij jouw tuin passen, blijven ze gezond en zijn ze minder vatbaar voor ziekten en plagen.

03

Molshopen kun je het beste zo snel mogelijk de grond in duwen, zodat de mollengang weer met aarde wordt gevuld.

04

Gooi aangetast plantenmateriaal bij het gft-afval, gebruik dit niet opnieuw in je tuin. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de ziektekiemen.

05

Pas op met chemische bestrijdingsmiddelen: ze kunnen niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook giftig voor (huis)dieren en nuttige insecten.

Meer informatie

Erkende professionele ongediertebestrijders zijn onder andere te vinden via het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), of via brancheverenigingen PLAN of NVPB. Zij onderzoeken eerst met jou welke preventieve maatregelen je kunt nemen, zetten daarna vallen en klemmen in en gebruiken als laatste redmiddel gif.

Je vind nog veel meer informatie over tuinieren zonder chemische bestrijdingsmiddelen op het breed gedragen informatieplatform OnkruidVergaat.nl en op Delevendetuin.nl. Of kijk op de site voor natuurlijk tuinieren van de Avvn.nl.