Praktisch over duurzaam

Chipszak, melkpak en aluminiumfolie grootste instinkers

06 november 2017

Nieuw platform Zootje Geregeld: praat mee over afval en grondstoffen.

Nederlanders zijn fanatieke afvalscheiders, maar welk afval hoort nou waar? De chipszak, het melkpak en aluminiumfolie leveren de meeste verwarring op. Dat ziet voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal aan de Afvalscheidingswijzer, waar een half miljoen keer per jaar wordt opgezocht welk afval in welke bak hoort. Om nog meer informatie over afval en grondstoffen uit te wisselen, lanceert Milieu Centraal Zootje Geregeld. Hier kunnen mensen tips en slimmigheidjes met elkaar delen over hoe ze minder afval kunnen produceren en beter kunnen scheiden.

 

Nederlanders produceren jaarlijks bijna 500 kilo afval per persoon. Ruim de helft daarvan leveren we gescheiden in, terwijl we eigenlijk ruim 80% van het huishoudelijk afval kunnen scheiden. Niet alleen meer, maar ook beter scheiden is belangrijk: hoe hoger de kwaliteit van het gescheiden afval, hoe beter het gerecycled kan worden. Gooi bijvoorbeeld geen plastic bij het GFT en lever papier en textiel droog in. Zo kunnen we de waardevolle grondstoffen opnieuw benutten.

Top 10 instinkers

Via de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal zochten mensen in 2017 het meest op de volgende afval-zoektermen:
1. Chipszak
2. Melkpak
3. Aluminiumfolie
4. Verpakkingspiepschuim
5. Deodorantspuitbus
6. CD’s
7. Luiers
8. Theezakje
9. Aluminiumblikje
10. Blikje

Milieu Centraal krijgt veel vragen over afval. “Mensen willen het graag goed doen, maar er zijn nog veel instinkers,” zegt woordvoerder Magreet Schijvens. “Wat gooi je precies in welke bak? Heeft het wel nut dat ik mijn plastic apart inzamel? Hoe zorg ik ervoor dat ik minder afval creëer? En kun je het eigenlijk wel afval noemen als iets van waardevolle materialen is gemaakt?”

Zootje Geregeld

In de nieuwe Facebook-community en op de site van Zootje Geregeld gaan mensen met elkaar in gesprek over hoe ze slimmer om kunnen gaan met afval, grondstoffen en spullen. Ook vind je er #TrashHacks die afval scheiden thuis makkelijker maken.

Speel hier de quiz en check of jij de juiste bak weet voor de 10 grootste instinkers.

----------------------------------------------------------

Noot voor de redactie:

Zootje Geregeld is een initiatief van Milieu Centraal. Het is een platform voor én door Nederlanders en te volgen via www.zootjegeregeld.nl en www.facebook.com/zootjegeregeld.nl.

Over Milieu Centraal

Milieu Centraal, woordvoerder Magreet Schijvens
Tel: 06 81166214
E-mail: info@milieucentraal.nl

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.