Praktisch over duurzaam

Prijs zonnepanelen blijft dalen

06 oktober 2017

Utrecht, 6 oktober 2017. De prijs van zonnepanelen is afgelopen jaar met bijna tien procent gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. In 2016 is het aantal woningen met zonnepanelen met vijfentwintig procent gestegen. Er kwamen ruim 100.000 daken met zonnepanelen bij.

“Een set van tien panelen kost nu 4.400 euro, in 2016 was dat nog 4.600 euro”, aldus woordvoerder Mariken Stolk. Daarbij is het vermogen per paneel gestegen van 260 Wattpiek in 2016 naar 270 Wattpiek per paneel in 2017. Samen levert dit een prijsdaling van bijna 10 procent op.

Aantal zonnepanelen spectaculair gestegen

Eind 2016 hadden ruim 500.000 huizen zonnepanelen, een jaar eerder 400.000. Er zijn nu bijna vijf keer zoveel panelen als in 2010. Elf procent van de huizen met een eigen dak heeft er zonnepanelen op liggen.

Milieu Centraal rekende dit uit op basis van het geïnstalleerde vermogen aan zonnestroom, in combinatie met een inschatting over het vermogen per paneel en het gemiddeld aantal zonnepanelen dat mensen hebben.

Twee derde op woonhuizen

Uit gegevens van het CBS blijkt dat eind vorig jaar 2 GW aan vermogen van zonnepanelen in Nederland stond. De totale opbrengst is ruim 1,5 miljard kWh per jaar, genoeg voor het stroomverbruik van 470.000 huishoudens. Twee derde daarvan is geïnstalleerd op woonhuizen, de rest ligt op daken van bedrijven of boeren en in grootschalige zonneweiden.

=============== Einde persbericht =============

Noot voor de redactie:

Een infographic met de trend van het aantal zonnepanelen bij huishoudens is te downloaden via: www.milieucentraal.nl/zonnepanelentrend.

Voor meer informatie en opvragen van de berekening:
Woordvoerder Puk van Meegeren of Mariken Stolk, tel. 06 – 811 662 14
e-mail: puk.vanmeegeren@milieucentraal.nl.

Milieu Centraal

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag zo’n 8.000 tot 10.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.