Praktisch over duurzaam

Aanbouw plaatsen

Ga je een aanbouw plaatsen? Let dan op, want met de juiste maatregelen kun je veel energie – en dus geld – besparen. De beste maatregelen voor isolatie, verwarming en verlichting bij het plaatsen van een aanbouw vind je hier. 

Je hebt een fijn huis, maar wilt nét even wat meer ruimte. Wat doe je dan? Dan plaats je een aanbouw. Daarmee breid je je bestaande woning uit, en het levert vaak verrassend veel ruimte op. Met een aanbouw zorg je voor nét even wat meer ruimte in huis. Zo’n extra ruimte kan je wel een onverwacht hoge energierekening bezorgen. Hoe kun je dat voorkomen? Op deze pagina vind je de belangrijkste tips bij de bouw van je aanbouw.

 • 1

  Kies voor goede isolatie. Je wint aan comfort in je aanbouw, en het bespaart energie. 

 • 2

  Breng triple glas aan in je aanbouw. Triple glas isoleert het best: 25% beter dan HR++ glas. 

 • 3

  Ga voor isolerende kozijnen. Niet-Geïsoleerde kozijnen in je aanbouw kosten je veel energie - en dus geld.

 • 4

  Een Lage Temperatuur Verwarming is zuiniger met energie. 

 • 5

  Zorg voor genoeg licht. Des te minder kunstmatige verlichting heb je nodig in je aanbouw. 

 • 6

  Ventileer goed. Je voorkomt vochtproblemen in je aanbouw. Je creëert er een gezond leefklimaat mee. 

Aannemer

Hout zagen 400x267.jpg

Een aanbouw bouw je meestal niet zelf: een aannemer of architect kan je daarbij helpen. Zorg er voor dat je goed weet wat je wilt. Niet elke aannemer zal op de hoogte zijn van de laatste energiebesparende maatregelen. Daarom is het slim je eigen wensen goed op een rijtje te hebben. Milieu Centraal helpt je op weg met de volgende tips op het gebied van milieu en energie.

Dubbel of triple glas?

Bij de plaatsing van ramen in je aanbouw is het verstandig om voor isolerend dubbel glas te kiezen. Daarmee neemt het comfort toe en bespaar je op de energiekosten. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer energie je bespaart. HR++Triple glas isoleert het best. Het is iets duurder in aanschaf, maar door de extra energiebesparing heb je deze investering gauw terugverdiend. Volg het Advies op maat over glas, en ontdek wat de kosten en besparingen zijn.

Kozijnen

Een kozijn kies je op basis van de levensduur, onderhoud en kosten. Maar natuurlijk ook van je smaak. 

Montagekozijnen zijn geprefabriceerd en demontabel. Dit geeft milieuvoordeel bij de productie, het onderhoud en in de afvalfase. Houten montagekozijnen gaan veel langer mee dan andere kozijnen van dezelfde houtsoort, bovendien hebben ze minder onderhoud (schilderbeurten) nodig.

Laat bij een renovatie een nieuw houten kozijn voor plaatsing door je aannemer twee keer in de grondverf zetten. Dat geeft voor de eerste weken afdoende bescherming. Bespreek met je aannemer wie het aflakken voor zijn rekening neemt.

Lees alles over de voordelen van isolerende kozijnen.

Met goede dakisolatie bespaar je jaarlijks veel geld aan stookkosten en woon je comfortabeler.

Kat op verwarming 800x420.jpg

Verwarming

Voor de verwarming van de aanbouw kun je kiezen voor vloer- en/of wandverwarming of verwarming met radiatoren. Vloer- en wandverwarming kan aangesloten worden op een Lage Temperatuur Verwarmingssysteem (LTV). Zo'n systeem is zuiniger met energie. Een ander voordeel van vloerverwarming is de betere luchtkwaliteit door minder stof. Meer weten over vloeren? 

Kieren bij ramen en deuren veroorzaken warmteverlies en onaangename tocht in huis. Een tochtig huis voelt koud aan: je hebt dan de neiging om de thermostaat hoger te zetten.

Let er bij de plaatsing van de ramen in je aanbouw op, dat je geen kieren hebt, maar goed aansluit. Laat de kieren onder de deuren binnenshuis zitten, dat draagt bij aan een goede luchtcirculatie als je klaar bent bent renoveren.

Meer weten over energiebesparing in je aanbouw

Ventilatie

Zorg ervoor dat eventuele ramen van de uitbouw ventilatieroosters bevatten. Om vochtproblemen te voorkomen en een gezond leefklimaat in huis te creëren, moet (zeker een goed geïsoleerde) woning continu geventileerd worden. De lucht is buiten meestal schoner dan binnen. Kijk voor tips op Ventileren.

Verlichting        

Voordat je aan de slag gaat, denk dan goed na over de hoeveelheid lichtinval. Hoe meer natuurlijk licht je van buiten kunt laten komen, des te minder kunstmatige verlichting je hoeft aan te brengen. Staat de aanbouw op het zuiden, plaats dan grote ramen in de aanbouw. Zo profiteer je na je renovatie optimaal van de zonne-energie en van invallend licht. Bij een ligging op het noorden zijn kleinere ramen meer geschikt, zodat je niet teveel warmte verliest via de ramen.

Energiezuinig verlichten 13574473 400x400.jpg

Met een lichtkoepel of lichtstraat in het dak geeft je de hele dag prettig licht in je aanbouw. Kies voor triple glas of kunststof en een goed geïsoleerde aansluiting op het dak: dan verlies je niet te veel warmte en voorkom je condensproblemen.

Verlichting in je aanbouw? Kies ledlicht.

Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp. Kies daarom voor ledlampen in je aanbouw. Je hebt ze in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Lees er alles over op onze pagina over energiezuinig verlichten.

Recycle je materialen

Gun gebruikte bouwmaterialen een tweede leven. Door zorgvuldig te slopen kun je veel materialen hergebruiken. Zo kun je bij de aanbouw bestaande kozijnen of tuindeuren opnieuw gebruiken.

Bouw- en sloopafval bestaat vaak uit verschillende afvalstoffen: hout, kunststof, steen, keramiek (dakpannen, bakstenen), beton, zand, metaal en chemisch afval. Probeer deze stoffen zoveel mogelijk gescheiden te houden en breng ze naar de gemeentelijke milieustraat. Bij grotere hoeveelheden is het vaak handiger om een afvalzak bij een doe-het-zelfzaak te huren of, bij een grote verbouwing, een speciale container bij een afvaltransporteur in te huren.

Asbest

Ga je klussen of verbouwen in een huis dat voor 1994 is gebouwd? Pas dan op voor asbest. Als je asbesthoudend materiaal beschadigt (bijvoorbeeld door breken, boren of zagen), kunnen er asbestvezels vrijkomen. Inademen van die vezels kan slecht zijn voor je gezondheid. Je leest er alles over op onze pagina over asbest.

Man brengt dakisolatie aan. Je dak isoleren bespaart geld en is lekker warm.

Dak

Kies je voor een schuin dak? Dan kun je kiezen uit betondakpannen of keramische dakpannen. Geschikte materialen voor een plat dak zijn PVC met hergebruikgarantie, EPDM, SBS- en APP-bitumen. EPDM en PVC zijn duurder dan SBS- en APP-bitumen, maar gaan ook langer mee. Uit milieuoogpunt zijn EPDM en PVC met hergebruikgarantie eerste keus. Mits de materialen slechts minimaal verkleefd zijn met de ondergrond.

Meer informatie

Een energieneutrale woning met nul op de meter? Als je flink gaat verbouwen is het een gemiste kans als je er niet aan denkt. Een bestaand huis energieneutraal maken vraagt wel om een goede voorbereiding en planning. Hier lees je hoe je het aanpakt.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.