Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Vloer- en bodemisolatie

Mensen met vloerisolatie zijn daar erg tevreden over. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Vloerisolatie zorgt voor meer comfort in huis en bespaart energie.

jongen vloer trein 282x212.jpg

Het is goed voor het milieu om de vloer van je begane grond te isoleren. Huizen met vloerisolatie verliezen minder warmte, waardoor de ketel minder hard hoeft te stoken. Na vloerisolatie gebruik je op jaarbasis gemiddeld 325 m3 minder gas. Dat scheelt 200 euro per jaar op je energierekening en 580 kilogram CO2-uitstoot. Huiseigenaren die hun vloer laten isoleren, merken dat het huis minder tocht, gelijkmatiger warm is, en dat ze geen last meer hebben van vocht vanuit de kruipruimte.

Het rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een rente van 8 procent op een spaarrekening. Is er een hoge kruipruimte onder de vloer van de begane grond, dan is de vloer makkelijk te isoleren. Bij een lage (of geen) kruipruimte, is ook vloerisolatie mogelijk - maar minder makkelijk. 

Benieuwd welke isolatie voor jouw woning het beste resultaat oplevert? Vraag Advies op maat!

Advies op maat over vloer- en bodemisolatie

Vraag gratis Advies op maat, om te ontdekken of (en welke) vloer- en bodemisolatie geschikt is voor jouw woning. 

Advies op maat

Tips isolatie vloer en bodem

 • 1

  Met vloerisolatie bespaar je flink op je energierekening, misschien wel meer dan je verwacht. En het is wellicht ook goedkoper dan je denkt. Vul het Advies op maat in om te zien welke mogelijkheden je hebt en wat het je kost en oplevert.

 • 2

  In huizen met een kruipruimte (minstens 35 cm hoog) is isolatie tegen de onderkant van de vloer een goede keuze. Het is niet ingrijpend en levert de meeste besparing op. 

 • 3

  Heb je geen kruipruimte of is die lager dan 35 centimeter? Dan zijn er nog andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld: isoleren van de bodem van de kruipruimte of de vloer van bovenaf isoleren.

 • 4

  Vraag twee of meer offertes. Kies isolatiebedrijven die gespecialiseerd zijn in de isolatie die bij jouw woning past. De meeste bedrijven bieden maar één soort isolatie aan. Milieu Centraal heeft een handige checklist gemaakt voor het gesprek over de offerte.

 • 5

  Zeer ervaren doe-het-zelvers kunnen de vloer ook zelf isoleren en daarmee kosten besparen. Kijk voor tips bij Zelf vloer isoleren.

 • 6

  Zorg dat de vloer na isolatie een goede isolatiewaarde heeft (zogeheten Rc-waarde). Bij isolatie aan de onderzijde van de vloer is dat minstens 3,5.

Video: onze ervaring met vloerisolatie

ervaringen_met_energie-230x180.png

'Vloer isoleren? Doen! Een geïsoleerde vloer aan je voeten is echt lekkerder.'
Lees hier meer praktijkervaringen!

Vloerisolatie: goed voor het milieu

Minder energieverbruik is beter voor het milieu. En vloerisolatie is een goede manier om dat te bereiken. Het huis verliest daardoor minder warmte en de cv-ketel hoeft dus minder hard te stoken. Voor een gemiddelde eengezinswoning betekent dat 325 m3 minder verbruik van gas, (een fossiele brandstof die een keer op raakt). En daarmee minder uitstoot van vervuilende stoffen en broeikasgassen: bij 325 m3 gasbesparing zo'n 580 kilogram minder CO2.

Isolatiemateriaal: minder slecht voor het milieu

De materialen die nodig zijn voor vloerisolatie, belasten zelf ook het milieu. Er zijn immers grondstoffen en fossiele brandstoffen nodig voor de productie en het transport, en voor het verwerken van oud materiaal. Dat zorgt voor vervuiling en draagt bij aan klimaatverandering. Maar deze milieubelasting van isolatiemateriaal is zeer klein ten opzichte van de milieuwinst die vloerisolatie met een hoge isolatiewaarde oplevert.

dubokeur.jpg

Tussen de isolatiematerialen zijn wel verschillen in milieubelasting; de netto verschillen zijn echter klein vergeleken met de grote milieuwinst die ze tijdens gebruik opleveren. Thermoskussens met DUBOkeur belasten het milieu het minst; ze bevatten weinig materiaal en zijn lichtgewicht. Daardoor vergen ze weinig grondstoffen, brandstof voor transport en leveren ze weinig afval op.

Voor het milieu is het dus vooral belangrijk dat je de vloer isoleert. Van groot belang is dat dit gebeurt met isolatiemateriaal dat geschikt is voor jouw type vloer en dat het goed wordt aangelegd.

Hergebruik

Aan het einde van de levensduur zijn de meeste isolatiematerialen herbruikbaar als isolatiemateriaal of grondstof. Zorgvuldige sloop en scheiding van materialen draagt daaraan bij.

Mechanisch bevestigde of los gestort isolatiemateriaal is beter te scheiden en hergebruiken dan gelijmd of gespoten materiaal, zoals gespoten PUR-schuim (dat hecht aan de ondergrond).

Makkelijk en effectief: onderzijde vloer isoleren

Er zijn verschillende methoden om de vloer te isoleren. Het aanbrengen van isolatiemateriaal tegen de onderzijde van de vloer is geschikt voor de meeste huizen én het levert zeer goede isolatie op. Dat kan met onder andere thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS of schuim; glas- of steenwol en gespoten PUR-schuim.

Op de bodem van de kruipruimte komt een dampremmende folie van kunststof (bij voorkeur PE, want PVC bevat vaak schadelijke stoffen). Dit voorkomt dat het isolatiemateriaal vochtig wordt. Voor kruipruimtes waarin af en toe een laag water staat, is er luchtkussenfolie (zogeheten Mioteen KR4) dat kan drijven; ook een laag piepschuimchips (EPS) isolatiemateriaal kan uitkomst bieden.

PUR-schuim en gezondheidsklachten

In een aantal gevallen hebben bewoners melding gemaakt van gezondheidsklachten na het aanbrengen van PUR-schuim voor vloerisolatie. Bij het aanbrengen worden ter plekke twee stoffen gemengd. Als de mengverhouding van deze stoffen niet goed is, kan een verhoogde hoeveelheid gas vrijkomen. Het vermoeden bestaat dat bewoners met klachten hier ziek van werden. Het gas kan alleen in de woning vrijkomen als het PUR-schuim ter plekke gemengd wordt; bij kant en klare PUR producten zoals PUR-schuimisolatieplaten zijn dit soort klachten uitgesloten.

Onderzoeksinstituut TNO heeft in augustus 2013 geconcludeerd dat de kans op gezondheidsklachten klein is bij het correct aanbrengen van PUR-schuim vloerisolatie in een woning met een betonnen vloer, maar dat klachten niet volledig uit te sluiten zijn.

Als reactie op de klachten heeft de Europese brancheorganisatie voor PUR-schuim en de branche-organisatie van verwerkers van gespoten PUR-schuim de richtlijnen voor het aanbrengen van PUR-schuim aangescherpt:

 • bewoners moeten voortaan tijdens en kort na de werkzaamheden hun huis uit als de woning met PUR-schuim wordt geïsoleerd.
 • er komt een verplichte opleiding, certificering en onafhankelijke controle van verwerkers en certificering en controle van installaties voor gespoten PUR-schuim.
 • voorlichting aan bewoners is verplicht over veiligheidsmaatregelen vooraf, tijdens en na het aanbrengen van gespoten PUR-schuim.

Voor isolatiebedrijven komt er een nieuw streng Europees certificaat. Je kunt hier naar vragen als je een bedrijf zoekt voor het uitvoeren van vloerisolatie met PUR-schuim. SKG-IKOB heeft een lijst met gecertificeerde bedrijven die onafhankelijk worden gecontroleerd op de kwaliteit van het uitgevoerde werk volgens de nieuwe richtlijnen. Consumenten kunnen SKG-IKOB bellen om te vragen welke bedrijven op de lijst staan, T 088 2440100. Ook bedrijven die aangesloten zijn bij de branchevereniging VENIN voldoen aan de eisen.

Voorwaarde om de onderzijde van de vloer te kunnen isoleren, is dat je een kruipruimte hebt van ten minste 35 centimeter hoog en er toegang is tot deze kruipruimte. 

Isolatiemateriaal Dikte nodig voor Rd = 3,3 (Rc = 3,5)
Glaswol 12 cm
Steenwol 14 cm
Vlasplaten 14 cm
Thermoskussens 3 kamers
EPS-platen 13 cm
Resol- en polyurethaan schuimplaten 7 - 9 cm
Geëxpandeerde kurkplaten 13 cm
Houtvezelplaten 13 cm
Gespoten PUR-schuim 13 cm

Vloerverwarming: hogere isolatiewaarde nodig

Als je vloerverwarming hebt in de vloer van de begane grond, streef dan naar een Rc-waarde van minstens 5. Aangezien de verwarming in de vloer zit, heb je meer isolatiemateriaal nodig om warmteverlies via de vloer tegen te gaan.

Wettelijk minimum

Een Rc-waarde van 1,3 is het wettelijk minimum voor renovatie en verbouw van bestaande woningen, volgens het Bouwbesluit. Maar als je op dit minimum gaat zitten, doe je jezelf tekort. Je bespaart dan weinig op materiaalkosten, en loopt relatief veel comfortverbetering en energiebesparing mis.

In een bestaand huis een Rc-waarde nastreven van meer dan 5 is ook niet optimaal: tegenover behoorlijke meerkosten staat maar heel weinig extra energiebesparing en comfortverbetering.

Bij een lage Rc-waarde bespaar je weinig op materiaalkosten, maar loop je wel relatief veel comfortverbetering en energiebesparing mis. Ga daarom voor een Rc-waarde van minstens 3,5. 

Besparing en kosten isolatie onderzijde vloer

Een gemiddelde eengezinswoning met hr-combiketel bespaart 325 m3 gas, ofwel 200 euro (prijspeil 2015/2016) op jaarbasis door isolatie van de onderkant van de begane grondvloer. Milieu Centraal gaat hierbij uit van 57 m2 vloer, Rd-waarde isolatiemateriaal = 3,3 en PE-folie op de bodem.

Hoeveel je uiteindelijk bespaart, hangt af van jouw stookgedrag: hoe hoog je de verwarming zet en hoe vaak je stookt in huis. Als je bijna nooit thuis bent en al nauwelijks stookt, bespaar je netto minder dan wanneer je elke dag thuis bent en altijd de verwarming hoog hebt staan. Zie ook Bespaartips verwarming.

Kosten isolatie onderzijde vloer

Bij uitbesteden kost het isoleren van de onderzijde van 57 m2 vloer (Rd = 3,3) ongeveer 1.900 euro; dat is inclusief het verlaagde btw-tarief van 6 procent, volgens de belastingregeling woningisolatie.

Een doe-het-zelver is alleen materiaalkosten kwijt: ongeveer 700 euro (inclusief 21 procent btw).

Ter vergelijk: bodemisolatie met dezelfde isolatiewaarde bespaart maar 250 m3 gas (155 euro, prijspeil 2015/2016), zorgt voor veel minder comfort en kost zo'n 1.250 euro (inclusief 6 procent btw).

Rendement van vloerisolatie

Het rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een rente van acht procent op een spaarrekening. Zo is vloerisolatie een uiterst rendabele investering.

Onzekerheden

Het rendement van de investering in vloerisolatie kan in de loop van de jaren mee- of tegenvallen:

 • De gasprijs is van invloed op het berekende rendement.
 • De besparing is groter als je warm stookt, kleiner als je weinig stookt.
 • Als je verhuist is de mogelijk hogere verkoopwaarde van jouw huis door de vloerisolatie van invloed op het rendement.

Uitgangspunten voor berekening rendement

Je betaalt 1.900 euro voor het laten isoleren van 57 m2 vloeroppervlak in een gemiddelde eengezinswoning met een hr-combiketel. De looptijd van de investering is 25 jaar en we nemen aan dat jouw jaarlijkse besparingen op een spaarrekening worden gezet waarover je jaarlijks 2,5 procent rente ontvangt. Dit levert jou over de gehele periode een rendement op jouw investering op dat is te vergelijken met acht procent rente op een spaarrekening. De investering is in negen jaar terugverdiend.

Denk ook aan ventileren!

Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk. Zonder ventilatie kan radongas ophopen in de kruipruimte en kunnen vochtproblemen ontstaan - zowel bij een betonnen als een houten vloer.

Let er dus op (of bespreek met het isolatiebedrijf) dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert.

Afmetingen ventilatiegaten

Bij een kruipruimte onder een betonnen vloer moeten er minstens twee ventilatie-openingen (roosters) zijn met een totaal oppervlak van minstens 100 mm2 per vierkante meter vloeroppervlak, en in tegenover elkaar liggende buitengevels.

Bij een houten vloer (of een betonnen vloer met een gasleiding zonder mantelbuis) moeten de openingen groter zijn: totaal minstens 400 mm2 per vierkante meter vloeroppervlak.

Checklist voor gesprek met het isolatiebedrijf

Ben je van plan om een offerte te vragen van een bedrijf? Milieu Centraal heeft een handige checklist gemaakt waarmee je tijdens het gesprek de juiste vragen kunt stellen.

Meer informatie

 • Je vindt verenigde gecertificeerde vloerisolatiebedrijven (garantie en onafhankelijke controle op kwaliteit) via Venin; gecertificeerde bedrijven die geen lid zijn vind je via de certificerende organisatie SKG-IKOB: 088 244 01 00.
 • Vloerisolatiebedrijven die zijn aangesloten bij Stichting Belangenbehartiging Vloerisolatie Nederland gebruiken alleen isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde (Rd van tenminste 3.5): sbvn.info.
 • Wil je weten wat je nog meer kunt doen om jouw huis energiezuiniger te maken? Ga snel naar Verbeteruwhuis.nl.
Terug naar boven