Ventilatiewarmtepomp

Kind Windmolentje (6)
Advies op maat Klaar voor een warmtepomp? Vul de vragen in en check of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp.
Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Hij gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen. Daarmee bespaar je energie en gaat je energierekening omlaag. Bovendien kun je nu subsidie krijgen als je er een koopt.

Veel huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd, hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Dat systeem zuigt warme binnenlucht af naar buiten, en door roosters en raampjes komt (koude) buitenlucht naar binnen. Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen warme lucht en gebruikt die voor de centrale verwarming. De hoeveelheid warmte die zo'n warmtepomp levert, wordt beperkt door de hoeveelheid lucht die moet worden ververst. Daardoor werkt een ventilatiewarmtepomp meestal samen met je cv-ketel. Dit noemen we een hybride systeem. De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van je ventilatorbox.

Er zijn ook andere soorten warmtepomp: een hybride warmtepomp (die warmte uit de buitenlucht haalt) en een volledige warmtepomp.

Tips ventilatiewarmtepomp

01

Heb je nog een ventilatorbox op wisselstroom (in plaats van gelijkstroom)? Deze verbruikt veel energie. Als je hem vervangt door een ventilatiewarmtepomp, bespaar je extra veel op je energierekening.

02

Heeft jouw huis balansventilatie? Dan kun je géén warmtepomp op ventilatielucht nemen. De warmte uit de ventilatielucht wordt namelijk al gebruikt om de binnenkomende lucht op te warmen.

03

Het heeft geen zin om extra hard te gaan ventileren om zo meer warme lucht naar je warmtepomp te sturen. Dit kost alleen maar extra stroom en er komt meer koude lucht je huis in – die je ook weer moet opwarmen!

04

In grotere huizen neemt de cv-ketel een groter deel van de verwarming voor zijn rekening. Dat komt doordat de hoeveelheid warmte die de ventilatiewarmtepomp kan leveren, beperkt wordt door de hoeveelheid ventilatielucht.

Besparing energie en CO2

Met een ventilatiewarmtepomp bespaar je in een matig geïsoleerde hoekwoning ongeveer € 190 per jaar op je energierekening. We zetten het verbruik van een hr-ketel en een ketel plus warmtepomp naast elkaar.

Apparaat Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water Energiekosten per jaar Je bespaart elk jaar CO2-uitstoot per jaar
hr-ketel 1.500 m3 gas € 1.160 - 2.800 kilo
Ventilatie-warmtepomp met hr-ketel 800 m3 gas + 1.600 kWh € 970 € 190 2.200 kilo

Uitleg

  • Gasprijs 79 cent per kubieke meter (m3)
  • Stroomprijs 22 cent per kilowattuur (kWh)
  • Prijspeil januari 2021

Wat kost een ventilatiewarmtepomp?

Warmtepomp Prijs Subsidie
zonder nieuwe cv-ketel € 3.300 tot € 4.700 € 1.250 tot € 1.500
met nieuwe cv-ketel € 4.400 tot € 5.800 € 1.250 tot € 1.500

Uitleg

  • De prijs en subsidie gelden voor een ventilatiewarmtepomp met een vermogen van 1 tot 2 kW.
  • De prijs is inclusief btw en het plaatsen van de warmtepomp.
  • De subsidie gaat er nog vanaf.

Subsidies en leningen warmtepomp

Je kunt subsidie krijgen als je een ventilatiewarmtepomp koopt. Benieuwd naar de voorwaarden en hoe je de subsidie aanvraagt? Kijk op subsidie warmtepompen.

Tip: combineer je de warmtepomp met isolatie van je dak, gevel, vloer of ramen, dan kan je ook subsidie voor de isolatiemaatregel aanvragen. Lees meer op Subsidie voor isolatie.

Op Hoe betaal je de maatregelen lees je meer over leningen en gunstige hypotheken.

Video: Michel over zijn ventilatiewarmtepomp

Michel kende warmtepompen vanuit zijn werk bij een woningcorporatie en werd enthousiast. Hij besloot zelf een ventilatiewarmtepomp te nemen.

Temperatuur per kamer kunnen regelen

Laat je een ventilatiewarmtepomp installeren? Dan moet je sinds begin 2020 óók de temperatuur voor iedere kamer afzonderlijk kunnen regelen. Dat kan eenvoudig met thermostaatkranen op iedere radiator of convector. Heb je nog niet overal thermostaatknoppen? De installateur van de warmtepomp kan dit meteen voor je in orde maken. Lees meer over de mogelijkheden en de kosten op Klokthermostaat en radiatorkranen.

Andere soorten ventilatiewarmtepompen

Hierboven gaat het over een hybride warmtepomp die samenwerkt met je cv-ketel. Maar er zijn ook andere soorten ventilatiewarmtepomp.

Volledige warmtepomp die ook ventilatielucht gebruikt

Er zijn ook warmtepompen die de bodem of buitenlucht, én ventilatielucht als warmtebron combineren. Zo’n gecombineerd systeem kan het hele huis van warmte en warm water voorzien. Doordat ook de warmte uit de ventilatielucht gebruikt wordt, is dit systeem extra energiezuinig.

Ventilatie-warmtepompboiler

Een ventilatiewarmtepomp kan ook de warmte leveren aan een boiler voor warm water, in plaats van aan de verwarming. Dit kan interessant zijn als jouw woning is aangesloten op een warmtenet (stadsverwarming). Je hergebruikt warmte uit ventilatielucht voor warm water.

Ventilatiewarmtepomp in een zeer zuinig huis

Is jouw (nieuwbouw)huis zeer goed geïsoleerd? Dan kun je je huis volledig verwarmen met een ventilatiewarmtepomp met elektrische naverwarmer. De naverwarmer gaat alleen aan als de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren, bijvoorbeeld als het heel erg koud is. Voor warm water heb je een andere systeem nodig, bijvoorbeeld een zonneboiler met elektrische naverwarming. Je kunt je hr-ketel op gas dan de deur uit doen.

Vind een vakkundig bedrijf

Waar koop je een hybride warmtepomp? Betrouwbare leveranciers vind je op QBIS.nl (kijk bij Duurzaam).

Checklist offerte warmtepomp Welke vragen stel je aan het installatiebedrijf? Bekijk het handige overzicht. Download de checklist