Energie besparen als huurder

Wat kun je doen als huurder?
Als huurder kun je op verschillende dingen energie besparen: van heel laagdrempelig met direct effect tot meer ingrijpend.
-
01
Met simpele veranderingen in je dagelijks leven ga je meteen besparen. Bekijk de tips.
-
02
Voor kleine energiebesparende aanpassingen in je huis heb je geen toestemming nodig van je verhuurder. Ontdek wat je kunt doen.
-
03
Je kunt je verhuurder vragen om je huis te verduurzamen. Denk hierbij aan isoleren of een warmtepomp nemen. Of vraag toestemming om het zelf te doen. Zo pak je dat aan.
-
04
Als je verhuurder niet wil meewerken, kun je gebruikmaken van het initiatiefrecht. Lees hoe het werkt.
3 tips om direct energie te besparen
Ook zonder aanpassingen in huis kun je besparen op je energierekening. Met deze 3 tips bespaar je het meest:
-
Verwarm alleen de ruimtes waar je bent en houd de deuren dicht. Kamers waar je niet (lang) bent, zoals de rommelzolder, slaapkamer, hal en badkamer, hoef je niet te verwarmen. Zet daarom hier de verwarming uit en hou de tussendeuren dicht, zodat de warmte uit de woonkamer niet onnodig verplaatst.
-
Zet de thermostaat op maximaal 19 graden en trek warmere kleding aan. Ben je al gewend aan 19 graden? Draai 'm dan nóg een graadje lager. Met elke graad lager bespaar je op je energierekening!
-
Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden. Doe dat al vanaf een uur voordat je gaat slapen, want je huis koelt niet direct af. Let op: Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18, anders duurt het de volgende dag te lang voor je huis is opgewarmd.
Kleine aanpassingen in huis: je mag meer doen dan je denkt
Wist je dat je als huurder best veel kleine dingen in je huis mag aanpassen, zonder dat je toestemming nodig hebt van je verhuurder?
Dat zit zo: alles wat vastzit aan de woning of in de woning aanwezig is wanneer je er intrekt, is eigendom van de verhuurder. Je mag dit wel aanpassen, maar je moet het wel weer terugzetten als je ergens anders gaat wonen. Gooi dus niets van de verhuurder weg, maar bewaar het tot je gaat verhuizen.
Voorbeelden kleine aanpassingen
- Bespaar tijdens het douchen: vervang je douchekop door een waterbesparende douchekop. Zo ontdek je of het nodig is!
- Plak radiatorfolie om te voorkomen dat de warmte 'weglekt'.
- Maak naden en kieren dicht zodat er minder tocht in huis komt en je huis beter warm blijft. Dit doe je door bijvoorbeeld tochtstrips te plakken.
- Doe je gloei- en hallogeenlampen de deur uit en vervang ze door LED-lampen. Oude lampen kan je wel weggooien. Lever ze gescheiden in bij een bouwmarkt of supermarkt.
- Haal je radiatorombouw weg (en stof meteen je radiator af!) zodat de warmte niet meer tegengehouden wordt.
- Plaats een radiatorventilator, zodat de de warmte de kamer in wordt geblazen en die sneller warm aanvoelt.
Wie betaalt de kosten?
Deze kleine aanpassingen betaal je in principe zelf, maar soms kun je voor deze kleine maatregelen wel subsidie krijgen van je gemeente. Je kunt op de Energiesubsidiewijzer vinden of jouw gemeente dit aanbiedt.
In sommige gemeenten zijn ook 'energiefixers' die bij je langskomen om deze aanpassingen te doen. Zowel de bespaarmiddelen als de hulp is dan gratis. Kijk op de website van je gemeente of dit ook aangeboden wordt in jouw gemeente en wat de voorwaarden zijn.
Grotere maatregelen om je huurhuis te verduurzamen
Verliest jouw huis nog veel warmte, bijvoorbeeld door het dak, muren of door ramen van enkel- of dubbelglas? Jouw verhuurder is verantwoordelijk voor het energiezuiniger maken van je woning. Die moet het dus regelen. Jij kunt je verhuurder wel aansporen: op de website van de Woonbond vind je tips over hoe je dit doet. Hier vind je ook een voorbeeldbrief om naar je verhuurder te sturen en lees je wat je moet doen als je verzoek afgewezen wordt.
Als je goed contact hebt met je verhuurder, kun je ook samen kijken welke maatregelen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld door samen de Verbetercheck in te vullen.
Belangrijk om te weten: 70% van de huurders in de woonruimte (dat kan een complex zijn, of een enkel huis waar meerdere mensen huren) moet akkoord gaan met de verduurzamingsmaatregelen voordat die doorgevoerd mogen worden. Dit geldt alleen als het voorstel redelijk is, anders kunnen de 30% huurders die het oneens zijn alsnog naar de rechter om dit voorstel te laten beoordelen of afwijzen.
Mogelijke grotere maatregelen:
-
01
Isoleren of bestaande isolatie verbeteren. Met betere isolatie heb je veel minder gas nodig om je huis comfortabel warm te krijgen. Denk aan:
- Het enkel- of dubbelglas vervangen door glas dat beter isoleert: HR++ glas, triple glas of vacuümglas
- Vloerisolatie
- Dakisolatie
- Spouwmuurisolatie
-
02
Je verhuurder kan een warmtepomp (hybride of volledig elektrisch) nemen, om gas te besparen of zelfs volledig van het gas af te gaan.
-
03
Je verhuurder kan zonnepanelen op het dak plaatsen, zodat je je eigen zonnestroom kunt opwekken en daarmee geen (of minder) elektriciteit hoeft te gebruiken.
Wie betaalt de grote maatregelen?
Als jouw verhuurder besluit te gaan verduurzamen, moet die de kosten van grotere verduurzamingsmaatregelen betalen. Daar zijn goede redenen voor. Want als je verhuurder het huis energiezuiniger maakt:
- stijgen de verkoopmogelijkheden en de verkoopwaarde van de woning.
- verbetert de kwaliteit van de woning en is de verhuurder er minder tijd aan kwijt (er zijn bijvoorbeeld minder vochtproblemen om op te lossen).
- gaat de energierekening waarschijnlijk omlaag, waardoor de kans groter is dat jij je huur (op tijd) kan betalen.
- is dit voor de verhuurder een mooie kans om bij te dragen aan de energietransitie.
Het kan dat je verhuurder na de verduurzaming de huurprijs wil verhogen om de gemaakte kosten terug te verdienen. Maar die huurverhoging mag nooit hoger zijn dan wat jij op je energierekening gaat besparen. Je gaat er dus nooit op achteruit, alleen op vooruit!
Subsidies voor je verhuurder
Je kunt je verhuurder wijzen op subsidiemogelijkheden. Huur jij bij een woningcorporatie? Stuur je verhuurder dan door naar de website van Aedes. Huur je bij een particuliere verhuurder? Stuur je verhuurder dan door naar de website van VastgoedBelang.
Verhuurder niet akkoord? Maak gebruik van het initiatiefrecht
Wil je verhuurder niet verduurzamen? Dan kan je gebruik maken van het initiatiefrecht. Dat doe je als volgt:
- Je stelt een woningverbetering voor en een redelijke huurverhoging.
- Daarnaast vraag je twee of drie offertes op voor de verduurzamingsmaatregel(en).
- Dit leg je voor bij je verhuurder. Zonder goed tegenargument mag je verhuurder niet weigeren. Een goed tegenargument is bijvoorbeeld dat er al plannen liggen voor verduurzaming.
Soms ontvang je geen offerte van een bedrijf, omdat je een huurder bent. Als dat gebeurt, neem dan contact op met het huurteam. Hebben je buren dezelfde verhuurder? Kijk of je misschien samen gebruik kan maken van het initiatiefrecht.
Zelf je huurhuis verduurzamen
Wil jij niet wachten tot je verhuurder aan de slag gaat? Of steek je graag de handen uit de mouwen? Dan kan je misschien zelf (of samen met je verhuurder) je dak, vloer of buitenmuur isoleren!
Voordat je aan de slag gaat, heb je goedkeuring van je verhuurder nodig. Deze verbeteringen vallen namelijk onder de zogenoemde ‘Zelf aangebrachte voorzieningen’. Dat zijn aanpassingen aan de woning die niet zomaar kunnen worden teruggedraaid. Als je verhuurder instemt, moet je goede afspraken maken over aansprakelijkheid bij schade of ongelukken. Ook kan je verhuurder na het aanbrengen van duurzame maatregelen een huurverhoging doorvoeren. Die huurverhoging mag niet hoger zijn dan wat jij op de energierekening gaat besparen.
Hulp van instanties
Kom je er met je verhuurder niet uit? Vraag een professional om hulp. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij:
-
De Woonbond. Heb je problemen met je verhuurder? Misschien kun je dan contact opnemen met de Woonbond. De Woonbond zet zich in voor huurders en huurwoningzoekenden en kan jou helpen met het gesprek met je verhuurder. Ook hebben ze voorbeeldbrieven die je kunt sturen.
-
Het Juridisch Loket. Ook als huurder heb je rechten. Kom je er met je verhuurder niet uit? Neem dan contact op met het Juridisch Loket voor vragen en tips over jouw rechten.
-
Het huurteam. Sommige gemeenten hebben een huurteam. Zij helpen je bij problemen met je woning, huurprijs of huisbaas. Ook voor vragen over energiebesparing, te hoge servicekosten of onderhoudsgebreken kan je contact met hen opnemen. Zoek op internet op ‘huurteam’ en jouw gemeente: de meeste huurteams hebben een website waarop je contactgegevens kan vinden.
Veelgestelde vragen over verduurzamen voor huurders
Staat je vraag hier niet bij? Kijk dan eens op de website van de Woonbond. Daar vind je veel artikelen over verschillende situaties voor huurders.
Meer tips om als huurder direct te besparen op je energierekening

Als huurder kun je veel kleine dingen doen waarmee je direct op je energierekening gaat besparen. Hieronder staat per ruimte wat je kunt doen. Wat helpt bijvoorbeeld in de badkamer? En hoe kun je energie besparen in de keuken?
Anderen keken ook naar
Hulp bij energie besparen
Wil je energie besparen, maar weet je niet hoe? Of wil je persoonlijk advies? Dan kun je meerdere dingen doen: vraag het een energiecoach, neem contact...
Naden en kieren dicht
Door de brievenbus, langs het kruipluik of ‘gewoon’ onder de deur door: tocht kan overal vandaan komen. Het zorgt voor kou en onnodig energieverbruik....
Zonnepanelen op een huurhuis
Woon je in een huurhuis en wil je graag zonnepanelen op je dak? Je kunt ze zelf laten leggen of je verhuurder vragen om dat te doen. Waar moet je op letten...