Praktisch over duurzaam

Halogeen gaat gloeilamp achterna

23 mei 2017

Na de gloeilamp wordt ook de halogeenlamp uit de winkel verbannen. Vanaf september 2018 geldt een halogeenverbod. Je kunt je oude lampen beter direct vervangen.  Ledlampen verbruiken 75% minder stroom dan halogeenlampen en zijn daardoor beter voor het milieu en voordeliger. Met behulp van de keuzehulp vind je met gemak de juiste ledlamp.

In Nederlandse huizen branden nog zo’n 100 miljoen halogeenlampen, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal uit 2016. De helft hiervan hangt op plekken waar lampen het meeste branden, zoals de woonkamer en de keuken. Er zijn gemiddeld 13 halogeenlampen in een woning. Vervanging van al deze lampen door led bespaart bijna 15 euro per jaar aan stroom.

Vind de juiste lamp in 5 stappen

Toolkit ledlamp stap 1 pak de oude lamp.png

Tegenwoordig zijn er veel soorten ledlampen in de winkel te koop. Het vinden van de juiste ledlamp om je halogeenlamp te vervangen is meestal ingewikkelder dan het vervangen van de ouderwetse gloeilamp. Om miskopen te voorkomen heeft Milieu Centraal een keuzehulp gemaakt. 

Nu vervangen 

Milieu Centraal adviseert om direct je halogeenlampen te vervangen, en niet te wachten totdat ze stuk zijn. Begin met de lampen in de woonkamer en de keuken, die branden de meeste uren. Ook als je nog gloeilampen hebt kun je die meteen vervangen. Het is een misverstand om te denken dat ledlampen duur zijn. Zoals je in het plaatje hieronder kunt aflezen is een ledlamp uiteindelijk voordeliger. De hoge aankoopprijs verdien je terug op je stroomkosten. Ledlampen zijn 75% zuiniger dan halogeenlampen en 80% zuiniger dan gloeilampen. Bovendien gaan ledlampen veel langer mee, gemiddeld 25 jaar.  

Led is goedkoper dan je denkt - infographic mei 2017.png

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.