In welke bak hoort de mondkap?

Een mondkapje met kleurig patroon. Mondkapjes gooi je weg bij het restafval.

Afvalscheidingswijzer

Wat mag in welke afvalbak? Met de afvalscheidingswijzer zit je altijd goed. Vind de juiste afvalbak
Vanaf 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Mondkapjes, handschoenen en andere beschermingsmiddelen tegen corona kun je na gebruik gewoon bij het restafval weggooien. Dat geldt voor wegwerp- en zelfgemaakte mondkapjes.

Is je wasbare mondkapje versleten of heb je een wegwerpexemplaar? Gooi het weg bij het restafval. Dit geldt ook voor andere middelen, zoals gebruikte tissues, hygiënedoekjes en alle wegwerphandschoenen, of ze nu van plastic, latex, vinyl of een ander materiaal gemaakt zijn: ook wegwerphandschoenen gooi je weg bij het restafval.

Minder afval

Een wasbaar mondkapje is - wat betreft materiaalgebruik - beter voor het milieu dan een wegwerpmondkapje. De eenmalige mondkapjes moeten na één keer gebruiken worden weggegooid en zorgen voor meer afval. Een niet-medisch mondkapje kun je ook zelf maken, bijvoorbeeld van restanten stof, of oude kleren die je toch al had liggen.

Wasbaar of wegwerp?

Het wassen van de stoffen mondkapjes zorgt wel voor milieubelasting. Deze moeten voor hergebruik worden gewassen op 60 graden. Of je vanuit milieuoogpunt beter een wasbaar of een wegwerpmondkapje kunt gebruiken, is dan ook niet bekend. Stoffen mondkapjes kunnen gewoon met ander wasgoed mee in een 60-gradenwas. Gebruik hierbij geen wasverzachter.

Meer weten over wanneer je mondkapjes nodig hebt, hoe je ze zelf maakt en hoe je ze goed gebruikt? Kijk op de site van de overheid voor meer informatie.