Waarderen wat ertoe doet

Deze crisis kent veel gezichten. Dat van ziekenhuizen en tehuizen waar mensen vechten voor hun leven en zorgmedewerkers tot het uiterste gaan om ze te redden. Dat van mensen die dag en nacht werken om ons te voorzien van voedsel en de levering van online bestellingen. En de groep waar ik bij hoor: de groep die thuiszit zodat de pandemie onder controle blijft.

Week 8 van de coronamaatregelen gaat nu in, en we beginnen na te denken hoe we ons leven weer een beetje kunnen oppakken. Maar waren afgelopen weken wel zo slecht?

Zo’n crisis laat je zien wat ertoe doet, wat echt belangrijk is en wat je echt mist. Mij geeft het invulling aan het woord ‘waarderen’. Je waardeert je gezondheid en ziet dat het niet vanzelfsprekend is. Je merkt hoe belangrijk je familie is en wat het met je doet als je geliefden niet ziet. Je krijgt een ander kijk op vitale beroepen want waarderen wij voldoende de mensen die voor ons zorgen en die onze kinderen lesgeven?

Ik word blij van dingen waar je thuis van kunt genieten. Dat je lievelingsrestaurant voor je kookt of een avondje thuisbioscoop met een feelgood film. Je hebt geen vakantie ver weg nodig met de zon in je eigen tuin. De elektrische auto staat al weken ongebruikt voor de deur, en er is rust zonder het razende geluid van de A4 in de verte.

Heb je de beelden gezien van wilde dieren die meer ruimte krijgen? Zo te zien heeft de natuur een adempauze gekregen doordat wij naar adem happen.
Ik vraag me af of de crisis, met al zijn intens verdriet, ons laat reflecteren op de dingen die er echt toe doen? Het is een kans om na te denken over onze levensstijl en hoe die gezonder en duurzamer kan. Een toekomst met meer waardering voor gezondheid, voedsel en natuur en hoe we omgaan met onze eigen mobiliteit. We hebben nu de kans om zaken anders aan te pakken.
Kortom bewuster zijn van onze keuzes.