Belasting op gas weer een stapje hoger

Een hand draait aan een thermostaatknop. In elke ruimte moet je de temperatuur kunnen regelen.
Op 1 januari 2022 gaan de energiebelastingen op gas 2 cent per kuub omhoog, die voor stroom dalen een fractie. De teruggave van energiebelasting blijft met 560 euro per jaar vrijwel gelijk. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde Rijksbegroting. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft berekend dat een huishouden met een gemiddeld gas- en stroomverbruik ongeveer de helft van de betaalde energiebelasting terugkrijgt.

Sinds het Klimaatakkoord in 2019 zijn de energiebelastingen op aardgas gestegen van 41,8 cent naar 54,4 cent per kubieke meter, een toename van bijna 13 cent. “Het doel van hogere belastingen op gas is het stimuleren van betere isolatie van woningen en de overstap naar elektrische warmtepompen”, licht Suzanne Hoogers van Milieu Centraal toe.

Hoge energieprijzen

Op dit moment stijgen de energieprijzen. Volgens cijfers van het CBS is de gemiddelde gasprijs van januari 2021 tot augustus 2021 gestegen van 79 cent naar 88 cent per kuub. Hoogers: “Het energiezuinig maken van je eigen huis is dus steeds interessanter voor elke Nederlandse woningbezitter. Dat is ook beter voor het klimaat. In een goed geïsoleerde woning verbruik je veel minder gas dan in matig of slecht geïsoleerde woning. Het verbruik kan wel 1000 tot 2000 kubieke meter gas per jaar schelen, afhankelijk van je huidige isolatie, welke maatregelen je neemt en wat voor woning je hebt.”

Zelf checken

De belasting op energie bestaat uit drie delen: de energiebelasting, de ODE (opslag duurzame energie) en de teruggave energiebelasting. Met een rekentool van Milieu Centraal check je snel wat je in 2022 aan energiebelastingen gaat betalen, en wordt dit vergeleken met wat je in dit jaar betaalt.

Noot voor de redactie:

De rekenhulp Energiebelasting 2022 is hier te bekijken

Voor meer informatie
Woordvoerder Suzanne Hoogers, tel. 06 – 811 662 14
e-mail: [email protected]