Beter gebruik bestrijdingsmiddelen

42 procent van de mensen gebruikt chemische bestrijdingsmiddelen voor het bestrijden van ongedierte in en om hun huis. Terwijl bestrijden in de meeste gevallen op een milieuvriendelijke manier kan. Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Milieu Centraal. 64 procent van deze mensen denkt dat het gebruik van die middelen schadelijk kan zijn voor het milieu. Onkruid verwijderen mensen vaker met de hand, al gebruikt bijna 1 op de 5 mensen toch nog chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid.

Het onjuist gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan schadelijk zijn voor je eigen gezondheid, die van kinderen, huisdieren en belangrijke insecten in je omgeving. Om consumenten goed te informeren lanceren retailers en brancheorganisaties samen met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vandaag de campagne ‘Beter gebruik van bestrijdingsmiddelen’.

Het doel van de campagne is dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk wordt beperkt. Het voorkomen van plaagdieren, schimmel of groene aanslag is effectiever dan het probleem eerst te laten ontstaan en dan pas te bestrijden, bijvoorbeeld met chemische middelen. Ook is dit beter voor mens, dier en milieu. Online en in winkels worden mensen die een bestrijdingsmiddel kopen geïnformeerd over de beste oplossing tegen ongedierte, groene aanslag en schimmels. ,,Dit is een uitstekend initiatief waar ik volledig achter sta'', zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW). ,,Een schimmel, mierenplaag of groene aanslag kun je beter voorkomen dan verwijderen. Voorkomen is beter voor mens, dier en milieu! Gebruik alternatieven, en als je toch bestrijdingsmiddelen toepast, denk daar dan goed over na en kies voor een toegelaten middel.''

De campagne wijst consumenten die een bestrijdingsmiddel kopen op de beste oplossing tegen ongedierte, groene aanslag en schimmels. De campagnepagina beterbestrijden.nl geeft tips over: hoe je overlast voorkomt, hoe je bestrijdt met hand en natuurlijke vijand en hoe je chemische bestrijdingsmiddelen op een veilige manier inzet. Er is niet voor niets gekozen voor een lieveheersbeestje als symbool voor de campagne, dat smult namelijk van bladluizen. Als een natuurlijke vijand je helpt, heb je geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig.

Meer informatie over Beter gebruik van bestrijdingsmiddelen vind je op beterbestrijden.nl.

Noot voor de redactie:

Toolkit

Op beterbestrijden.nl is een toolkit beschikbaar voor winkels die mee willen doen. Dit kan op het moment van de mogelijke aankoop van de producten in de winkel of online. Op welke wijze dat gebeurt, is afhankelijk van ruimte, grootte en type point of sale. Dit zal dus per winkel en type product verschillen. In de toolkit zijn onder andere advertentiebanners, posters, flyers, infographics en video’s beschikbaar.

Infographic Beter gebruik van bestrijdingsmiddelen

De infographic Beter gebruik van bestrijdingsmiddelen legt uit hoe je overlast voorkomt, hoe je bestrijdt met hand en natuurlijke vijand en hoe je chemische bestrijdingsmiddelen op een veilige manier kan inzetten. 

Download de infographic (.png)

Voor meer informatie:

Woordvoerder Sanne Janssen, tel. 06 – 1291 3730
e-mail: [email protected]

Over Milieu Centraal

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag ruim 15.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites.

Partners

Logo Raad Nederlandse Detailhandel
Logo Centraal Bureau Drogisterijbedrijven
Logo Vereniging van Winkelketens in de Doe Het Zelf Branche
Logo CBL Centraal bureau levensmiddelenhandel
Logo Tuinbranche Nederland
Logo Brancheorganisatie Dibevo
Logo thuiswinkel.org