Thuisbatterij nog geen aanrader

Eigenaren van zonnepanelen gaan steeds vaker op zoek naar opties om hun zonnestroom op te slaan in een thuisbatterij. Zij hopen daarmee minder last te hebben van de afbouw van de salderingsregeling. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is dit voor huishoudens niet goedkoper en ook niet milieuvriendelijker. Er zijn betere manieren om slim om te gaan met zonnestroom.

Een huishouden met zonnepanelen gebruikt gemiddeld 30 procent van de opgewekte zonnestroom meteen zelf, en levert 70 procent aan het net. Een thuisbatterij zorgt ervoor dat mensen meer zonnestroom zelf kunnen verbruiken. Daardoor hoeven zij minder stroom te kopen. Dit is vooral van belang als de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd. Voor een steeds toenemend deel van de stroom die een huishouden met zonnepanelen aan het net levert, krijgt zij dan een lagere vergoeding. Maar de aanschafkosten van de thuisbatterij zijn zo hoog, dat die kosten waarschijnlijk niet terug te verdienen zijn met de besparing op de stroomrekening.

Zonnestroom zelf benutten

Eigenaren van zonnepanelen kunnen beter andere maatregelen dan de thuisbatterij nemen om de zonnestroom van de panelen goed te benutten. Met het aanzetten van apparaten als vaatwasser en wasmachine op het moment dat de zonnepanelen stroom leveren, gaat de zelfconsumptie van zonnestroom van 30 naar 35 procent. De elektrische auto is de meest effectieve manier om zelf stroom op te slaan. Mariken Stolk, expert Duurzame energie van Milieu Centraal: 'Het verbruik van je eigen zonnestroom kan omhoog van ongeveer 30 naar ongeveer 60 procent, als je je elektrische auto er thuis mee oplaadt. En het levert geen extra milieubelasting op, omdat hiervoor geen extra batterij nodig is maar een bestaande batterij wordt ingezet. Het aantal elektrische auto’s zal de komende jaren flink toenemen.'

Thuisbatterij voor opslag niet meest milieuvriendelijke oplossing

'Nu het aantal zonnepanelen flink stijgt, is het logisch dat er wordt gezocht naar mogelijkheden om energie op te slaan en piekbelasting van het net te voorkomen', aldus Stolk. 'Maar de thuisbatterij, nu gemaakt van metalen als lithium, koper en nikkel, is niet de meest milieuvriendelijke oplossing. Het maken van een thuisbatterij vraagt energie en kritische grondstoffen. Dat belast het milieu. Het is efficiënter om de opslag van zonnestroom grootschaliger te organiseren, bijvoorbeeld op wijkniveau. Eén grote batterij heeft in de regel minder milieubelasting dan een heleboel kleine die eenzelfde totaal vermogen hebben.'

Minder overbelasting stroomnet

In wijken met veel zonnepanelen en oude elektriciteitskabels, raakt het net soms voor korte tijd overbelast. Dit is voor huishoudens met zonnepanelen op dit moment geen groot probleem, omdat het over het hele jaar gezien maar voor een korte tijd is. Door zonnestroom thuis op te slaan, wordt er minder stroom op het net gezet. Daarom helpen thuisbatterijen overbelasting en stroomfiles voorkomen. Maar het effect is beperkt. Deels omdat huishoudens via hun zonnepanelen en stroomverbruik nu nog geen grote bijdrage leveren aan de overbelasting. En deels omdat een thuisbatterij te klein is om op een zomerdag alle zonnestroom op te slaan, de rest gaat alsnog richting het net.

Einde persbericht

Voor meer informatie:
Woordvoerder Mariken Stolk, tel. 06 – 811 662 14
e-mail: [email protected]