Treinvakantie met je huisdier
Let op: de informatie op deze pagina geldt voor gewone gezelschapsdieren die geen overlast veroorzaken. Voor hulpdieren gelden andere, soepelere regels. Gevaarlijke honden en agressieve rassen, zoals pitbulls en rottweilers, mogen nergens mee in de trein. Check ruim voor vertrek de informatie van de spoorwegmaatschappijen waar je mee reist en raadpleeg altijd je dierenarts. Voor meer informatie kun je terecht bij het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren.
10 tips voor treinreizen met je huisdier
-
01
Neem je je hond of kat mee op reis in de Europese Unie, dan is een dierenpaspoort verplicht. Ook moet het dier ingeënt zijn tegen hondsdolheid en gechipt zijn. Enkele landen vereisen ook een wormenbehandeling. Sinds Brexit is er voor een reis naar Groot-Brittannië ook een recente gezondheidsverklaring van de dierenarts nodig.
-
02
In de meeste treinen is het geen probleem om je hond mee te nemen, zie onder voor de info per land. Vaak is dat gratis, soms moet je een bescheiden bedrag betalen. In nachttreinen zijn honden meestal alleen toegestaan als je een privécoupé boekt en op veerboten is er vaak (een beperkt aantal) diervriendelijke hutten.
-
03
Veel honden reizen graag per trein, maar er zijn uitzonderingen. Probeer eerst eens een kort ritje, voordat je je viervoeter meeneemt op een urenlange treinreis. Als je hond niet in een reismand meegaat, dan moet hij aangelijnd blijven. Katten vinden reizen meestal maar niks en moeten sowieso vervoerd worden in een reismand.
-
04
Jonge honden hebben vaak last van reisziekte, zowel in de auto als de trein. De meeste groeien er overheen als ze volwassen worden, door gewenning of met training, maar dat geldt niet voor alle honden. Raadpleeg in dat geval je dierenarts voor medicatie.
-
05
Op lange treinreizen is het essentieel dat de hond om de twee tot vier uur uitgelaten kan worden om zijn behoefte te doen. Breek de reis op in etappes of, als dat niet kan, print dan voor vertrek de dienstregeling met aankomst- én vertrektijden uit, zodat je weet waar de trein langer dan een paar minuten stopt.
-
06
Laat je hond voor vertrek uitgebreid uit en laat hem liefst ook lekker rennen, dan is de kans groot dat je pluizige vriend tijdens de treinreis rustig blijft. Neem eten en drinken mee, maar geef je hond niet te veel om ongelukjes te voorkomen.
-
07
In veel landen mogen honden geen zitplaats in nemen. Hij ligt dus aan je voeten of zit op schoot. Mag het wel? Neem dan een kleedje mee, zodat de stoel niet onder het zand of hondenharen komt te zitten. Wel zo prettig voor je medereizigers.
-
08
Maak het je viervoeter zo comfortabel en vertrouwd mogelijk; neem een dekentje met zijn eigen geur mee, (niet-piepende) speeltjes en snoepjes, plus tissues en poepzakjes voor als er toch een ongelukje gebeurt.
-
09
In- en uitstappen met een zware reismand of een beweeglijke hond kan wat langer duren. Zorg ervoor dat je ruim op tijd op het perron bent en ook op de eindbestemming op tijd klaarstaat. En houd er qua bagage rekening mee dat het nodig kan zijn dat je je hond optilt.
-
10
Bij een treinreis heb je niet alleen rekening te houden met de landen waar je vertrekt en aankomt, maar ook alle landen waar je doorheen reist. Binnen de EU zijn de regels redelijk uniform, maar Europese landen die niet tot de EU behoren, hebben elk hun eigen regels. Bereid je daarom ruim van tevoren voor.
Treinreizen met je huisdier: de regels per land
Anderen keken ook naar
Reizen per trein door Europa
Reizen per trein is avontuurlijk en ontspannend. Je kunt lekker een boek lezen, tijdens de reis je benen strekken en rondlopen of naar buiten kijken. Vind tips voor de treinvakantie.
Gezinsvakantie met de trein
Reizen per trein typisch iets wat je doet als jongere met een rugzak of met z’n tweeën op stedentrip? Fout! Juist voor gezinnen en groepen is een treinreis...
Backpacken met de trein
Wil je een paar dagen, weken of zelfs maanden backpacken door Europa, dan kom je al snel uit bij Interrail. Ooit was de pas voor onbeperkte spoorpret voor...