Hybride warmtepomp

Kind Windmolentje
Onafhankelijk advies Klaar voor een warmtepomp? Check hoeveel gas je bespaart met een hybride warmtepomp. En ontdek wat het je kost en welke andere maatregelen slim zijn. Krijg advies op maat voor jouw huis.
Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Hij werkt samen met je cv-ketel en gebruikt stroom in plaats van gas. Hierdoor kun je ongeveer 60 procent minder aardgas verbruiken voor de verwarming van je huis. Nog 2 voordelen: je kunt subsidie krijgen voor de warmtepomp én je energierekening gaat omlaag!

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt gebruik van energie uit de buitenlucht. Het is daarom een energiezuinig apparaat. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten te koud is, of als het te lang duurt voor het huis warm wordt. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken.

Je kunt de warmtepomp aansluiten op de cv-ketel die je nu hebt, of tegelijk met een nieuwe ketel laten installeren. Het is een goede tussenstap naar een huis zónder aardgas. 

Andere soorten warmtepomp zijn: een volledig elektrische warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp.

Hybride warmtepomp binnen. Hybride warmtepomp vermindert aardgas verbruik.
Binnen: links de warmtepomp, rechts cv-ketel
Hybride warmtepomp buiten. Hybride warmtepomp vermindert aardgas verbruik.
Buiten: een unit met ventilator

Hybride warmtepomp in jouw huis

01

Heb je een nieuwe cv-ketel nodig? Neem er dan een hybride warmtepomp bij, daarmee bespaar je meteen op gas. Is de warmtepomp niet direct leverbaar? Vraag de installateur om wel meteen de aansluiting voor te bereiden. Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp waarschijnlijk verplicht.

02

Ontbreekt er ergens nog isolatie, bijvoorbeeld alleen nog onder de vloer? Combineer de aankoop van de hybride warmtepomp dan met die isolatiemaatregel. Je krijgt dan niet alleen subsidie voor de warmtepomp, maar ook het hogere bedrag voor de isolatie. Lees meer over de isolatiesubsidie.

03

Heb je of koop je een hybride warmtepomp en ontbreekt er nog veel isolatie? Ga dan ook isoleren. Je haalt meer uit je hybride warmtepomp als er overal in huis isolatie zit: in dak, buitenmuren en vloer, en in de ramen ten minste dubbel glas. 

04

Is de cv-ketel 12 jaar of ouder? Denk nu alvast na over de volgende cv-ketel mét hybride warmtepomp. Check hoe het met de isolatie zit. Mist er nog ergens isolatie? Ga daar alvast mee aan de slag en bespaar meteen gas. En zoek intussen uit welk type hybride warmtepomp je zou willen en welke aanbieders er zijn.

05

Is je cv-ketel jonger dan 5 jaar? Overweeg om er een hybride warmtepomp bij te plaatsen. De cv-ketel kan waarschijnlijk nog wel 15 jaar mee, net als de hybride warmtepomp.

06

Is er voor jouw wijk een plan voor een warmtenet, en start de gemeente binnen 5 jaar met de aanleg? Dan gaat je wijk van het aardgas af. Een hybride  warmtepomp is dan een minder logische stap, want hij kan maar een paar jaar dienst doen.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kost zo'n € 5.000 (warmtepomp met vermogen van 5 kW). Dat is inclusief btw en plaatsen. De subsidie gaat hier nog van af. Met een nieuwe cv-ketel erbij kost een hybride warmtepomp zo'n € 7.000.

Apparaat Prijs
Hybride warmtepomp 5 kW zonder nieuwe cv-ketel € 5.000
Hybride warmtepomp 5 kW met nieuwe cv-ketel € 7.000
Subsidie warmtepomp 5 kW € 2.250 tot 2.700

Uitleg

Welke subsidies en leningen zijn er?

 • Er is een aantrekkelijke subsidie voor hybride warmtepompen. Lees meer over de voorwaarden en hoe je subsidie kunt aanvragen op Subsidie warmtepompen.
 • Als je binnen een jaar een warmtepomp neemt én een deel van je huis laat isoleren (buitenmuren, dak, vloer of ramen), kun je ook subsidie krijgen voor de isolatie. Lees meer op Subsidie voor isolatie.
 • Geen of weinig spaargeld? Je kan geld lenen voor een warmtepomp of isolatie. Bijvoorbeeld via je hypotheek of een gunstige lening. Informatie vind je op Hoe betaal je energiemaatregelen? 
 • Prijs en subsidie voor een hybride warmtepomp van 5 kW.
 • De prijs is inclusief btw en het plaatsen.
 • In de meeste woningen is een hybride warmtepomp van 5 kW voldoende.
 • De subsidie gaat nog van de prijs af.
 • Het getoonde subsidiebedrag is voor een warmtepomp die je in 2022 laat plaatsen. Het lage bedrag is voor een warmtepomp zonder goed energielabel, het hoge bedrag voor een warmtepomp met energielabel A++.
Goed voor het klimaat! Met een hybride warmtepomp daalt je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water met zo’n 25 procent

Wat bespaar je met een hybride warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp bespaar je in een matig geïsoleerde hoekwoning ongeveer € 350 per jaar op je energierekening. Je vervangt een deel van je gasverbruik door stroom, maar bent toch goedkoper uit. En ook je CO2-uitstoot gaat omlaag, zeker nu de stroom in Nederland steeds groener wordt.

We zetten het energieverbruik van een hr-ketel en een ketel + hybride warmtepomp naast

Apparaat voor verwarming Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water Energiekosten per jaar Je bespaart elk jaar
hr-ketel 1.450 m3 gas € 1.450 -
hybride warmtepomp met hr-ketel 750 m3 gas + 1.600 kWh per jaar € 1.100 € 350

Bij de besparing op de energiekosten gaat Milieu Centraal uit van een energieprijs over de langere termijn van 1 euro/m3 gas en 22 cent/kWh De huidige energieprijzen zijn voor veel mensen een stuk hoger. Bij een gasprijs van 1,74 euro en stroomprijs van 40 cent (CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022) is de besparing op de korte termijn groter.

Berekend voor een gemiddelde hoekwoning met 3 personen en een warmtepomp met een vermogen van 5 kW. Als de temperatuur onder de 4 graden daalt, schakelt in dit voorbeeld de warmtepomp uit en de cv-ketel aan.

Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar) gaat Milieu Centraal uit van de volgende energieprijzen:
- 1 euro voor een kuub (m3) gas
- 22 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom
Dit zijn de energieprijzen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2030 verwacht. Je leest hierover meer op Energieprijzen voor besparingen.

Er zijn op dit moment grote verschillen tussen de energieprijzen die consumenten betalen. Jouw huidige gas- en stroomprijs kan dus een stuk hoger zijn dan waarmee Milieu Centraal voor de lange termijn rekent. Bij een hogere energieprijs is de besparing in dat jaar uiteraard ook hoger.

Vanaf 2026 mogelijk verplicht

Misschien heb je er al over gehoord: de regering wil dat we onze huizen duurzamer gaan verwarmen. Daarom hebben ze voorgesteld om de hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht te stellen. De verplichting geldt op het moment dat je de cv-ketel vervangt door een nieuwe cv-ketel: daar moet dan een hybride warmtepomp bij geplaatst worden. 

In plaats van een cv-ketel met hybride warmtepomp, mag je ook kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp. Dat is een slimme keuze als je huis goed geïsoleerd is. Zonder goede isolatie kan je beter geen volledig elektrische warmtepomp nemen. Komt er de komende jaren een warmtenet in jouw straat? Dan kan je daarop aangesloten worden.

Let op: het voorstel moet nog in de Tweede Kamer besproken worden. Het kan dus nog veranderen.

Advies voor jouw huis Hybride warmtepomp in jouw huis? Vul de vragen in en ontdek hoeveel je in jouw huis kunt besparen met een hybride warmtepomp. Doe de warmtepompcheck

Video: Paul over zijn hybride warmtepomp

Paul wilde zijn huis uit 1929 verduurzamen. Hij koos voor een hybride warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Zo verbruikt hij minder aardgas bij het verwarmen van zijn woning en houdt hij zijn energierekening laag. 

Hoe ziet een hybride warmtepomp eruit?

In huis komt in de buurt van de cv-ketel een klein kastje (30-30-60 cm) met een warmtewisselaar te hangen. Buiten komt een apparaat dat lijkt op een airco. Die kun je op allerlei plekken neerzetten, bijvoorbeeld tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt. Hoe dat werkt lees je op Warmtepompen. Daar vind je ook tips voor het neerzetten van de buitenunit.

Welke isolatie is slim?

Een hybride warmtepomp kan altijd. Maar je haalt er meer uit als je huis ten minste matig geïsoleerd is (er zit aan alle kanten iets van isolatie). De warmtepomp werkt dan zuiniger en de cv-ketel hoeft minder vaak bij te springen.

Matige isolatie is:

 • gewoon dubbel glas in de ramen
 • na-isolatie van de spouwmuur, of 5 tot 7 cm spouwmuurisolatie bij de bouw
 • 5 tot 7 cm vloerisolatie
 • 5 tot 7 cm dakisolatie

Betere isolatie is natuurlijk prima: ook dan heeft een hybride warmtepomp zin. Is je huis redelijk tot zeer goed geïsoleerd? Dan kun je ook een volledige warmtepomp nemen: daarmee kan de cv-ketel helemaal de deur uit.

Beter isolatie of hybride warmtepomp?

Wat te doen als je huis slecht geïsoleerd is? Je hebt bijvoorbeeld wel een dunne laag dakisolatie en dubbel glas, maar geen muurisolatie en vloerisolatie. Ga je dan eerst isoleren en daarna aan de hybride warmtepomp? Of andersom? Dat hangt ervan af.

Is je cv-ketel stuk en moet je nu een nieuwe kopen? Milieu Centraal adviseert dan om meteen een hybride warmtepomp te kopen. Maar pak daarnaast óók de isolatie aan. Hoe beter de isolatie, hoe meer je namelijk uit je warmtepomp haalt. In een slecht geïsoleerd huis moet de cv-ketel vaker bijspringen om je huis warm genoeg te krijgen. Ook werkt de warmtepomp dan minder zuinig. Je bespaart dan minder gas en verbruikt meer stroom. Een vergelijking: gemiddeld kan een warmtepomp ruim 60 procent gas besparen. In een slecht geïsoleerde woning is dat een stuk minder. Met goede isolatie en de juiste radiatoren kan de warmtepomp zelfs meer dan 70 procent van de warmte voor zijn rekening nemen.

Kan je huidige cv-ketel nog een tijdje mee? Milieu Centraal adviseert dan om te beginnen met isoleren. Pak als eerste de plekken zonder isolatie aan. Dat levert je meer CO2- en geldwinst op dan een warmtepomp. Daarna – of nog beter: tegelijkertijd – kan je natuurlijk ook die hybride warmtepomp nemen: je bespaart nog meer gas en het is nog beter voor het klimaat.

Heb je niet genoeg spaargeld? Kijk dan naar gunstige leningen voor energiebesparende maatregelen. Daarmee kun je toch de isolatie verbeteren én de hybride warmtepomp laten installeren.

Meld je aan! De Verwarmingstest Doe de test en ontdek hoe makkelijk jouw huis warm wordt met een hybride warmtepomp. Meld je alvast aan voor het nieuwe winterseizoen en ontvang als het koud genoeg is een e-mail met het startsein. Ja, ik doe mee!

Nieuwe of bestaande radiatoren?

Een hybride warmtepomp kan vaak met de bestaande radiatoren in huis. Maar als je radiatoren al wat ouder zijn, geven ze misschien te weinig warmte af. En als het lang duurt voordat de kamer opwarmt, zal de cv-ketel alsnog bijspringen. Je kan de warmte-afgifte van een radiator verbeteren met een radiator-ventilator. Of je vervangt een of meer radiatoren door modernere. Op Lage temperatuur verwarming lees je meer over radiatoren, en hoe je de warmte-afgifte kan verbeteren.

Waarom geven oudere radiatoren niet altijd genoeg warmte af? Dat heeft te maken met het volgende. Een warmtepomp verwarmt het water in je radiatoren tot 45 à 55 graden, een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 tot 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Om toch genoeg warmte af te geven, heeft de radiator dan een groter oppervlak nodig. Je kan een radiator met 1 of 2 platen vervangen door eentje met 2 of 3 platen en 'lamellen' (golvende platen) ertussen. Of door een hogere of bredere radiator.

Goed om te weten: in oudere huizen die zijn na-geïsoleerd, zijn de radiatoren soms al groot genoeg. Die zijn immers afgestemd op een huis zonder isolatie.

Radiator met lamellen en platen. Meer lamellen geven meer warmte.
Moderne radiator met 2 platen en lamellen aan één plaat

Wat als je huis niet warm wordt?

Wordt het niet echt lekker warm met de hybride warmtepomp? Of duurt het te lang voor je huis warm is? Dan geven je radiatoren te weinig warmte af en zal de cv-ketel automatisch vaker bijspringen. Wat kan je doen?

 • Kijk of je een of meer radiatoren een 'boost' kunt geven met een radiator-ventilator: dat is een simpel apparaatje dat je onderaan de radiator vastmaakt. Het zorgt ervoor dat de warmte zich sneller verspreidt. Hij kost een paar tientjes.
 • Andere oplossingen: je kan een extra radiator laten plaatsen. Of je vervangt één of meer radiatoren in de woonkamer en keuken door een radiator of convector met een groter vermogen. Er zijn ook speciale lagetemperatuur-radiatoren: die worden sneller warm en geven bij lage temperatuur meer warmte af dan een gewone radiator. Nieuwe radiatoren of convectoren in de woonkamer en keuken kosten bij elkaar zo’n € 2.500.

Lees meer over de voor- en nadelen van alle oplossingen op Lage temperatuur verwarming (ltv).

Hoe zit het met geluid?

De ventilator van de buitenunit van een hybride warmtepomp maakt geluid als hij draait. Dat is alleen als je de verwarming aan hebt, dus in de late herfst, winter en het vroege voorjaar. Dan heb je de ramen overdag meestal dicht en hoor je de ventilator sowieso minder goed. ’s Nachts zet je de thermostaat 1 of 2 graden lager, waardoor de warmtepomp minder vaak aanslaat (in elk geval niet als je net naar bed bent gegaan). Verder is het heel persoonlijk hoe mensen geluid ervaren en of ze er last van hebben. De meeste mensen vinden het geluid niet storend. Twijfel je of jij het geluid vervelend zal vinden? Ga eens luisteren bij iemand die een warmtepomp heeft en ontdek hoe jij het geluid ervaart.

Ook is het slim om na te denken over waar je de buitenunit neerzet. Lees de tips op de pagina Warmtepompen.

Vind een vakkundig bedrijf

Er zijn steeds meer bedrijven die hybride warmtepompen installeren. Via centraalregistertechniek.nl vind je een vakbekwame installateur bij jou in buurt.

Door de ontwikkelingen van de afgelopen tijd is de vraag naar warmtepompen in korte tijd enorm gestegen. Hierdoor zijn bij bedrijven in Nederland helaas wachtlijsten ontstaan van een paar maanden tot een jaar. Laat je daardoor niet ontmoedigen en zoek uit welk soort warmtepomp, merk en type bij je wensen past. Zo kun je gericht zoeken naar een aanbieder. Kan je niet direct terecht bij een bedrijf? Vraag dan of je op een wachtlijst kan komen, zodat je als eerste aan de beurt bent wanneer de achterstand is ingelopen. Aanbieders en branches zijn hard bezig om een inhaalslag te maken en beter aan de grote vraag te kunnen voldoen. Zo worden er extra installatiemonteurs opgeleid en komen er extra fabrieken waar warmtepompen worden gemaakt.

Checklist offerte warmtepomp Met deze handige checklist stel jij de juiste vragen aan het installatiebedrijf. Download de checklist

Vragen over hybride warmtepomp