Energieverbruik huishoudens daalt gestaag

Wat betaal jij in 2020?

Wil je weten wat jij in 2020 voor energie betaald? Bereken hoe veel je betaalt aan energiebelasting, de energie zelf en kosten voor netbeheer. Start de check
In de afgelopen jaren is het gemiddelde energieverbruik van huishoudens in Nederland elk jaar met zo’n 2 procent gedaald. Het gemiddelde gebruik van gas en elektriciteit nam tussen 2010 en 2018 met bijna 20 procent af. Dat komt vooral door betere isolatie, meer zonnepanelen en zuinigere hr-ketels en apparaten.

Minder gas voor verwarmen

De daling van het gasverbruik komt vooral omdat er minder gas wordt gebruikt voor verwarming. In de meeste huizen zit nu een zuinige hr-ketel. Steeds meer huizen zijn ook beter geïsoleerd, nieuwe woningen worden standaard met goede isolatie gebouwd. Dat kan flink schelen op je energierekening. Goede isolatie is ook de eerste stap als je aardgasvrij wilt wonen. Lees meer over de isolatie van je huis.

Zuinige apparaten en meer zonnepanelen

De daling van het elektriceitsverbruik komt doordat apparaten zuiniger zijn geworden, maar ook omdat er meer zonnepanelen zijn bijgekomen. In 2010 waren er nog maar 100.000 woningen met zonnepanelen. In 2018 waren dat er al 800.000. Dat komt neer op één op de tien woningen.