Nieuwe papierscheidingswijzer

Man komt aanlopen naar een afvalbak met groene deksel en één met blauw deksel, om zijn karton weg te gooien. Bepaald materiaal mag wel bij het papier en karton, ander materiaal moet bij restafval of plastic.
Nieuw papier wordt in Nederland al voor tweederde van oudpapier gemaakt. Dat scheelt veel bomen en maak je mogelijk door je papier goed gescheiden in te leveren. Samen met Papier Recycling Nederland (PRN) ontwikkelde Milieu Centraal een nieuwe papierscheidingswijzer waarmee je snel ziet wat er wel (schoon en droog papier) en niet (vies of nat of met veel plastic) bij het oudpapier mag.

In Nederland zijn we al best goed in het scheiden van oud papier en karton: driekwart van al het oud papier en karton leveren we al gescheiden in. Toch gaan waardevolle grondstoffen nog verloren door vocht, vet en etensresten dat met het oudpapier wordt weggegooid.

Afval scheiden is belangrijk, zo besparen we grondstoffen en helpen we het milieu. In een circulaire economie zien we afval als grondstof en kunnen we van gerecycled oud papier en karton nieuw papier en karton maken.

Vies, nat of met veel plastic hoort niet bij het oudpapier. Denk bijvoorbeeld aan een vieze, vette pizzadoos. Maar het kleine kunststof venster van de vensterenvelop of de kruimels uit de pizzadiepvriesdoos, die zijn niet erg. Kleine vervuiling verstoort het recyclingproces niet.

Infographic die laat zien wat wel en niet in de papierbak mag. Kartonnen dozen, kranten en folders, schone pizzadozen, vensterenveloppen en eierdozen mogen wel in de papierbak. Papieren broodzakken met plastic, vieze pizzadozen, bubbeltjesenveloppen en drankkartonnen niet.
Papierscheidingswijzer - klik op het vergrootglas voor zoom

Welk afval waar?

Afvalscheidingswijzer Waar hoort een pizzadoos of een vensterenvelop? Vind de juiste bak Naar de wijzer