Tuinvergroeners krijgen vaker subsidie

Door in de Groene Subsidiewijzer te zoeken op de naam van je gemeente krijg je een actueel overzicht van de beschikbare subsidies voor bijvoorbeeld het aanleggen van een groen dak, het afkoppelen van een regenpijp of het vervangen van tegels door planten. Ook de voorwaarden voor zo’n subsidie zijn te vinden op de site. Je kunt er terecht als je een huiseigenaar bent, maar ook als je te maken hebt met een Vereniging van Eigenaren.
Waarom je tuin vergroenen?
Een groene tuin maakt je beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering: droogte, hitte en extreme neerslag. Een groene tuin werkt verkoelend bij warm weer en zorgt voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten het water deels opvangen. Als je regenwater opvangt in een regenton, kun je het water gebruiken in droge periodes, zonder drinkwater te gebruiken. Een groene tuin is ook nog eens goed voor dieren, vogels en insecten. Tips voor een groene tuin vind je op de pagina Tuinieren.
Tip: werk samen met de buren!
Voor sommige subsidies gelden bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld een minimaal aantal vierkante meters dakoppervlak voor subsidie voor een groen dak. Als je dak niet groot genoeg is, kun je de subsidie samen met je buren aanvragen. Zo krijg je én subsidie en goedkoop een groenere buurt.