Duurzaam tuinieren

Tuinieren Boomschors Boom
Met een goed onderhouden tuin vang je twee vliegen in één klap: je tuin ziet er mooi uit en het is goed voor het milieu. Met deze tips hou je de bodem gezond en heb je minder bestrijdingsmiddelen en water nodig voor je tuin.

5 tips voor tuinonderhoud

01

Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar.

02

Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig.

03

Je blijft onkruid de baas als je dit regelmatig verwijdert. Dat kan handmatig of met behulp van gereedschap zoals een krabber. Meer tips op onkruid verwijderen.

04

Heb je een gazon? Regelmatig maaien houdt je gras mooi en gezond.

05

Tuingereedschap gaat langer mee als je het na gebruik goed schoonmaakt.

Tuinieren is populair

Tuinieren is een populaire hobby. Nederlanders besteden gemiddeld een paar uur per week aan tuinieren en planten verzorgen. Tuiniers worden enthousiast van bloeiende planten, beestjes die de grond omwoelen en bijen die nectar komen eten uit hun bloemen. Luizen en slakken zijn minder welkom, maar onvermijdelijk ook onderdeel van de natuur in een tuin.

Natuurlijk evenwicht

Natuurlijk tuinieren bewaart het evenwicht tussen al dat tuinleven, zo veel mogelijk zonder bestrijdingsmiddelen. Door planten op de juiste plaats in je tuin te zetten worden ze minder snel ziek. Onkruid kun je met allerlei soorten slim gereedschap te lijf. En met je eigen compost maak je de bodem luchtig en vruchtbaar.

Chemische bestrijding: is het nodig?

Chemische bestrijdingsmiddelen bevatten gif. Het is daarom voor het milieu bijna altijd beter om te kiezen voor preventie of mechanische bestrijding. Kies je toch voor chemische bestrijdingsmiddelen, lees dan hier waar je op moet letten bij de aankoop, en hoe je door correct gebruik het milieu zo min mogelijk belast.

Geen azijn uit de keukenkast gebruiken

Sommige toegelaten middelen tegen groene aanslag op je terras of stoep bevatten een kleine concentratie azijnzuur (minder dan 6 procent). Dezelfde stof vind je ook in keuken- of schoonmaakazijn. Het is echter niet toegestaan om azijn voor binnen te gebruiken om groene aanslag buiten te lijf te gaan. Nog een reden om azijn in het keukenkastje te laten staan: op een fles keuken- of schoonmaakazijn staat niet hoe je het moet toepassen tegen groene aanslag, waardoor de kans bestaat dat je te weinig gebruikt om effectief te zijn of juist zoveel dat er schade aan het milieu kan ontstaan. Kies dus alleen toegelaten middelen en gebruik deze zorgvuldig volgens de gebruiksvoorschriften op het etiket.

Klein chemisch afval

Lever restanten van bestrijdingsmiddelen altijd in bij klein chemisch afval.

Meer informatie

Je vindt nog veel meer informatie over tuinieren zonder chemische bestrijdingsmiddelen op het breed gedragen informatieplatform OnkruidVergaat.nl. Of kijk op Delevendetuin.nl of op Avvn.nl.