Praktisch over duurzaam

Kleding inzamelen

Langer met je kleding doen is natuurlijk erg ‘slow fashion’. Maar er komt een punt dat je bepaalde kleding niet meer draagt. Het is versleten, stuk of je vindt het niet meer leuk. Lever je kleding dan gescheiden in. Je staat versteld hoeveel waarde het nog kan hebben! 

naaimachine.jpg

Er mag meer in de kledingcontainer dan je denkt! Zo zijn kapotte en versleten kledingstukken of schoenen welkom. Ook knuffels, gordijnen en beddengoed mag erin. Belangrijk is dat je het schoon en in een gesloten zak inlevert.

Textiel dat bij het restafval belandt, wordt verbrand. Zonde, want textiel kan meestal prima worden hergebruikt of gerecycled! Kleding en spullen uit de textielbak worden gesorteerd. Spullen die nog goed zijn, gaan naar Oost-Europa, Afrika of Azië. De rest van het textiel wordt grotendeels gerecycled: er wordt bijvoorbeeld vloerbedekking of vulmateriaal voor autostoelen van gemaakt. En van steeds meer vezels kan opnieuw kledingstof worden gemaakt. 

Tips: wat mag in de kledingcontainer?

 • 1

  Alle kleding mag in de textielcontainer, als het maar schoon en droog is.

 • 2

  Zwemkleding, ondergoed, sokken en kousen mogen gewoon in de container.

 • 3

  Schoenen kun je per paar en samengebonden in de container doen.

 • 4

  Ook veel accessoires mogen in de container, onder andere: tassen, riemen, stropdassen, hoeden, petten, handschoenen en sjaals.

 • 5

  Natte kleren mogen niet in de container. Een ook geen kleren of schoenen met olievlekken of verfvlekken.

 • 6

  Ook ander textiel kun je gerust in de container gooien. Bijvoorbeeld: handdoeken, theedoeken, beddengoed, gordijnen. Een volledig overzicht vind je op Kleding, textiel en schoenen.

 • 7

  Soms staat er op de kledingcontainer dat je er alleen bruikbare kleding in mag doen. Dit is een misverstand. Elke partij die kleding inzamelt, is verplicht om ook gebruikt en versleten textiel te sorteren.

 • 8

  Met de Afvalscheidingswijzer vind je het dichtstbijzijnde inleverpunt bij jou in de buurt. Maar je kunt gebruikte kleding ook inleveren bij winkels als We Fashion, H&M en Jack & Jones.

Wat gebeurt er ná inzameling?

Ingezameld textiel wordt allereerst gesorteerd. Draagbare zomerkleding gaat vaak naar India, Pakistan en landen in Afrika. Draagbare winterkleding komt vaak in Oost-Europa terecht.

Kleding die niet meer draagbaar is, wordt verwerkt tot poetsdoeken of gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld dekens en vloerbedekking.

Echt slow: recyclen

Er zijn steeds meer initiatieven waarbij van gerecyclede stoffen nieuwe kleding of accessoires worden gemaakt. Lees de blog over design met restafval.

En anders: verbranden

Als het ingezamelde textiel onbruikbaar is gaat het naar de verbrandingsoven. Dat is slechts een klein deel want meestal is afgedankte kleding nog draagbaar of als grondstof opnieuw te gebruiken. Verbranding levert energie op die bruikbaar is voor opwekking van elektriciteit of stadsverwarming.

Meer informatie

 • Voor informatie over kledinginzameling kun je terecht bij de brancheorganisatie Vereniging Herwinning Textiel: Textielrecycling.
 • Bij de brancheorganisatie zijn ook grote inzamelaars aangesloten zoals het Leger des Heils (Reshare) en Sympany.
 • Kleinere goede doelen-organisaties die zich met kledinginzameling bezighouden vind je via CBF.
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.