Gas besparen: kan ik mijn huis op een andere manier verwarmen?

De gasprijzen zijn flink gestegen. Veel mensen zoeken daarom naar andere manieren om hun huis te verwarmen. Maar deze manieren zijn vaak slechter voor het klimaat of je gezondheid. Wat kun je doen, en wat kun je beter laten?

Op deze pagina vergelijken we de invloed van verschillende soorten verwarming op het klimaat en/of je gezondheid.

Met deze prijzen rekenen we:

aardgas  

€ 1,20  

€/m3  

elektriciteit  

€ 0,22  

€/kWh  

houtpellets 530 kg incl. verzending  

€ 0,68  

€/kg  

haardhoutblokken 800 tot 850 kg (pallet beuken hout ovengedroogd, incl. verzending)  

€ 0,82  

€/kg  

haardhoutblokken 8 kg zak bouwmarkt  

€ 1,00  

€/kg  

kachelbrandstof 20 liter (petroleum gtl laag aromaat- en zwavelgehalte)  

€ 3,25  

€/l  

Verbruik minder gas

Het belangrijkste wat je kunt doen, is minder gas verbruiken. Zet je thermostaat op maximaal 19 graden, verwarm alleen de kamers waar je bent en verbeter de isolatie van je huis. Om jezelf warm te houden, kun je bijvoorbeeld warmere kleren dragen of gebruikmaken van een elektrisch kussen of dekentje of een infraroodpaneel.

Direct beginnen? Bekijk gauw alle tips om minder gas te gebruiken.

Warmtepomp: beste keus voor het klimaat

De laagste klimaatimpact door het verwarmen van je huis heb je met een volledig elektrische warmtepomp. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of bodem. Hij werkt op stroom en doet dit heel zuinig. Een volledige warmtepomp doet alles wat een cv-ketel op gas ook doet: hij verwarmt je huis en geeft warm water voor in de keuken en de douche. Daarbij is een volledig elektrische warmtepomp een stuk duurzamer dan een cv-ketel op gas: je CO2-uitstoot voor verwarmen en warm water daalt met zo’n 50 procent.

Door het prijsplafond ben je met een volledig elektrische warmtepomp misschien tijdelijk wat duurder uit dan met een cv-ketel op gas. Maar bedenk dat je de warmtepomp voor een lange tijd aanschaft en gebruikt, en het prijsplafond niet voor altijd is. En in combinatie met zonnepanelen heb je geen of veel minder last van het prijsplafond.

Niet ieder huis is nu al klaar voor een volledig elektrische warmtepomp. Je huis moet hiervoor namelijk redelijk tot goed geïsoleerd zijn. Zorg daar dus eerst voor voordat je een volledig elektrische warmtepomp aanschaft. Een goede tussenstap is een hybride warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel. Een hybride warmtepomp werkt op stroom en je bespaart tot 60 procent op je gasverbruik voor verwarmen. De CO2-uitstoot voor het verwarmen van je huis en warm water daalt met zo’n 30 procent.

Weten of jij een elektrische warmtepomp kunt plaatsen en hoeveel dit dan kost? Ontdek alles over de volledig elektrische warmtepomp of over de hybride warmtepomp.

Waarom verwarmen met een elektrische kachel of heater niet slim is

Een elektrische kachel of heater lijkt een slimme oplossing om minder gas te verbruiken, maar is dat niet. De elektrische kachel is namelijk een echte stroomvreter. Ook voor het klimaat is een elektrische kachel geen goed idee: voor dezelfde hoeveelheid warmte stoot je met een elektrisch kacheltje meer dan anderhalf keer zoveel CO2 uit als met een cv-ketel. Daarom is de elektrische kachel een afrader als vervanging voor verwarmen op aardgas. Je kunt elektrische kachels, heaters of radiatoren dus maar beter laten staan. Dat geldt ook voor convectorkachels, radiatorkachels en convector heaters: dat is namelijk hetzelfde.

Als je toch elektrisch wilt verwarmen, zijn er veel betere keuzes als bijverwarming: een infraroodpaneel of een elektrisch verwarmingskussen of verwarmingsdekentje voor in je stoel. Elektrische kussens of dekentjes zijn niet duur, en er zijn ook voordelige infraroodpanelen.

Waarom verwarmen met een houtkachel niet slim is

Een houtkachel als alternatief voor de cv-ketel op gas is sterk af te raden. Houtrook zorgt voor luchtvervuiling. Dat is voor iedereen ongezond, maar kinderen, ouderen en mensen met een long-, hart- of vaatziekte hebben er extra last van. Houtkachels zijn ook niet energiezuinig. Bij een houtkachel vliegt tot 40 procent van de warmte via de schoorsteen naar buiten. Je kunt de houtkachel dus beter hooguit af en toe gebruiken voor de sfeer. Moderne houtkachels, tegelkachels en speksteenkachels (zoals de finoven) hebben overigens een hoger rendement dan oudere kachels: ze benutten zo'n 80 procent van de energie uit hout. Alles weten over houtkachels en hoe je met zo weinig mogelijk overlast stookt? Kijk voor alle tips en informatie op Houtkachel of open haard.

Waarom verwarmen met een pelletkachel niet slim is

Pelletkachels zijn schoner en zuiniger dan een houtkachel, ze benutten 85 procent van de energie uit hout. Maar als je hem als hoofdverwarming gebruikt en dus langdurig laat branden, stoot de pelletkachel toch veel fijnstof uit. Dat zorgt voor luchtvervuiling (fijnstof) waar de buren last van krijgen. Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Gebruik de pelletkachel dus alleen af en toe als sfeerverwarming. In het buitengebied is er minder bezwaar tegen een pelletkachel of biomassaketel als hoofdverwarming, omdat de huizen verder uit elkaar staan.

Een pelletkachel verwarmt meestal maar één ruimte en zorgt niet voor warm water. Wel is het zo dat de als de pellets zijn gemaakt van zaagsel of snoeihout uit verantwoord beheerde bossen, de CO2-uitstoot lager is dan bij verwarmen met aardgas. Wil je meer weten over de pelletkachel, duurzaamheid en gezondheid? Kijk dan op Pelletkachel.

Waarom verwarmen met een petroleumkachel niet slim is

Sommige mensen schaffen nu een petroleumkachel aan om de kosten te drukken, maar dat is geen goed idee. Verwarmen met een petroleumkachel is niet klimaatvriendelijk: de CO2-uitstoot wordt op deze manier meer dan 1,5 keer zo hoog als met de cv-ketel. Geen aanrader dus.

Verwarmen met de airco

Een airco als verwarming is een (soort) warmtepomp, waarbij warme lucht de kamer in wordt geblazen. Dit is een energiezuinige manier van verwarmen. Let op: dit geldt alleen voor airco’s met het zuinigste energielabel A+++ en niet voor mobiele airco’s.

Maar vergeet niet dat de airco in de zomer een echte stroomslurper is, en dat koelen met de airco juist duurder is. Je huis koel houden door goede isolatie, goede zonwering en ’s nachts de ramen en deuren openzetten is veel goedkoper en klimaatvriendelijker.

Beginnen met gas besparen

Kortom: voor het klimaat is alleen de elektrische warmtepomp een goede vervanger voor gas. Maar dit is wel een investering die niet iedereen kan doen. De andere manier om te besparen is door minder - of slimmer -  te verwarmen. Dit lukt je door betere (doe-het-zelf)isolatie of door kleine, makkelijke aanpassingen. Slimmer verwarmen doe je bijvoorbeeld door vooral jezelf te verwarmen met een elektrisch kussen of dekentje of een infraroodpaneel, in plaats van de hele kamer. 

Bekijk hieronder wat je allemaal kunt doen:

Meteen besparen op gas (zonder te investeren)
Lees alles over isoleren
Zo kun je zelf je vloer isoleren
Zo kun je zelf je dak isoleren
Zo plaats je een voorzetwand met glas- of steenwol
Zo plaats je een voorzetwand met hardschuimplaten
Lees alles over de volledig elektrische warmtepomp
Lees alles over de hybride warmtepomp