Gas besparen: kan ik mijn huis op een andere manier verwarmen?

Man Laptop Koffie
De gasprijzen stijgen flink. Veel mensen zoeken daarom naar andere manieren om hun huis te verwarmen. Maar deze manieren zijn vaak juist slechter voor je portemonnee - en voor het milieu. Wat kun je doen, en wat kun je beter laten?

Verbruik minder gas

Het belangrijkste wat je kunt doen, is minder gas verbruiken. Zet je thermostaat op maximaal 19 graden, verwarm alleen de kamers waar je bent en verbeter de isolatie van je huis. Om jezelf warm te houden, kun je bijvoorbeeld warmere kleren dragen of gebruikmaken van een elektrische deken of een infraroodpaneel.

Direct beginnen? Bekijk gauw alle tips om minder gas te gebruiken.

Warmtepomp: beste keus voor portemonnee en milieu

De laagste energiekosten voor het verwarmen van je huis heb je met een volledig elektrische warmtepomp. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of bodem. Hij werkt op stroom en doet dit heel zuinig. Een volledige warmtepomp doet alles wat een cv-ketel op gas ook doet: hij verwarmt je huis en geeft warm water voor in de keuken en de douche.

In vergelijking met een cv-ketel op gas betaal je met een warmtepomp ruim de helft minder voor de warmte die je nodig hebt. Ook is deze manier van verwarmen een stuk duurzamer: de CO2-uitstoot daalt met zo’n 50 procent.

Niet ieder huis is nu al klaar voor een volledig elektrische warmtepomp. Je huis moet hiervoor namelijk redelijk tot goed geïsoleerd zijn. Zorg daar dus eerst voor voordat je een warmtepomp aanschaft.

Weten of jij een elektrische warmtepomp kunt plaatsen en hoeveel dit dan kost? Ontdek alles over de volledig elektrische warmtepomp of over de hybride warmtepomp.

Waarom verwarmen met een elektrische kachel niet slim is

Een elektrische kachel lijkt een goedkope oplossing om minder gas te verbruiken, maar dat klopt niet. De elektrische kachel is namelijk een echte stroomvreter. Met zo’n kachel ben je voor dezelfde hoeveelheid warmte anderhalf keer zoveel geld kwijt als voor warmte uit een cv-ketel op gas. Ook voor het klimaat is het geen goed idee: de CO2-uitstoot is ook ruim anderhalf keer zo hoog. Daarom is de elektrische kachel een afrader als vervanging voor verwarmen op aardgas.

Waarom verwarmen met een houtkachel niet slim is

Een houtkachel als alternatief voor de cv-ketel op gas is sterk af te raden. Houtrook zorgt voor luchtvervuiling. Dat is voor iedereen ongezond, maar kinderen, ouderen en mensen met een longziekte hebben er extra last van. Houtkachels zijn ook niet energiezuinig. Een groot deel van de warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten. Om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen met een houtkachel betaal je twee keer zoveel als voor het verwarmen met je cv-ketel op gas. Je kunt de houtkachel beter af en toe gebruiken voor de sfeer.

Waarom verwarmen met een pelletkachel niet slim is

Pelletkachels zijn schoner en zuiniger dan een houtkachel. Maar als je hem als hoofdverwarming gebruikt, stoot de pelletkachel veel fijnstof uit, wat zorgt voor luchtvervuiling en slecht is voor de gezondheid van jezelf en van je omgeving. Ook het gebruik van een pelletkachel is zo’n 20% duurder dan verwarmen met een cv-ketel op gas. Verder verwarmt het meestal maar één ruimte en zorgt het niet voor warm water. Wel is het zo dat de als de pellets zijn gemaakt van zaagsel of snoeihout uit verantwoord beheerde bossen, de CO2-uitstoot lager is dan bij verwarmen met aardgas. Maar goed voor je portemonnee of je gezondheid is het niet. Gebruik hem dus alleen af en toe als sfeerverwarming.

Waarom verwarmen met een petroleumkachel niet slim is

Sommige mensen schaffen nu een petroleumkachel aan om de kosten te drukken, maar dat is geen goed idee. Om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen met een petroleumkachel betaal je bijna 2,5 keer zoveel als voor het verwarmen met je cv-ketel op gas. Verwarmen met een petroleumkachel is ook niet zo milieuvriendelijk: de CO2-uitstoot wordt om deze manier meer dan 1,5 keer zo hoog. Geen aanrader dus.

Verwarmen met de airco

Een airco als verwarming is een (soort) warmtepomp, waarbij warme lucht de kamer in wordt geblazen. Dit is een energiezuinige manier van verwarmen. Voor dezelfde hoeveelheid warmte betaal je ongeveer de helft minder dan met je cv-ketel. Let op: dit geldt alleen voor airco’s met het zuinigste energielabel A+++ en niet voor mobiele airco’s.

Maar vergeet niet dat de airco in de zomer een echte stroomslurper is, en dat koelen met de airco juist duurder is. Je huis koel houden door goede isolatie, goede zonwering en ’s nachts de ramen en deuren openzetten is veel goedkoper en milieuvriendelijker.

Beginnen met gas besparen

Kortom: alleen de elektrische warmtepomp is een goede vervanger voor gas. Maar dit is wel een investering die niet iedereen kan doen. De andere manier om te besparen is om minder te verwarmen. Dit lukt je door betere (doe-het-zelf)isolatie of door kleine, makkelijke aanpassingen. Bekijk hieronder wat je allemaal kunt doen:

Meteen besparen op gas (zonder te investeren)
Lees alles over isoleren
Zo kun je zelf je vloer isoleren
Zo kun je zelf je dak isoleren
Zo plaats je een voorzetwand met glas- of steenwol
Zo plaats je een voorzetwand met hardschuimplaten
Lees alles over de volledig elektrische warmtepomp