Single Use Plastic richtlijn treedt in werking!

Zaterdag 3 juli a.s. bij de TrasHure Hunt op het strand van Scheveningen organiseren we een speciaal evenement. Vanaf die dag gaat Nederland zich inzetten voor minder wegwerpplastic in zee. Door de nieuwe SUP-wetgeving worden een aantal producten verboden of ontmoedigd. We laten zien hoe je zelf een plasticvrij feest kunt organiseren en wat de SUP-richtlijn inhoudt voor de consument.

#mijnpartijplasticvrij

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat organiseren we op het strand van Scheveningen een plasticvrij onderwaterfeestje met dansende vissen en een plasticvrij gedekte tafel en muziek. In ons feestdecor kunnen voorbijgangers en gasten een foto van zichzelf laten maken om vervolgens te delen met de hashtag #mijnpartijplasticvrij of #plasticsoep. Het Museum van Wegwerpplastic laat alle producten zien die vanaf 3 juli a.s. verboden of ontmoedigd worden en wat dit betekent voor de consument. Om 15.00 uur begint de Beach Clean-Up onder leiding van Daan Strang (bekend van de Beach Clean-Up Tour).

Beach Clean Up-Tour

Naast minder wegwerpplastic gebruiken, moeten we het ook beter inzamelen en voorkomen dat het in de natuur belandt. Daan Strang is aanwezig met zijn vrijwilligers om te ploggen. Ploggen, een trend overgewaaid uit Zweden, betekent actief bezig zijn (wandelen, hardlopen of fietsen) en tegelijkertijd zwerfafval rapen. Zo gaan hij en duizenden andere Nederlanders de strijd aan tegen de plasticsoep. Daan loopt in juli van Den Helder naar Scheveningen, zijn partner Steef de Ruijter start in Cadzand en loopt tot aan Scheveningen. Wie mee wil op 3 juli, haakt om 15.00 uur aan en plogt een stukje mee.

Media zijn van harte welkom langs te komen en dit evenement in de uitagenda te plaatsen. Er is de mogelijkheid vragen te stellen aan de experts van Milieu Centraal, afgevaardigden van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Beach Clean-up Tour en de TrasHure Hunt.

Laat je rondleiden langs de scheidingsstations vol gevonden plastic bekertjes, emmertjes, schepjes en sigarettenfilters en kijk mee hoe het geplogte afval van de dag wordt gewogen.
Wanneer: zaterdag 3 juli 14.00 - 15.00 uur, het evenement zelf eindigt rond 17.00 uur. Adres: Vuurtorenweg 35, 2584 BC Den Haag (naast strandpaviljoen BooNooNooNoos).

Over de SUP-richtlijn

Vanaf 3 juli 2021 treedt de Europese Single-Use Plastic richtlijn (SUP-richtlijn) in werking. De nieuwe Europese wetgeving gaat over de top 10 plastic producten die het meest gevonden werden op het strand en geldt voor alle Europese lidstaten, dus ook voor Nederland. Het doel is het verminderen van de milieu-impact van wegwerpplastic (zoals sigarettenfilters, maandverband, plastic rietjes, wegwerpborden en bestek). Sommige producten worden verboden. Andere producten krijgen een markering, moeten aan bepaalde eisen voldoen of moeten worden ingezameld voor recycling. Voor andere producten geldt dat producenten gaan meebetalen aan het inzamelen van afval, het opruimen van zwerfafval en het nemen van bewustwordingsmaatregelen voor consumenten.

Over plasticsoep

In zee drijft veel plastic, van grote stukken op het water tot bijna onzichtbare stukjes (microplastics) onder water. Ook bekend als de 'plasticsoep'. Plastic hoort niet in de natuur thuis. Vogels, vissen, dolfijnen en zeehonden zien het aan voor voedsel en eten het op en raken erin verstrikt. Ook kunnen microplastics via ons voedsel uit zee in ons lichaam terechtkomen

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie, neemt u contact op met Mariska Joustra, communicatieadviseur bij Milieu Centraal.
Tel: 06 81166214