Salderingsregeling voor zonnepanelen

Zonnepanelen en saldering

Advies op maat Wat kosten zonnepanelen en wat leveren ze op? En wat betekent de afbouw van de salderingsregeling voor jou? Ontdek het voor jouw situatie.
Zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijg je daar een gunstige prijs voor. Maar ook zonder deze regeling zijn zonnepanelen heel aantrekkelijk. Ontdek hoe de salderingregeling werkt en hoe het uitpakt als de regeling wordt afgebouwd.

Let op: De berekeningen op deze pagina zijn nog gemaakt op basis van de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025. De Eerste Kamer heeft niet ingestemd met deze afbouw. Milieu Centraal is daarvan op de hoogte en past de berekeningen binnenkort aan.

De overheid was van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Volgens dit plan zou je vanaf 2025 elk jaar iets minder mogen salderen. Vanaf 2031 zou de regeling stoppen en zou je dus niets meer kunnen salderen. Maar ook met de afbouw zouden zonnepanelen een goede investering blijven. Milieu Centraal legt uit waarom en geeft een rekenvoorbeeld.

Vooruitlopend op de afbouw hebben sommige energiebedrijven zelf al maatregelen genomen om de kosten die zonnepanelen voor hen meebrengen te beperken. Ze berekenen bijvoorbeeld hogere vaste kosten of terugleverkosten. Je leest hierover meer bij de 6 vragen hieronder.

6 vragen over saldering en heffing

Ontdek hoe de salderingsregeling werkt en bekijk welk effect een terugleverheffing heeft voor de terugverdientijd.

Slimme investering Als je in 2024 zonnepanelen koopt, is je voordeel te vergelijken met 6 procent rente op een spaarrekening
Infographic over aandeel salderen bij zonnepanelen in kilowattuur
Afbouw salderingsregeling: het lichtgroene balkje is de stroom die je mag salderen, het blauwe balkje is de ongesaldeerde stroom.

Waar gaat de stroom naartoe?

Zonnepanelen produceren vaak meer stroom dan je op dat moment nodig hebt. Die stroom lever je aan het elektriciteitsnet. 's Nachts wekken je panelen geen stroom op: dan haal je stroom van het elektriciteitsnet. We laten met 3 voorbeelden zien hoe het werkt.

Salderingsregeling: hoe werkt het nu en na 2025?

Zonnestroom die je niet zelf gebruikt, gaat naar het elektriciteitsnet. Dit noemen we terugleveren. Het energiebedrijf betaalt je een vergoeding voor die stroom. De regels hiervoor gaan veranderen. Hoe zit het?

Situatie nu: volledig salderen

Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief! Voor elke kilowattuur die je teruglevert, krijg je dus hetzelfde tarief als wat je voor een kilowattuur aan het energiebedrijf . Hierdoor werkt het stroomnet eigenlijk als een grote batterij: je levert er stroom aan als je veel opwekt en neemt het weer af als je het nodig hebt.

Er zit wel een maximum aan wat je mag salderen: als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het 'teveel' dat je produceert. Deze teruglever-vergoeding verschilt per energiebedrijf. Milieu Centraal gaat uit van 10 cent per kWh.

Een voorbeeld: je neemt jaarlijks 2.000 kWh stroom af van het elektriciteitsnet en je levert 2.500 kWh terug (via je zonnepanelen). Stel dat jouw stroomprijs 40 cent per kWh is. Dan betaalt het energiebedrijf jou dus 40 cent per kWh voor 2.000 kWh teruggeleverde stroom. Voor de overige 500 kWh die je aan het net levert, mag het energiebedrijf een lager tarief betalen, bijvoorbeeld .

Vanaf 2025: afbouw saldering

De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Let op: dit is nog een voorstel, het kan nog veranderen! In de tabel zie je hoe de saldering wordt afgebouwd. Het begint met een grote stap in 2025: in dat jaar mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het in stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 kan je helemaal niet meer salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Milieu Centraal rekent met 10 cent per kWh.

De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.

Milieu Centraal rekent voor zonnepanelen met de volgende stroomprijzen:

  • 2024: 37 cent per kilowattuur
  • 2025 - 2040: met de stroomprijs die PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) voor elk van die jaren verwacht. Gemiddeld komt dit neer op een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur.

Als je veel stroom produceert, is het de moeite waard om een energiebedrijf te zoeken met een hoog teruglevertarief. Op internet staan overzichten, zoek bijvoorbeeld op 'terugleveren stroom en salderen'. Wil je precies weten wat je krijgt, neem dan contact op met het energiebedrijf.

Zonnepanelen kopen in 2024

Als je in 2024 zonnepanelen koopt, kun je het hele jaar nog 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder. Stel je koopt 10 zonnepanelen in 2024. Wat levert je dat op? In de afbeelding zie je de opbrengst in euro's.

Rekenvoorbeeld 10 zonnepanelen

Stel: je koopt 10 zonnepanelen. Na ongeveer 6 jaar heb je deze 10 panelen terugverdiend (hierbij is rekening gehouden met de afbouwregeling). De winst na 25 jaar kan je vergelijken met een spaarrente van 6 procent. Ook zonder salderingsregeling is het dus aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen. En ook nog eens duurzaam, want je bespaart met jouw panelen 1.000 kilo CO2-uitstoot per

10 zonnepanelen kopen in 2024 Kosten en voordeel
Kosten zonnepanelen € 5.000
Dit bespaar je in 25 jaar € 22.000
Dit bespaar je gemiddeld per jaar € 900
Terugverdientijd 6 jaar
Vergelijkbaar met spaarrente van 6%
CO2-winst per jaar 1.000 kilo

Lees hierover meer op Kosten en opbrengst zonnepanelen.

Een berekening voor jouw huis

Advies op maat Met de Zonnepanelencheck ontdek je hoeveel panelen er op je dak passen en zie je hoe de salderingsregeling voor jou uitpakt. Je kan je eigen stroomverbruik invullen voor een nog beter advies.

Minder salderen? Meer zonnestroom zelf verbruiken

Vanaf 2025 krijg je minder geld voor de zonnestroom die je levert aan het net. Dat maakt het aantrekkelijker om méér van je zonnestroom zelf te verbruiken. Zet bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser pas aan als je zonnepanelen stroom opwekken. Want elke kilowattuur zonnestroom die je zelf verbruikt, hoef je niet te kopen.

Kijk voor meer tips op méér van je zonnestroom zelf verbruiken en lees hoeveel geld dat scheelt.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gemiddelde stroomprijs ongeveer 37 cent. Daarmee is de besparing hoger: er komt ongeveer de helft bij. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw stroomprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Meer eigen zonnestroom gebruiken

Meer zonnestroom van je eigen panelen gebruiken: dat is voordelig! Bekijk de tips om je eigen verbruik te verhogen en ontdek hoeveel geld dat oplevert. Bekijk je voordeel

Wat als je 18 zonnepanelen koopt?

Met 18 zonnepanelen wek je natuurlijk meer stroom op dan met 10 panelen. Voor het klimaat is dat goed: dat scheelt meer CO2-uitstoot. Maar er is een grens aan de hoeveelheid stroom die je zelf kunt verbruiken. Toch is de terugverdientijd voor 18 panelen ongeveer gelijk: 6,5 jaar. En daarna volgen er nog vele jaren dat ze alleen maar 'winst' opleveren. Bovendien is de CO2-winst veel groter met 18 panelen. Voor het klimaat zijn 18 panelen dus een goede keuze.

Zonnepanelen kopen in 2024 Kosten en voordeel 10 zonnepanelen Kosten en voordeel 18 zonnepanelen
Kosten zonnepanelen € 5.000 € 8.000
Dit bespaar je in 25 jaar € 22.000 € 37.000
Dit bespaar je gemiddeld per jaar € 900 € 1.500
Terugverdientijd 6 jaar 6,5 jaar
Vergelijkbaar met een spaarrente van 6 % 6,5 %
CO2-winst per jaar 1.000 kilo per jaar 1.800 kilo per jaar

 

Zijn zonnepanelen geen aantrekkelijke investering voor jou? Je kan ook zonnepanelen huren of meedoen aan een zonnestroomproject.

De uitgangspunten zijn hetzelfde als in de rekenvoorbeeld met 10 zonnepanelen, met één verschil:

  • Bij 10 zonnepanelen gaan we uit van een stroomverbruik van 3.200 kWh per jaar (het stroomverbruik in een middelgroot rijtjeshuis met 2 personen).
  • Bij 18 zonnepanelen gaan we uit van een stroomverbruik van 4.500 kWh per jaar (het stroomverbruik in een hoekwoning met 4 personen).

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel deze winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis, of wordt het bibberen? Meer weten en meedoen