Praktisch over duurzaam

Insecten eten: is dat klimaatvriendelijk?

Insecten kunnen een belangrijke eiwitbron voor menselijke voeding worden. Het aanbod in Nederland groeit. Hoe klimaatvriendelijk is het eten van insecten eigenlijk?

Beter dan runderlap…

Insecten zorgen voor minder milieubelasting dan rund of varken. Koudbloedige insecten zetten voer namelijk op efficiëntere manier om in vlees dan warmbloedige dieren: minder energie uit hun voeding gaat verloren als warmte. De kweek vergt bovendien minder ruimte. Daarom kunnen insecten de klimaatbelasting van onze voeding kleiner maken.

…slechter dan sojaburger

Anderzijds zorgen insecten, zoals de meelworm die nu op de markt is, voor meer uitstoot van broeikasgas dan de meeste plantaardige vleesvervangers, onder meer doordat bij de kweek warmte nodig is en insecten net als andere landbouwhuisdieren plantaardig voer nodig hebben, dat niet één op één in insect worden omgezet. Er treedt altijd verlies op. De klimaatbelasting van insecten ligt daarmee in de buurt van die van eieren, kippenvlees of plantaardige vleesalternatieven.

Het ene insect is het andere niet

Onderling lijkt de klimaatbelasting van insectenproducten nogal te verschillen, afhankelijk van de soort insect, het voer, de kweekomstandigheden en het aandeel insecten in een samengesteld product. Er is nog vrij weinig onderzoek gedaan en heel harde conclusies kunnen dan ook niet getrokken worden.

Steeds meer te koop

Bij een supermarkt liggen insectenburgers op basis van meelwormen in de schappen, sommige restaurants hebben gefrituurde insecten op de menukaart en verschillende webshops verkopen insecten. De keuze neemt toe.

Allergisch?

Er is nog discussie in Nederland of insecten wel als eten verkocht mogen worden. Er zijn namelijk aanwijzingen dat mensen er allergisch op kunnen reageren. Dit risico lijkt het grootst voor mensen met huisstofmijt- of schaaldierenallergie. Verkoop van insecten voor menselijke consumptie wordt gedoogd door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit tot er Europese regels zijn.

Bonen zijn altijd het beste

Voor wie echt de meest milieuvriendelijke keuze wil maken zijn de plantaardige vleesalternatieven, zoals soja-, granen- en groenteburgers, noten, tempé, tahoe, Quorn en peulvruchten nog steeds de beste keuze. Voor de vleeseter, die een milieuvriendelijk alternatief zoekt voor zijn biefstukje, zijn insecten een prima keuze. 

Lees meer over de keuze voor milieuvriendelijke eiwitbronnen op Vlees, vis of vega.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.