Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Dubbel glas en HR-glas

Isolatieglas, zoals dubbel glas en HR++ glas, isoleert veel beter dan enkel glas en verbetert je wooncomfort. Bovendien bespaar je ermee op je energieverbruik.

Isolatie-glas 282x212.jpg

Enkel glas is niet meer van deze tijd. Als je nieuwe ramen en kozijnen neemt, is HR++ de standaard. Ook als je alleen nieuw glas wilt, is HR++ glas het uitgangspunt. Is dat bij jouw huis niet mogelijk? Dan zijn er alternatieven die iets minder goed isoleren.

Het vervangen van enkel glas door HR++ glas in bestaande kozijnen kost in een gemiddelde eengezinswoning zo’n 3500 euro en bespaart ieder jaar zo’n 280 euro. 

Isolatieglas zorgt ervoor dat warmte beter binnen blijft. Daardoor gaat de verwarming minder vaak aan en verbruik je minder gas. Bovendien is het comfortabel: geen kou meer bij de ramen, de ruiten beslaan niet meer aan de binnenkant en je hebt minder geluid van buiten. Ook is het goed voor het klimaat, want je stoot minder CO2 uit.

Advies op maat over dubbel glas

Ontdek welk isolatieglas bij jouw woning past. Plus: wat kost het en wat bespaar je? 

Check je glas

Tips isolatieglas

 • 1

  Ga je ruiten vervangen, kies dan meteen voor HR++ glas. Dit  is iets duurder dan dubbel glas, maar dit verschil verdien je in ruim 2 jaar terug via een lagere energierekening.

 • 2

  Vraag een offerte aan bij een vakman, en vraag naar welke certificering het bedrijf heeft en wat de garantie is . Milieu Centraal heeft een handige checklist gemaakt voor het gesprek met een bedrijf over de offerte.

 • 3

  Onderhoud de kozijnen goed, zodat de dubbele beglazing minder snel 'lek' raakt of breekt.

 • 4

  Met isolatieglas (vooral HR++ glas) kun je last krijgen van condens op koude vlakken in huis. Goede ventilatie voorkomt dit, bijvoorbeeld ventilatieroosters boven het isolatieglas, net als verdere isolatie de gevel, het dak en de vloer van de woning.

 • 5

  Enkel glas vervangen door HR++ glas geeft een winst die vergelijkbaar is met een rente van 5 procent op een spaarrekening.

Bekijk de voordelen van HR-glas in de praktijk

Ervaringen met HR glas

Op www.ervaringenmetenergie.nl lees je hoe tevreden andere mensen met HR++ glas zijn. Je kunt ook jouw ervaring delen.

ervaringen_met_energie-230x180.png

'In één dag al het glas vervangen door HR++, met subsidie van de gemeente. Geen centje pijn dus!'
Lees hier meer praktijkervaringen!

Soorten isolatieglas: van dubbel glas tot HR+++

Onder isolerend glas vallen alle soorten glas die beter isoleren dan enkel glas. Isolatieglas bestaat uit twee, soms drie, glasplaten met daartussen een ruimte (de spouw). Tegenwoordig wordt in plaats van gewoon dubbel glas vaak dubbel of drievoudig hoog rendementglas (HR++ en HR+++) gebruikt. Alle soorten isolerend glas:

 • Gewoon dubbel glas
 • HR glas
 • HR+ glas
 • HR++ glas.
 • Triple glas (ook wel: drievoudig of driedubbel glas)
 • Voorzetramen
 • Monumentenglas

Isolatie beter door argon en coating

In de spouw tussen de glasplaten van gewoon dubbel glas zit droge lucht. Tussen de glasplaten van HR++ en triple glas (en het meeste HR+ glas) zit een edelgas, meestal argon. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht.

Aan de binnenzijde van alle HR-glassoorten zit ook een onzichtbare coating (laagje), die de isolatie nog meer verbetert. De coatings weerkaatsen namelijk warmte; zonlicht laten ze grotendeels door.Er is ook glas met een zonwerende coating. Dat laat minder zonlicht door en is koeler in de zomer, maar in de winter profiteer je minder van de zon.

Isolatiewaarde kiezen: U-waarde

De U-waarde geeft aan hoeveel warmte het glas doorlaat: hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.

Triple glas (HR+++ glas) is uit oogpunt van energiebesparing de beste keuze. Vanwege de hoge kosten wordt het alleen gebruikt voor woningen waarin de hoogste energiebesparing wordt nagestreefd, zoals energieneutrale woningen.

HR++ glas biedt bijna evenveel energiebesparing, maar tegen lagere kosten.

Voorzetraam of Zweedse methode

Een alternatieve manier om ramen in bestaande kozijnen te isoleren is een voorzetraam. Daarmee maak je op een eenvoudige manier 'dubbel glas' van bestaand enkelglas.
Het voorzetraam wordt daarbij aan de binnen- of buitenzijde geplaatst tegen een bestaand houten raamwerk of in een stalen kozijn, zodat een isolerende luchtlaag (luchtspouw) tussen de glasplaten ontstaat. Voorzetramen zijn ook verkrijgbaar met warmtereflecterende coating.

Ter plekke dubbelglas maken

Nog een optie is de Zweedse methode: ter plekke maakt het glasbedrijf dan dubbelglas. Met speciale apparatuur wordt 4 mm dik enkelglas (met warmtereflecterende coating) vastgekit aan de binnenkant van de bestaande ruit; een stalen afstandhouder zorgt voor 15 milimeter luchtspouw. Zo verandert bestaand enkel glas in dubbelglas met een isolatiewaarde die overeenkomt met HR glas of HR+ glas. In Nederland is deze techniek bekend als EC Glass.

Monument? Speciaal glas of raamfolie

Voor monumentale panden is er speciaal isolatieglas (monumentenglas). Dit ziet eruit als oud glas en is vrij dun zodat het in de bestaande kozijnen geplaatst kan worden. Een goedkoper alternatief voor monumentenglas is isolerende raamfolie.

Besparing op stookkosten

In een gemiddelde eengezinswoning zorgt vervanging van enkel glas door HR++ glas voor een jaarlijkse besparing van 430 m3 gas (280 euro, prijspeil 2016).

Met HR++ glas houdt je huis de warmte beter vast, waardoor je minder gas nodig hebt voor verwarming. Hoeveel gas je jaarlijks bespaart, hangt af van het soort glas en het vertrek (woonkamer, keuken of slaapkamer). Waar je normaal al weinig stookt, bespaar je ook minder. Ook hangt de besparing af van jouw stookgedrag en het aantal uur dat je gemiddeld thuis bent.

De tabel geeft een indicatie van de jaarlijkse besparing op gas(kosten) voor de woonkamer, per vierkante meter (m2) glas en ten opzichte van enkel glas.

beweeg de tabel van links naar rechts

Soort vensterglas (U-waarde) Gasbesparing* / m2 glas Kostenbesparing* / m2 glas
Enkel glas (5,8) - -
Voorzetraam zonder coating (2,7) 13 m3 € 8,50
Dubbel glas (2,7) 13 m3 € 8,50
Voorzetraam met coating (1,8) 16 m3 € 10,50
HR (1,7 - 2,0) 16 m3 € 10,50
HR+ (1,3 - 1,6) 21 m3 € 14
HR++ (Max. 1,2) 23 m3 € 15
Triple glas (0,5 - 0,9) 25 m3 € 16,50

*Geldig voor een woning met hr-combiketel, een gemiddelde binnentemperatuur in de woonkamer (over dag en nacht) van 18 graden, en bij een gasprijs van 66 eurocent per m3 (prijspeil 2016).

De meerkosten van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas heb je al in ruim 2 jaar terugverdiend omdat HR++ veel meer bespaart op stookkosten. 

Prijs isolatieglas en terugverdientijd

Isolatieglas bespaart op de energierekening. Hoe snel je de investering terugverdient hangt af van jouw persoonlijke situatie en van de gasprijs. 

Alleen glas vervangen

Stel dat jouw kozijnen in de woonkamer nog goed zijn, maar je wilt graag het enkel glas vervangen. HR++ glas kost dan ongeveer 160 euro per m2 (prijspeil 2015/2016) inclusief plaatsing, afwerking en het geschikt maken van de bestaande kozijnen voor het HR++ glas (anders past het niet in het kozijn). Na ongeveer 10 jaar heb je de investering terugverdiend via de lagere energiekosten. Gewoon dubbel glas is iets goedkoper in de aankoop, maar het duurt langer voor je de investering terugverdient (15 jaar) omdat je minder gas bespaart.

Kozijnen en glas vervangen

Ga je in de woonkamer het glas én de kozijnen vervangen door HR++ glas, dan kost het zo'n 80 euro per m2 (inclusief plaatsing, exclusief de kosten voor de kozijnen). Deze glasprijs ligt lager dan die in het vorige voorbeeld, doordat de nieuwe kozijnen al geschikt zijn voor HR++ glas (er zijn minder arbeidsuren nodig).

Gewoon dubbel glas: schijnbaar goedkoper

Overweeg je gewoon dubbel glas? Dat kost zo'n 15 euro per m2 minder dan HR++ glas. Maar je hebt de meerkosten van HR++ glas al in 2,5 jaar terugverdiend omdat HR++ veel meer bespaart op stookkosten. Op de langere termijn (langer dan 2,5 jaar) is HR++ dus goedkoper en is gewoon dubbel glas duurkoop.

Ruitverdeling in plaats van kleine ruiten?

Kleine ruiten van isolerend glas zijn in verhouding duur. Bovendien isoleren kleine ruitjes minder goed. Informeer liever naar de mogelijkheid om een ruitverdeling (geïntegreerde roeden) aan te brengen in de spouw of op de ruit.

Rendement van isolerend glas

Investeren in HR++ isolatieglas levert een winst op die je kunt vergelijken met 5 procent rente op een spaarrekening. Zo is HR++ isolatieglas een heel rendabele investering.

Aandachtspunten dubbel glas

Het vervangen van enkel glas door HR++ glas leidt tot energiebesparing: gunstig voor het milieu, je wooncomfort en je energierekening. Er zijn twee aandachtspunten bij de keuze voor HR glas++.

Condens

Aangezien HR++ glas zo sterk isoleert, is de temperatuur van de buitenruit relatief laag. Daardoor kan 's nachts en 's ochtends condens ontstaan op de buitenzijde van het glas. Dit verdwijnt vanzelf in de loop van de ochtend.

Klein verschil in licht

HR+ en HR++ glas laat ongeveer één procent minder licht door, dan dubbel glas zonder coating. Dit verschil in lichtintensiteit valt niet op. Alleen als je glas met verschillende eigenschappen naast elkaar plaatst, kan je verschil zien. Mocht je twijfelen is het slim om voor de aanschaf even glasstalen mee naar huis te nemen en de glassoorten te vergelijken.

Gevolgen voor het milieu

Met isolatieglas hoef je minder hard te stoken, omdat er minder warmte verloren gaat. Dat is goed voor het milieu.

Enkel glas vervangen door HR++ glas kan in een gemiddelde eengezinswoning (21,5 m2 glas) gemiddeld 430 m3 gasverbruik per jaar besparen. Dat is aanzienlijk als je bedenkt dat een woning gemiddeld bijna 1.300 m3 gas voor centrale verwarming nodig heeft.

Productie van HR glas

De productie van HR++ glas kost meer energie dan die van enkel glas. Maar je bespaart met HR++ glas door de jaren heen zoveel energie op verwarming van je woning, dat dit de benodigde productie-energie vele malen compenseert.

De edelgassen (zoals argon) en coatings die verantwoordelijk zijn voor de extra-isolerende eigenschappen van HR++ glas, zijn onschadelijk voor de gezondheid en het milieu. 

Onderhoud kozijnen en glas

Onderhoud van de kozijnen is belangrijk: zonder goed onderhoud kan de zijkant van het dubbelglas in contact komen met vocht en daardoor lek raken. Ook de constructie en het hang- en sluitwerk van raamkozijnen moeten stevig blijven, anders kan het glas breken door bijvoorbeeld sterke wind. 

Het is verstandig om jaarlijks te controleren of verf, kit en stopverf nog in orde zijn bij houten kozijnen (zie ook Schilderen van hout), evenals de randprofielen (daarin is het glas bevestigd) bij kunststof of metalen kozijnen. Ook de waterafvoer moet nog goed werken.

Vensterglas weg? Breng het naar de glashandel!

Lever afgedankt vensterglas in bij de glasvakhandel. Vensterglas mag niet in de glasbak, tenzij die bak er een speciaal gedeelte voor heeft, te herkennen aan de sleufopening. Het glas wordt hergebruikt voor de productie van nieuw glas (vooral verpakkingsglas). Dat bespaart energie en grondstoffen.

Voorkom breken

HR glas kan breken door grote temperatuurverschillen. Zulke thermische breuken vallen niet onder de garantie. Plak daarom geen folie op het glas, hang geen binnenzonwering direct op het glas, sproei geen koud water op een door de zon verhitte ruit en zorg ervoor dat het glas niet half in de zon, half in de schaduw komt.

Kozijnen en deuren

Ga je ook kozijnen en / of buitendeuren vervangen dan zijn twee aspecten vooral belangrijk bij het verminderen van milieubelasting: lange levensduur en een goede isolatiewaarde.

Onderzoek naar de hele levenscyclus van kozijnen heeft laten zien dat er weinig verschil is in milieubelasting tussen de materialen hout, aluminium en kunststof. Belangrijk is wel om te kiezen voor hoge kwaliteit zodat een lange levensduur gegarandeerd is. En binnen een materiaalsoort zijn bepaalde varianten milieuvriendelijker. Keurmerken helpen om hoge kwaliteit en milieuvriendelijkheid te herkennen.

KOMO-keur is een algemeen keurmerk dat hoge kwaliteit garandeert. KOMO-producten zijn verkrijgbaar bij timmerfabrikanten die zijn aangesloten bij de Stichting Garantie Timmerwerk. Let er bij houten kozijnen op dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen (PEFC of FSC-keurmerk, zie keurmerken hout). Ook DUBOkeur (op houten en aluminium kozijnen) wijst op milieuvriendelijke varianten, zie Klussen. Let bij kunststof kozijnen op het VKG-keurmerk, dat stelt hoge eisen op gebied van kwaliteit en recycling. En bij aluminium en stalen kozijnen kunt je letten op het VMRG-keurmerk, eveneens voor eisen aan kwaliteit en recycling.

Montagekozijnen

Voor lange levensduur zijn ook houten montagekozijnen (categorie II en III) aan te raden. Deze komen kant-en-klaar van de fabriek (inclusief glas, verf en andere afwerking). Montagekozijnen zijn van hoge kwaliteit en demontabel waardoor bijvoorbeeld reparatie en hergebruik mogelijk zijn.

Warmteverlies kozijnen: kies lage U-waarde

Goede isolatie scheelt energieverlies en vermindert het risico op vochtneerslag in het kozijn. Er is verschil tussen kozijnen en deuren in de mate waarin ze warmte tegenhouden, te zien aan de U-waarde. Een lage U-waarde (voor kozijnen maximaal 2,4 en voor deuren maximaal 0,8) zorgt voor goede isolatie. Dat is het geval bij kunststof en houten kozijnen, bij aluminium en stalen kozijnen met thermische onderbreking en bij isolerende deuren met een kunststof hardschuimkern. Voor triple glas zijn kozijnen met extra lage U-waarde verkrijgbaar.

Bij kozijnen met een thermische onderbreking zit er een laag isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenkant van het kozijn. Daardoor kan minder warmte via het kozijn naar buiten ontsnappen. Vooral bij aluminium en staal is dat belangrijk, maar er zijn ook houten kozijnen te koop met thermische onderbreking.

Goed plaatsen en onderhouden

Na de aankoop van hoge kwaliteit kozijnen is goede plaatsing en onderhoud belangrijk om de volledige levensduur te benutten, en bijvoorbeeld kieren en tocht te voorkomen. Vraag het bedrijf dat de kozijnen plaatst om te letten op zogeheten 'bouwkundige referentiedetails woningbouw' van SBR, deze voldoen aan de wettelijke eisen van het Bouwbesluit.

Aluminium en kunststof kozijnen hoef je alleen schoon te houden, met een sopje bijvoorbeeld. Kozijnen die geschilderd zijn - doorgaans houten kozijnen maar soms ook aluminium - moet je jaarlijks inspecteren en eventueel bijwerken. Eens per 5 jaar is een nieuwe verflaag nodig (zie ook schilderen van hout).

Controleer jaarlijks de tochtprofielen en het hang- en sluitwerk op slijtage.

Keurmerken en labels

KIWA- en KOMO-keur

KIWA keurt de isolatiewaarde van HR-glassoorten. Staat er HR, HR+ of HR++ vermeld tussen de glasplaten, dan gaat het zeker om HR-glas. Glas met KIWA-keur krijgt tevens het KOMO-keur. Zie Overige keurmerken.

Garantie voor goede plaatsing: OnderhoudNL en GBO

De juiste plaatsing van isolatieglas (dat is: volgens de Nederlandse PraktijkRichtlijn 3577) en onderhoud garanderen dat isolatieglas minder snel 'lek' raakt of breekt.

Het plaatsen van isolatieglas is werk voor de vakman. Kies bij voorkeur een bedrijf dat is aangesloten bij de branchevereniging OnderhoudNL of de Glas Branche Organisatie (GBO) en in het bezit van het GBO-Vakcerticaat. OnderhoudNL-bedrijven bieden 5 tot 10 jaar garantie op isolatieglas. OnderhoudNL Garantiebedrijven werken volgens de kwaliteitseisen van de AF-Erkenninsgregeling, worden onafhankelijk gecontroleerd en voldoen aan de hoogste eisen voor vakkennis.

Ook bedrijven die lid zijn van de GlasBrancheOrganisatie (GBO) en beschikken over het GBO-vakcertificaat leveren gecontroleerde kwaliteit, door te werken met vakbekwame en goed opgeleide glaszetters en monteurs.

Checklist voor gesprek met het glasbedrijf

Ben je van plan om een offerte te vragen van een bedrijf? Milieu Centraal heeft een handige checklist gemaakt waarmee je tijdens het gesprek de juiste vragen kunt stellen.

Meer informatie

Terug naar boven