Praktisch over duurzaam

Do's en don'ts van plastic afval scheiden

20 september 2017

Vandaag publiceerde het Centraal Planbureau een rapport dat vraagtekens zet bij het huidige systeem van plastic-inzameling. Toch wil jij jouw steentje bijdragen aan het milieu en wil je minder waardevolle grondstoffen verspillen. Waar kun je op letten?

Wij Nederlanders produceren jaarlijks bijna 500 kilo afval per persoon. Ruim de helft daarvan leveren we gescheiden in. Hierdoor kunnen materialen voor een groot deel hergebruikt worden en besparen we nieuwe grondstoffen. Papier en glas staan al jaren aan kop: daarvan brengen we ongeveer 70 procent naar de papierbak of glasbak. Sinds kortere tijd scheiden we ook plastic verpakkingen (vaak in combinatie met metalen verpakkingen en drinkpakken, samen: PMD).

Wat kan beter?

Zoals uit het CPB-rapport blijkt, kan dat nog beter. De kwaliteit van het ingezamelde plastic verpakkingsafval moet verder omhoog. Daar kun jij zelf aan bijdragen. Hoe? Milieu Centraal geeft tips.

1. Scheiden doe je zorgvuldig

Wees zorgvuldig bij het scheiden van je afval. Check goed welk afval in welke bak hoort, via de Afvalscheidingswijzer en via je gemeente. Zo horen chipszakken, zwarte plastic schaaltjes en vleesschaaltjes van piepschuim bij het restafval en niet bij het plastic afval. Kleine plastic spullen die geen verpakking zijn horen bij het restafval. Grote plastic spullen zoals kapotte tuinstoelen, speelgoed en ook grote stukken piepschuim, kun je naar de milieustraat brengen.

2. Plastic is geen groente

Gooi geen plastic in de gft-bak: dit kan in het compost terechtkomen, en via het compost weer in de natuur en het water. Ook bioplastic met het Kiemplantlogo of OK compostlogo mag niet in de biobak: het composteert niet snel genoeg. 

3. Leeg, maar niet afgewassen

Schud en schraap je plastic verpakkingen leeg voordat je ze gescheiden weggooit. De verpakking hoeft echter niet schoon te zijn. Zelf afwassen kost meer energie dan het in de recyclingfabriek kost. Haal aluminium dekseltjes van bijvoorbeeld yoghurtbekertjes los voordat je ze bij het PMD gooit.

4. Laat zien wat erin zit

Gebruik een doorzichtige vuilniszak om je plastic, blikken en drinkpakken in te verzamelen. Zo kan de afvalverwerker beter zien of er geen afval bij zit dat er niet in thuishoort.

5. De straat is geen vuilnisbak

Gooi je afval nooit op straat. Zwerfafval is slecht voor mens, dier en milieu.

6. Nog beter: afval voorkomen

Ga slimmer om met je spullen. Minder kopen, spullen delen, tweedehands shoppen, repareren en geen wegwerpproducten kopen: het zijn allemaal manieren om minder afval te produceren. En dat is uiteindelijk nóg beter om waardevolle grondstoffen te sparen dan afval recyclen. Meer tips vind je bij Repareren of vervangen en Delen is het nieuwe hebben.

Bekijk de visual

De NOS heeft de tips voor het scheiden van plastic in een handige infographic gezet.

Afbeelding infographic NOS over plastic scheiden.JPG

Meer lezen?

Lees feiten en fabels over afval scheiden.

Twijfel je welk afval waar hoort? Check de Afvalscheidingswijzer.

Het CPB-rapport (en achtergronddocument) vind je hier.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.