Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Nieuwe cv-ketel of combiketel kopen

Een hr-ketel is tegenwoordig de standaard als je op zoek gaat naar een nieuwe cv-ketel. Hr-combiketels hebben een hoog rendement en zijn zuinig met gas, zeker als je er een slimme thermostaat bij gebruikt.

Welke combi of hre cv ketel je kiest maakt verschil voor je stookkosten

De nieuwe standaard wordt verwarming zónder aardgas. Je kunt daar al een begin mee maken door je nieuwe hr-ketel te combineren met een warmtepomp op elektriciteit. Deze combinatie heet hybride warmtepomp. Door een forse subsidie is deze combinatie nu nog aantrekkelijker!

Tips energiezuinige cv-ketel kopen

 • 1

  Een combiketel die veel warm water per minuut kan leveren, verbruikt meer gas. Kies als het kan voor een ketel met warmwaterklasse CW 3 of 4 (op het nieuwe energielabel staat klasse M), die zijn een stuk zuiniger.

 • 2

  Denk meteen ook na over je thermostaat. Een slimme thermostaat met bewegingssensor en temperatuurregeling per kamer helpt je om energiezuinig te verwarmen. 

 • 3

  Overweeg om je nieuwe hr-ketel te combineren met een zonneboiler en/of warmtepomp. Daarmee wek je energie duurzaam op. Je kunt subsidie op de aanschaf krijgen, zie subsidie zonneboiler en subsidie warmtepomp.

 • 4

  Bespreek met de installateur hoe je de ketel energiezuinig kunt instellen. Een paar mogelijkheden: een lagere watertemperatuur voor de verwarming (lager is zuiniger), de ecostand voor warm water en een zuinige instelling voor de pomp.

 • 5

  Hang de combiketel zo dicht mogelijk bij de keuken en de badkamer. Met korte leidingen bespaar je energie. 

 • 6

  Heb je nog 2 aparte toestellen voor warm water en verwarming? Vervang deze liever door een combiketel. Dat is voordeliger in aanschaf én energiezuiniger dan 2 losse toestellen.

 • 7

  Maak een gewoonte van de Bespaartips verwarming en de Bespaartips warm water om jouw energiekosten verder te verlagen.

Overweeg een combinatie met zonneboiler of warmtepomp

Je kunt een nieuwe hr-ketel aangrijpen om een combinatie te maken met een zonneboiler of een hybride warmtepomp (dat is een kleine warmtepomp mét hr-ketel op gas voor als er veel warmte nodig is). Hiermee vervang je een deel van je verbruik van aardgas door duurzame energie. In de tabel zie je een overzicht van de kosten (aanschaf en jaarlijkse kosten) en het energieverbruik. Je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler of warmtepomp koopt. Een zonneboiler voor 4 personen wordt daarmee € 1.100 goedkoper, een warmtepomp (met een vermogen van 5 kW) tot € 2.300.

beweeg de tabel van links naar rechts

Aanschafprijs (gemiddeld)** Jaarlijkse kosten*** Energieverbruik (gas + stroom) CO2-uitstoot per jaar
HR-ketel* € 2.100 € 1.100 1.750 m3 gas + 120 kWh 3.300 kilo
HR-ketel met zonneboiler* € 5.400 € 1.000 1.550 m3 gas + 150 kWh 3.000 kilo
HR-ketel met hybride warmtepomp* € 6.700 € 850 850 m3 gas + 1.650 kWh 2.200 kilo

*hr-combiketel, waar vermeld met zonneboiler cq 5 kW warmtepomp, voor gemiddelde eengezinswoning met 4 personen. Bij de warmtepomp geldt dat deze het huis verwarmt als het buiten 4 graden of warmer is. Beneden de 4 graden gaat de cv-ketel aan.
**Prijs exclusief subsidie (zonneboiler ca. € 1.500, hybride warmtepomp vanaf € 2.000).
***Kosten per jaar voor verwarming, warm water en onderhoud, prijspeil 2017

Nu een nieuwe cv-ketel of nog even wachten?

Als je verwarmingsketel ongeveer 15 jaar of ouder is en hij doet het nog, kun je je afvragen: nu gaan vervangen of nog een jaartje wachten?

Vr-ketel of elektrische boiler: vervangen voordelig

Heb je nu een vr-ketel of een elektrische boiler? Dan is meteen vervangen zonder twijfel een energiezuinige én financieel voordelige keuze. Een moderne hr-combiketel is veel zuiniger dan deze apparaten. Je bespaart dus meer geld als je je vr-ketel of boiler nú vervangt dan wanneer je het nog een jaar uitstelt.

Heb je al een hr-ketel: andere afweging

Als je nu al een hr-verwarmingsketel hebt, is de afweging anders. Een nieuwe, moderne hr-ketel is zuiniger en dus milieuvriendelijker dan de oude hr-ketel van een jaar of 15. Dat komt door een energiezuinige pomp voor het water van de cv-installatie, en door een nog iets beter verbrandingsrendement. Of vervangen ook financieel voordelig is, valt moeilijk te zeggen en zal per situatie verschillend zijn. Nu vervangen betekent wat meer afschrijvingskosten, maar ook wat minder energiekosten. Andere voordelen van een nieuwe hr-ketel: er is minder kans is op storingen en dure reparaties, en er is minder vaak onderhoud nodig (eens in de 2 jaar).

Welke cv-ketel koop ik?

hr 107 gaskeur

Bij alle aanbieders staan de hr-ketels als eerste optie genoemd. Je kunt ze ook herkennen aan Energielabel A voor verwarming en warm water (sinds september 2015) of aan het label Gaskeur HR 107. Een hr-ketel kost gemiddeld € 2.100, inclusief installatie. De installatiekosten verschillen per woning. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de tijd die het bedrijf besteedt aan energiezuinige instellingen. Goede instellingen van ketel, thermostaat en radiatoren door waterzijdig inregelen kunnen je jaar in, jaar uit veel energiekosten schelen.

De minder zuinige vr-ketels zijn alleen nog te koop voor mensen met een appartement dat geen geschikte rookgasafvoer heeft en waarbij dit niet aangepast kan worden.

Kies voor een combi-ketel

Heb je nog losse apparaten voor warm water en verwarming (bijvoorbeeld een boiler voor warm water en een verwarmingsketel)? Overweeg beide toestellen nu in één keer te vervangen door een combiketel. Dat bespaart op je energierekening en is goedkoper in aanschaf en onderhoud.

Veel warm water kost extra energie

Een keuze waar je zeker tegen aanloopt: hoeveel warm water moet je nieuwe combiketel per minuut gaan leveren?

Een combiketel die veel warm (douche)water kan leveren, heeft meestal een lager rendement voor het opwarmen van water en verbruikt dus meer gas voor dezelfde hoeveelheid warm water. Bovendien is het moeilijker is om zuinig met warm water om te gaan als je veel warm water per minuut kunt krijgen. Anders gezegd: je zet de kraan dan al snel harder open.

De capaciteit voor warm water werd altijd aangeven met CW-klasse (van Comfort Warm water), van 3 tot en met 6. Sinds september 2015 staat op het energielabel van de cv-ketel de hoeveelheid warm water aangegeven met de letters S (small), M (medium), L (large) en XL (extra Large).

Voor een combiketel begint het met M (medium, te vergelijken met CW 3). Dat staat voor zo’n 10 liter warm water per minuut van 38 graden (de douchetemperatuur). Voor een gewone douche is dit voldoende. Ter vergelijking: een waterbesparende douchekop verbruikt maximaal 7 liter per minuut. De klassen L en XL leveren per minuut meer dan 20 liter van 38 graden. Daarmee kan je een bad heel snel vullen of tegelijk douchen én in de keuken warm water pakken. Maar dit extra comfort heeft ook een nadeel: je verbruikt meer gas.

Liever geen overcapaciteit voor verwarming

Een combiketel die veel warm water kan leveren, heeft een grote verwarmingscapaciteit nodig, vaak groter dan nodig is om je huis te verwarmen. Zo’n overcapaciteit voor verwarming kan leiden tot extra gasverbruik, zeker als instellingen van de ketel, thermostaat en radiatoren niet optimaal zijn.

Je installateur kan je adviseren over de capaciteit die jij nodig hebt. Die hangt af van hoe groot je woning is en hoe goed die is geïsoleerd.

Let op cv-pomp

Moderne hr-ketels hebben een energiezuinige pomp om het water door de radiatoren of vloerverwarming te pompen. Er zijn nog oudere modellen op de markt, die geen energiezuinige pomp hebben. Check of de hr-ketel die je op het oog hebt een A-label gelijkstroompomp heeft .

Welke thermostaat kies ik?

De nieuwste ontwikkeling is de slimme thermostaat. Deze helpt je om de verwarming energiezuinig te gebruiken. Besparende functies zijn een aanwezigheidssensor, een regeling van de temperatuur per kamer en het op stand bedienen van de thermostaat. Niet alle slimme thermostaten hebben alle functies. Hoeveel je bespaart hangt af van wat je gewend bent te doen. Als je nu al verwarmt zonder te verspillen, zul je niet veel extra besparen.

Een thermostaat stuurt de cv-ketel aan: wanneer moet die branden en wanneer is het genoeg? Moderne thermostaten kunnen ketels ook leren hoe hard ze moeten branden om binnen een redelijke tijd een bepaalde temperatuur te bereiken (modulerende thermostaat). Zo brandt de ketel zuiniger, want nog minder vaak op vol vermogen. Lees verder op Klokthermostaat en radiatorkranen.

De techniek van je thermostaat moet passen bij de techniek van je cv-ketel. Bespreek daarom met je installateur wat de mogelijkheden zijn die passen bij jouw ketel.

Bespreek energiezuinige instellingen

Bespreek in het offertegesprek met de installateur de instellingen van je ketel en de radiatoren. Een goede instelling kan onnodig energieverbruik voorkomen. Tip: kijk mee, zodat je de instellingen later nog kan aanpassen als je wilt.

Het gaat om:

 • De maximale temperatuur van het cv-water (de aanvoertemperatuur). 80 graden is standaard, maar zeker in een goed geïsoleerd huis met voldoende radiatoren kan 60 graden voldoende zijn.
 • De stand voor warm water. Je kunt een beetje water continu warm houden (comfortstand geheten), of er voor kiezen om dat niet te doen (eco-stand). De eco-stand bespaart zo’n 40 m3 gas per jaar. Je moet langer wachten op warm water. Afhankelijk van het type ketel kan het enkele tot 30 seconden extra wachttijd zijn bovenop de leidingwachttijd (de tijd die het kost om het afgekoelde water in de leiding naar de kraan te vervangen door warm water).
 • De stand van de cv-pomp. Bij moderne ketels wordt de pomp automatisch geregeld. Bespreek of dit ook voor jouw nieuwe ketel zo is.
 • De verdeling van warmte over de radiatoren (waterzijdig inregelen). Door een goede verdeling van de warmte over de verschillende radiatoren heb je meer wooncomfort (alle kamers kunnen warm worden) en kan de hr-ketel zuiniger werken.
  Lees verder op Cv-ketel onderhoud en instellingen.

Plaatsing combiketel: korte leidingen

Het is de moeite waard om bij een nieuwe combiketel na te denken over de plaatsing. Met korte leidingen verlies je minder energie.

Plaats een ketel dicht bij de keuken en niet te ver van de badkamer. De lengte van de leidingen, van de combiketel naar de badkamer en naar de keuken, mag maximaal 10 meter zijn. Anders ontstaan lange wachttijden en warmteverlies via de leidingen. Dat lukt steeds vaker, omdat ketels compacter zijn geworden. Met een korte afstand heb je geen keukenboiler nodig. Dat scheelt kosten voor aanschaf van zo’n miniboiler. Bovendien is een combiketel zuiniger voor warm water dan een miniboiler (ook wel keukenboiler of plintboiler genoemd).

Komt de nieuwe ketel op een andere plek dan waar de oude hing? Dan moet je de leidingen laten verleggen en een nieuwe rookgasafvoer laten maken. Overleg met jouw installateur over de mogelijkheden en de kosten.

Voor de leiding naar de keuken is een dunne leiding beter (binnendiameter maximaal 10 mm). Daarmee verlies je minder warmte en krijg je dus sneller warm water.

Een installatiebedrijf kiezen

Vakbekwame installateurs zijn aangesloten bij de branchevereniging Uneto-VNI. Je kunt hun ledenzoeker raadplegen voor adressen van installateurs die zijn aangesloten bij Uneto-VNI.

Via QBIS.nl kun je een bedrijf vinden voor het installeren van een zonneboiler of warmtepomp. Je kunt eenvoudig zoeken op jouw woonplaats en het type installatie (door vervolgens op 'Kaart' te klikken zie je direct waar de dichtstbijzijnde aanbieder zit).

Regel meteen het onderhoud

Heb je een nieuwe cv-ketel, regel dan ook meteen het tweejaarlijkse onderhoud. Regelmatig onderhoud is van belang voor je veiligheid, en voorkomt storingen en onnodig energieverbruik. Er is nu een onafhankelijk kwaliteitslabel voor professioneel cv-onderhoud: OK CV. Bedrijven die OK CV gecertificeerd zijn, werken met ‘Energie Service Specialisten’ die naast het afstellen en controleren van de ketel ook tips geven om energie te besparen.

Oude cv-ketel inleveren voor recycling

De installateur die de nieuwe ketel komt plaatsen, kan de oude voor je meenemen. Onderdelen die nog herbruikbaar zijn, worden er dan uitgehaald en de materialen gerecycled.
Je kunt een oude installatie ook afgeven bij de milieustraat van de gemeente: daar hoort de ketel in de container voor grote huishoudelijke apparaten en metalen.

Terug naar boven